Κώστας Μπακογιάννης

Κώστας Μπακογιάννης
Ο Κώστας Μπακογιάννης είναι Έλληνας πολιτικός και εκλεγμένος Δήμαρχος Αθηναίων που ανέλαβε καθήκοντα την 1η Σεπτεμβρίου 2019.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1978. Ο πατέρας του Παύλος δολοφονήθηκε από τη 17 Νοέμβρη. Ο Κώστας Μπακογιάννης σπούδασε Ιστορία και Διεθνείς Σχέσεις στο πανεπιστήμιο Μπράουν των ΗΠΑ (2000) και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στη Δημόσια Διοίκηση και τις Πολιτικές Επιστήμες στη Σχολή Τζον Φ. Κέννεντυ του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ (2004).

Είναι υποψήφιος διδάκτορας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης στο γνωστικό αντικείμενο των Πολιτικών Επιστημών και των Διεθνών Σχέσεων. Υπηρέτησε στις Ειδικές Δυνάμεις του Ελληνικού Στρατού ως Καταδρομέας-Αλεξιπτωτιστής.

Εκλέχτηκε Δήμαρχος Καρπενησίου το 2011 και Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας το 2014. Παράλληλα, είναι αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης, μέλος του European Council on Foreign Relations, ενώ συμμετέχει στο Συμβούλιο προσωπικοτήτων του Ελληνικού Δικτύου Λύσεων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των Ηνωμένων Εθνών. Μιλά Αγγλικά και Γερμανικά. Άρθρα του δημοσιεύονται συχνά στον ελληνικό και ξένο Τύπο.

Έχει εργαστεί ως στέλεχος σε Διεθνείς Οργανισμούς, όπως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες (2000-2001) και η Παγκόσμια Τράπεζα στο Κόσσοβο (2005-2006), ενώ διετέλεσε ειδικός συνεργάτης στο Υπουργείο Εξωτερικών (2006-2008).

Στον ιδιωτικό τομέα εργάστηκε ως σύμβουλος επιχειρήσεων στην Boston Consulting Group (2004-2005), αλλά και ως διευθυντικό στέλεχος και εταίρος σε ιδιωτική εταιρία Επενδυτικών Σχέσεων και Εταιρικής Επικοινωνίας στην Αθήνα (2008-2010).

Στις 5 Νοεμβρίου 2018 ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 στην Αθήνα με τον συνδυασμό του «Αθήνα ψηλά». Στην συνέχεια, η υποψηφιότητα του υποστηρίχθηκε από τη Νέα Δημοκρατία και το Ποτάμι. Στις δημοσκοπήσεις έβγαινε σταθερά πρώτος, με μεγάλη διαφορά. Στον πρώτο γύρο των εκλογών έλαβε ποσοστό 42,65%, 88.916 ψήφους και 21 έδρες, ενώ και στον δεύτερο γύρο αναδείχθηκε νικητής έναντι του αντιπάλου του, Νάσου Ηλιόπουλου, με ποσοστό 65,25% και 96.660 ψήφους.

Η πορεία του ως Δήμαρχος Καρπενησίου:

  • Κατέστησε το Καρπενήσι τον πρώτο Δήμο σε απορροφητικότητα Ευρωπαϊκών Κονδυλίων αναλογικά με τον πληθυσμό του
  • Άλλαξε την όψη της πόλης του Καρπενησίου, με την υλοποίηση του έργου της ανάπλασης του εμπορικού κέντρου. Έργο το οποίο βραβεύτηκε στον Διεθνή Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό «UIA Friendly and Inclusive Spaces Awards – Φιλικοί και Ανοιχτοί Χώροι σε όλους» που διεξάγεται κάθε τρία χρόνια από την «International Union of Architects – Διεθνή Ένωση Αρχιτεκτόνων»
  • Λειτούργησε πρόγραμμα επιχειρηματικών κινήτρων για την ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας
  • Έδωσε οριστική λύση στη διαχείριση των απορριμμάτων ολόκληρης της Ευρυτανίας με την κατασκευή του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (2014), ενώ ανέπτυξε από το μηδέν ένα ευρύ δίκτυο κοινωνικών δομών για την ενίσχυση των ασθενέστερων ομάδων του πληθυσμού (2011-2014).

Κώστας Μπακογιάννης σχετικές ειδήσεις:

ΣΕΛΙΔΑ 2 ΑΠΟ 23