Γιώργος Θεοφάνους

Γιώργος Θεοφάνους
Ο Γιώργος Θεοφάνους είναι Ελληνοκύπριος συνθέτης, στιχουργός, μουσικός και συγγραφέας.

Έχει σπουδάσει Μουσική στο Εθνικό Ωδείο στην Κύπρο και στο Πανεπιστημιακό Κολλέγιο Μουσικής το Berklee College of Music στη Βοστώνη των ΗΠΑ. Το 1990 τιμήθηκε με το βραβείο καλύτερης ενορχήστρωσης στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης για το τραγούδι «Ψηλά τα χέρια».Έκτοτε έχει πάρει 9 Μουσικά Βραβεία Αρίων , ”Man of the Υear” (3 φορές) , ”Καλλιτέχνης-Προσωπικότητα της Χρονιάς” 2016 από την Ακαδημία Τεχνών Κέρκυρας για το τηλεοπτικό πρόγραμμα δικής του ιδέας και υλοποίησης Junior Music Stars καθώς και πολλές άλλες διακρίσεις στην Κύπρο και στην Ελλάδα για την συνολική προσφορά του μέσα από το συνθετικό του έργο.

Είναι συγγραφέας και έχει εκδώσει ένα μυθιστόρημα “Ο ΑΙΩΝΙΟΣ ΔΕΙΠΝΟΣ” με τους Σύγχρονους Ορίζοντες και την σειρά νεανικής λογοτεχνίας ”ΠΑΡΑΜΥΘΟΛΟΓΙΑ” (7 βιβλία) από τις εκδόσεις ”ΜΕΝΑΝΔΡΟΣ”. Είναι πατέρας 4 παιδιών και πρέσβης καλής θέλησης στον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Hope for Children με ενεργό ρόλο από το 2009. Το 2010 ιδρύει το Μουσικό Εργαστήρι-Γιώργος Θεοφάνους στην Ελλάδα και την Κύπρο, ένα καλλιτεχνικό μουσικό πολυχώρο για παιδιά.

Γεννήθηκε στη Λάρνακα στις 9 Ιανουαρίου 1968 και άρχισε να συνθέτει από την ηλικία των 5 ετών. Σπούδασε κιθάρα, πιάνο και αρμονία στο Εθνικό Ωδείο της Κύπρου. Έχει στο ενεργητικό του πολλούς χρυσούς και πλατινένιους δίσκους (“Αισθήσεις” με τη Μαντώ, “Καρδιά μου, μην ανησυχείς” και “Μια αναπνοή” με τον Αντώνη Ρέμο, “Στα υπόγεια είναι η θέα” και “Ο δικός μου ο δρόμος” με τον Πασχάλη Τερζή, “Τόση αγάπη πώς να χαθεί” με τη Νατάσσα Θεοδωρίδου, “Νόημα” με την Πέγκυ Ζήνα, “Κάνε στην άκρη” με την Άντζελα Δημητρίου, “Έχω τόσα να σου πω” με τους One, με την Μαρινέλλα “Τίποτα δε γίνεται τυχαία” κ.α.

Το 1992 με το τραγούδι ΤΑΙΡΙΑΖΟΥΜΕ, το 1994 με το τραγούδι ΕΙΜΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΙ ΕΓΩ και τα δύο με την Ευρυδίκη και το 2002 εκπροσώπησε την Κύπρο στη Eurovision με το τραγούδι «Gimme», που ερμήνευσαν οι One. Μερικά από τα δημοφιλέστερα τραγούδια του είναι τα εξής: «Έλα να με τελειώσεις», «Κι έκρυψα το πρόσωπό μου», «Μια αναπνοή», «Παλιόκαιρος», «Ο δικός μου ο δρόμος», «Έχω μια αγάπη», «Το κύμα», «Δεν έχει σίδερα η καρδιά σου», «Φεγγάρι», «Έλα που φοβάμαι», «Κόκκινη γραμμή», «Δίπλα σε ‘σένα», «Ένα τραγούδι ακόμα», «Δώρο Θεού», «Τίποτα δε γίνεται τυχαία», «Σήμερον που σ’ αντίκρισα» και «Οι ήρωες» ,«Το μόνο που θυμάμαι», «Πυξίδα»”Μίσησε με», κ.α.

Το φθινόπωρο του 2008 παρουσίασε στην Τάφρο Ντ’ Αβίλα της Λευκωσίας , τη μουσική παράσταση “Τραγουδώ το νησί μου”, με μελοποιημένα ποιήματα για την Κύπρο από την αρχαιότητα έως σήμερα («Διγενή και Χάρονος πάλη», «Αροδαφνούσα», «Το γράμμα και η οδός», «Άδεια θρανία», «Σήμερον που σ’ αντίκρισα», «Χαίρε Κύπρος», «Ο ήλιος της αυλής μας» κ.α.). Συμμετείχαν η Μαρινέλλα, ο Αντώνης Ρέμος, ο Πέτρος Γαϊτάνος, καθώς επίσης, ο Άλεξ Παναγή, ο Γιωργής Τσουρής και η Μάριαμ Βενιζέλου. Η παράσταση παρουσιάστηκε και στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού της Αθήνας, στις 7 και 8 Οκτωβρίου του ίδιου χρόνου,όπου ηχογραφήθηκε και κυκλοφόρησε σε διπλό άλμπουμ στην Κύπρο, τον Μάρτιο του 2014.

Τις περιόδους 2008/2009,2009/2010,2010/2011 υπήρξε μέλος της κριτικής επιτροπής στο τάλεντ σόου “X-factor” που προβλήθηκε από τον Antenna. Τον Νοέμβριο του 2008 κυκλοφόρησε το πρώτο του μυθιστόρημα, με τίτλο “Αιώνιος δείπνος” . Το 2014 συμμετείχε ως κριτής στην εκπομπή JUST THE TWO OF US στο MEGA. Το 2014 συμμετείχε ως δάσκαλος και κριτής στην εκπομπή The Music School στο MEGA. Στις 29 Μαρτίου του 2015, κυκλοφόρησε στην Κύπρο το άλμπουμ Χοές, με αφορμή τη συμπλήρωση 60 χρόνων (1955 – 2015) από την έναρξη του Απελευθερωτικού Αγώνα της ΕΟΚΑ (1955 – 1959).

Το άλμπουμ περιλάμβανε μελοποιημένα ποιήματα για τους ήρωες της ΕΟΚΑ από την ποιήτρια και πρώην Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου Κλαίρη Αγγελίδου. Συμμετείχαν η Μαρινέλλα, ο Κώστας Μακεδόνας, ο Δήμος Αναστασιάδης, καθώς επίσης, ο Γιωργής Τσουρής στις αφηγήσεις, ο μονωδός Ευάγγελος Δρούζας και η Μαρίνα Βερζανλή.Η παρουσίαση του άλμπουμ πραγματοποιήθηκε στα Φυλακισμένα Μνήματα της Λευκωσίας, υπό την παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη, στις 27 Μαρτίου 2015.

Το 2016 ανέλαβε ξανά μετά από έξι χρόνια κριτής στο The X-factor από τη συχνότητα του ΣΚΑΪ. Το 2016 δημιούργησε και παρουσίασε το νεο παιδικό τάλεντ σόου Junior Music Stars από τη συχνότητα του ΣΚΑΪ. Έγραψε μουσική στις εξής θεατρικές παραστάσεις: Η ΑΛΙΚΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΜΥΘΟΧΩΡΑ(Θ.Ο.Κ 1987), ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗΣ ΝΥΧΤΑΣ(Θ.Ο.Κ 1995), Η ΔΩΔΕΚΑΤΗ ΝΥΧΤΑ(Θ.Ο.Κ 1995), ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΕΣ(ΔΗΠΕΘΕ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 1996), ΜΙΑ ΜΕΛΙΣΣΑ ΤΟΝ ΑΓΟΥΣΤΟ(ΘΕΑΤΡΟ ΑΘΗΝΩΝ 2004), ΑΡΑ ΜΑΡΑ ΚΟΥΚΟΥΝΑΡΑ(ΘΕΑΤΡΟ ΛΑΤΣΙΩΝ 2015), ΗΡΑΚΛΗΣ(ΠΑΝΘΕΟΝ 2015), TERATA-The musical(ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΘΕΑΤΡΟ 2017).

  • Έχει γράψει επίσης μουσική για τον κινηματογράφο στην ταινία WITHOUT BORDERS, μια ελληνοαμερικανική παραγωγή σε σκηνοθεσία του Νίκου Γκαιτατζή με τους Γιώργο Χωραφά και Γιώργο Βογιατζή η οποίο κέρδισε το βραβείο κοινού, στο φεστιβάλ κινηματογράφου στο Λος Άντζελες το 2010.
  • Έχει εκδώσει ένα μυθιστόρημα με τους Σύγχρονους Ορίζοντες τον “ΑΙΩΝΙΟ ΔΕΙΠΝΟ” και μια σειρά από 7 βιβλία νεανικής λογοτεχνίας με τον γενικό τίτλο ΠΑΡΑΜΥΘΟΛΟΓΙΑ με τις εκδόσεις ΜΕΝΑΝΔΡΟΣ.
  • Το 2017 εκλέγεται πρόεδρος του ΣΩΜΣΕ(Σωματείο Συνθετών/Στιχουργών Ελλάδος)
  • Έπειτα, στις 7 & 8 Φεβρουαρίου το 2019 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση «Παναγία – Η μητέρα του φωτός» με βασικό εμπνευστή τον Γιώργο Θεοφάνους σε σκηνοθεσία της Δέσποινας Γκάτζιου.
  • Την παράσταση διοργάνωσε το Ινστιτούτο «Άγιος Μάξιμος ο Γραικός», το οποίο τελεί υπό την αιγίδα της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου και έχει ως σκοπό την έρευνα, διάσωση και προβολή των πνευματικών και πολιτιστικών μας παραδόσεων και η «Αποστολή» της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.
  • Επί σκηνής βρέθηκαν πάνω από 250 συντελεστές μεταξύ των οποίων γνωστοί καλλιτέχνες όπως ο Πέτρος Γαϊτάνος η Πίτσα Παπαδοπουλου, ο Μανώλης Μητσιάς και η Δέσποινα Ολυμπίου.
  • Στους συντελεστές αυτούς εντάσσονται και μαθητές του μουσικού σχολείου Ηλίου και η χορωδία του Δήμου Διονύσου, οι οποίες έδωσαν μια άλλη νότα στην όλη παραγωγή ενώ δεν έλειψε και η ελληνική βυζαντινή χορωδία καθωσπρεπισμό και η μικτή χορωδία Επτάχορδη Λύρα Αγίου Ευθυμίου Κερατσινίου.

Γιώργος Θεοφάνους σχετικές ειδήσεις: