Γκάζι

Γκάζι
Σημείο κατατεθέν αποτελεί η Τεχνόπολις των Αθηνών που λειτουργεί σήμερα ως πολυδύναμο πολιτιστικό κέντρο.

Το Γκάζι (παλαιότερα Γκαζοχώρι ή και Φωταέριο) είναι συνοικία της Αθήνας, μεταξύ της Ιεράς Οδού και της οδό Πειραιώς. Οφείλει την ονομασία της στις γειτονικές εγκαταστάσεις του φωταερίου. Το εργοστάσιο παραγωγής αεριόφωτος ιδρύθηκε το 1857. Γύρω στο 1910 εγκαταστάθηκαν στην περιοχή οίκοι ανοχής της Αθήνας, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να αποκαλείται εκείνη την εποχή η περιοχή και οι οίκοι ανοχής «γκάζι» ή «γκαζοχώρι».

Με το όνομα «γκαζοχωρίτης» αποκαλούνταν ο τακτικός θαμώνας των οίκων αυτών, ενώ «γκαζοχωρίτισσα» η κάθε ιερόδουλος που δούλευε εκεί. Γύρω από το εργοστάσιο φωταερίου άρχισαν σταδιακά να οικοδομούνται στα μέσα του 20ού αιώνα χαμηλές κατοικίες με λίγα δωμάτια και μεγάλες αυλές που φιλοξενούσαν πολυμελείς οικογένειες των Αθηνών. Επρόκειτο για υποβαθμισμένη περιοχή, ενώ χαρακτηριστικός δρόμος ήταν η οδός Βουταδών.

Το 1967, εξαιτίας των δύσκολων κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών που επικρατούσαν στη βόρεια Ελλάδα, οικογένειες μουσουλμάνων κατέβηκαν στην Αθήνα και εγκαταστάθηκαν στο Γκάζι, αναζητώντας εργασία στο εργοστάσιο παραγωγής αεριόφωτος. Με το πέρασμα των ετών, στην περιοχή σταδιακά άνοιξαν πολυάριθμα συνεργεία αυτοκινήτων και συναφή καταστήματα ενώ την ίδια περίοδο στην συνοικία εγκαταστάθηκαν οίκοι ανοχής.

Μετά το 2000, το Γκάζι παρουσιάζει τάσεις αστικού εξευγενισμού. Η περιοχή εμφανίζει δραστήρια νυχτερινή ζωή και λειτουργούν νυχτερινά κέντρα, καφέ, εστιατόρια και gay-friendly καταστήματα. Στην περιοχή έχει εγκατασταθεί επίσης παράρτημα του Μουσείου Μπενάκη. Σημείο κατατεθέν αποτελεί η Τεχνόπολις των Αθηνών που λειτουργεί σήμερα ως πολυδύναμο πολιτιστικό κέντρο.

Γκάζι σχετικές ειδήσεις:

  • Αγορά ακινήτων κορωνοϊός: Ραγδαίες αλλαγές επέφερε η πανδημία

    Ραγδαίες αναμένεται να είναι οι αλλαγές στην αγορά των ακινήτων εξαιτίας της πανδημίας

    Αγορά ακινήτων κορωνοϊός: Πολλοί ιδιοκτήτες να σπεύδουν να μειώσουν το μίσθωμα, ενώ παρατηρείται καθοδική πορεία των τιμών και στα νότια προάστια της Αθηνάς. Αναλυτικά τα όσα λέει ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών Ε-Real Estates.

    Αγορά ακινήτων κορωνοϊός: Ραγδαίες αλλαγές επέφερε η πανδημία
  • Άλκηστις Πρωτοψάλτη: Γυρίζει την Αθήνα και τραγουδάει πάνω σε φορτηγό

    Άλκηστις Πρωτοψάλτη: Γυρίζει την Αθήνα και τραγουδάει πάνω σε φορτηγό

    Άλκηστις Πρωτοψάλτη: Το φορτηγό το οποίο μεταφέρει τη σπουδαία τραγουδίστρια θα περάσει από μεγάλα νοσοκομεία της πόλης στα οποία νοσηλευτές και γιατροί δίνουν καθημερινή μάχη με τον κορωνοϊό.

    Άλκηστις Πρωτοψάλτη: Γυρίζει την Αθήνα και τραγουδάει πάνω σε φορτηγό
  • Δήμος Αθηναίων εκδηλώσεις: Αναστέλλονται πολιτιστικοί και αθλητικοί χώροι λόγω κορωνοϊού

    Δήμος Αθηναίων: Αναστέλλονται πολιτιστικοί και αθλητικοί χώροι λόγω κορωνοϊού

    Δήμος Αθηναίων εκδηλώσεις: Πληθώρα χώρων κλείνουν τις πόρτες τους μεταξύ άλλων η Τεχνόπολη στο Γκάζις, η Δημοτική Πινακοθήκη, το πολιτιστικό κέντρο «Μελίνα», το Κέντρο Τεχνών στο Πάρκο Ελευθερίας και πολλά άλλα.

    Δήμος Αθηναίων εκδηλώσεις: Αναστέλλονται πολιτιστικοί και αθλητικοί χώροι λόγω κορωνοϊού
  • Παγκόσμια Ημέρα Χρήσης Προφυλακτικού αύξηση Σ.Μ.Ν: Ανησυχητικά στοιχεία καταγράφει ο ΕΟΔΥ

    Παγκόσμια Ημέρα Χρήσης Προφυλακτικού σήμερα 13 Φεβρουαρίου, με παρατηρούμενη αύξηση των Σ.Μ.Ν.

    Παγκόσμια Ημέρα Χρήσης Προφυλακτικού αύξηση Σ.Μ.Ν.: Τα στοιχεία που έχουν καταγραφεί παγκοσμίως αφορούν ηλικίες από 15 έως 49 ετών και δείχνουν 357.000.000 νέες μολύνσεις από Σ.Μ.Ν, εστιάζοντας εκτός από HIV/AIDS και σε ηπατίτιδες Γονόρροια, Σύφιλη και HPV.

    Παγκόσμια Ημέρα Χρήσης Προφυλακτικού αύξηση Σ.Μ.Ν: Ανησυχητικά στοιχεία καταγράφει ο ΕΟΔΥ
  • Τεχνόπολη Γκάζι: Έρχεται το 2ο Athens Fashion Film Festival

    Τεχνόπολη: Έρχεται το 2ο Athens Fashion Film Festival στο Γκάζι

    Τεχνόπολη Γκάζι: Μετά την περσινή πρεμιέρα του στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Athens Fashion Film Festival μετακομίζει από τις 14 έως και τις 16 Φεβρουαρίου στο πρόσφατα ανακαινισμένο Αμφιθέατρο της Τεχνόπολης, για άλλο ένα τριήμερο.

    Τεχνόπολη Γκάζι: Έρχεται το 2ο Athens Fashion Film Festival
  • Αντικαπνιστικός νόμος: “Βαρύ” το πρώτο πρόστιμο σε λέσχη καπνιστών

    Αντικαπνιστικός νόμος: “Βαρύ” το πρώτο πρόστιμο σε λέσχη καπνιστών

    Αντικαπνιστικός νόμος: Κλιμάκιο επιθεωρητών και της αστυνομίας πραγματοποίησαν το Σάββατο βράδυ ελέγχους σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, επιβάλλοντας τσουχτερά πρόστιμα στους παραβάτες - Οι ελεγκτές της ανεξάρτητης αρχής βεβαίωσαν πρόστιμο 6.000 ευρώ σε κατάστημα στον Κεραμεικό.

    Αντικαπνιστικός νόμος: “Βαρύ” το πρώτο πρόστιμο σε λέσχη καπνιστών
  • Active Member: Στο Gazi Music Hall

    Active Member: Στο Gazi Music Hall

    Active Member: Τριάντα ολόκληρα χρόνια στην ενεργό δράση. Οργανώνουν μια μεγάλη γιορτή το Σάββατο 28 Μαρτίου 2020 στο Gazi Music Hall.

    Active Member: Στο Gazi Music Hall