Guardian

Guardian
The Guardian είναι η ονομασία μιας ημερήσιας βρετανικής ειδησεογραφικής εφημερίδας.

Η εφημερίδα ιδρύθηκε στο Μάντσεστερ το 1821 με τον τίτλο The Manchester Guardian από τον έμπορο βάμβακος Τζον Έντουαρντ Τέιλορ. Ο Τέιλορ ήταν μέλος μιας αντικομφορμιστικής φιλελεύθερης πολιτικής ομάδας επιχειρηματιών του Μάντσεστερ, που έφερε το όνομα «Little Circle». Η δημιουργία του The Manchester Guardian έγινε με την υποστήριξη 11 μελών του Little Circle. Η ίδρυσή της έγινε δυνατή μετά το προσωρινό κλείσιμο των γραφείων της ριζοσπαστικής εφημερίδας του Μάντσεστερ, Manchester Observer και την φυλάκιση του εκδότη της.

Ο Manchester Observer είχε υπερασπιστεί τους διαδηλωτές κατά τα επεισόδια της 16ης Αυγούστου του 1918, τα οποία έμειναν γνωστά ως «Σφαγή του Πετερλόου».Το προσωρινό κλείσιμο του Manchester Observer άνοιξε τον δρόμο για την έκδοση της εφημερίδας του Τέιλορ, η θέση του οποίου πάνω στο θέμα ήταν λιγότερο θετική για τους διαδηλωτές και κυρίως για τους ηγέτες τους, θεωρώντας πως εκμεταλλεύτηκαν την μάζα για προσωπικά οφέλη.

Το πρώτο φύλλο της νέας εφημερίδας κυκλοφόρησε στις 5 Μαΐου του 1821 και κόστιζε 7d (παλιές πένες), από τις οποίες οι 4d αφορούσαν τον φόρο χαρτοσήμου.Η εφημερίδα ήταν εβδομαδιαία και κυκλοφορούσε κάθε Σάββατο. To 1836, με την μείωση της τιμής του τέλους χαρτοσήμου για τις εφημερίδες, έγινε δυνατή η έκδοση και δεύτερου φύλλου, κάθε Τετάρτη, ενώ η πλήρης κατάργησή του το 1855 την μετέτρεψε σε καθημερινή έκδοση.

Το 1959 αφαίρεσε από τον τίτλο της έκδοσης τη λέξη «Manchester», μετατρέποντάς τον στο σημερινό, «The Guardian». Το 1964 η διεύθυνση της εφημερίδας μετακόμισε από το Μάντσεστερ στο Λονδίνο. Η περίοδος της δεκαετίας του 1970 υπήρξε οικονομικά κακή για την εφημερίδα, αναγκάζοντας τους υπεύθυνους να συζητούν μια πιθανή συγχώνευση με την εφημερίδα The Times. Όμως, η ίδρυση της εφημερίδας The Independent το 1986 προκάλεσε μια άνθηση στο αναγνωστικό κοινό του ημερήσιου Τύπου και δημιούργησε έναν αγώνα για την μεγαλύτερη κυκλοφορία.

To 1992 παρουσίασε μια καθημερινή συνοδευτική της έκδοση, με την μορφή tabloid, το οποίο ονομάστηκε G2. Η ιδέα υιοθετήθηκε και από άλλες μεγάλες «ποιοτικές» εφημερίδες και το κύριο φύλλο πέρασε στην μορφή Berliner (315 mm × 470 mm), ενώ από το 2005 υιοθέτησε μια μορφή λίγο μεγαλύτερη από αυτή της tabloid, την οποία χρησιμοποιούσε ήδη η γαλλική Le Monde και η γερμανική Die Tageszeitung.

  • Το 1993 αγόρασε τον The Observer και τον μετέτρεψε σε Κυριακάτικη εφημερίδα.
  • Η διεθνής εβδομαδιαία της έκδοση είναι η The Guardian Weekly, ενώ έχει δημιουργήσει και μια ηλεκτρονική έκδοση, την G24, που είναι διαθέσιμη ελεύθερα και περιέχει άρθρα από τον The Guardian και τον The Observer.
  • Το 1999 δημιούργησε την ηλεκτρονική της έκδοση, guardian.co.uk.
  • Η καθημερινή έκδοση της κυκλοφορίας είχε κυκλοφορία 185.429 φύλλων τον Ιανουάριο του 2015.
  • Σύμφωνα με τον ανεξάρτητο πάροχο στοιχείων διαδικτυακής επισκεψιμότητας Similar Web, η ιστοσελίδα του The Guardian ήταν η 30ή σε επισκεψιμότητα ιστοσελίδα στο Ηνωμένο Βασίλειο και 1η μεταξύ των ειδησεογραφικών ιστοσελίδων, προσελκύοντας περισσότερο από 135 εκατομμύρια επισκέπτες σε μηνιαία βάση.

Guardian σχετικές ειδήσεις:

ΣΕΛΙΔΑ 1 ΑΠΟ 13