Οικονομία

Επίδομα μακροχρόνια άνεργοι: Υπεγράφη η ΚΥΑ – Πότε θα πάρουν τα 400 ευρώ οι ωφελούμενοι

Επίδομα μακροχρόνια άνεργοι: Υπεγράφη η ΚΥΑ – Πότε θα πάρουν τα 400 ευρώ οι ωφελούμενοι
Επίδομα μακροχρόνια άνεργοι: Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αναφέρει ότι μέχρι το τέλος Νοεμβρίου θα έχουν πληρωθεί οι ωφελούμενοι.

Συνυπογράφηκε η ΚΥΑ από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και το υπουργείο Οικονομικών για το επίδομα των 400 ευρώ στους μακροχρόνια άνεργους.

Η ΚΥΑ έρχεται να υλοποιήσει την πρόσφατη δέσμευση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Με την συγκεκριμένη Απόφαση χορηγείται εφάπαξ οικονομική ενίσχυση ύψους 400 ευρώ που αφορά περίπου 130.000 μακροχρόνια ανέργους συμπολίτες μας που δεν λαμβάνουν την τακτική επιδότηση ανεργίας. Το κονδύλι του ΟΑΕΔ γι’ αυτήν την έκτακτη ενίσχυση υπολογίζεται στα 52 εκατ. ευρώ.

Τις επόμενες μέρες θα ανοίξει η ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΟΑΕΔ και οι δικαιούχοι θα καταχωρήσουν ή θα επικαιροποιήσουν το αριθμό του τραπεζικού τους λογαριασμού (ΙΒΑΝ) προκειμένου να τους καταβληθεί αυτόματα η έκτακτη ενίσχυση των 400 ευρώ, όπως είχε γίνει και στην πληρωμή Απριλίου-Μαΐου 2020.

Επιδίωξή του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων είναι η πληρωμή αυτή να πραγματοποιηθεί όσο το δυνατόν νωρίτερα και μέχρι τέλος του τρέχοντος μήνα.

Τι ισχύει για το διπλό εγγυημένο εισόδημα

Όπως ανακοίνωσαν οι αρμόδιοι υπουργοί Οικονομικών  και Εργασίας  στην πρόσφατη ενημέρωση, η έκτακτη ενίσχυση αφορά 482.335 άτομα που εντάσσονται σε 256.562 νοικοκυριά. Την ίδια στιγμή, το οικονομικό επιτελείο ξεκαθάρισε ότι το δώρο  θα υπολογιστεί με βάση το πραγματικό εισόδημα κάθε εργαζομένου, με το κράτος να καταβάλλει το ίδιο, απευθείας στον εργαζόμενο, το ποσό που αντιστοιχεί στη δική του συμμετοχή και αφορά τις περιόδους που οι μισθωτοί βρίσκονταν σε αναστολή σύμβασης.

Στις 30 Δεκεμβρίου η πληρωμή

Αναλυτικά, διπλό ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θα λάβουν στις 30 Δεκεμβρίου όλοι οι σημερινοί δικαιούχοι, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που επωφελούνται της τρίμηνης παράτασης που έδωσε με απόφασή της η αρμόδια υφυπουργός . Μάλιστα, οι δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος δεν θα χρειαστεί να υποβάλουν αίτηση. Θα λάβουν στον λογαριασμό τους το αυξημένο ποσό του επιδόματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, η καταβολή θα γίνει όπως γίνεται κάθε μήνα, με το μισό ποσό σε προπληρωμένη κάρτα και το υπόλοιπο μισό σε μετρητά.

Τι θα γίνει με το δώρο των Χριστουγέννων

Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης ξεκαθάρισε επίσης ότι το δώρο Χριστουγέννων θα πληρωθεί από τους εργοδότες έως τις 21 Δεκεμβρίου κατά το σκέλος που τους αντιστοιχεί, ενώ απευθείας στους λογαριασμούς των εργαζομένων θα καταβληθεί από το κράτος η αναλογία που αντιστοιχεί στη συμμετοχή του. Το ποσό αυτό, που αφορά τις ημέρες που οι εργαζόμενοι βρίσκονταν σε αναστολή σύμβασης, θα υπολογιστεί με βάση τα πραγματικά ποσά που έλαβαν, ήτοι αντιστοιχία των 534 ή των 800 ευρώ της ειδικής αποζημίωσης. Παράλληλα, ανακοίνωσε πως παρατείνεται μέχρι 30 Ιουνίου 2021 η προθεσμία προκειμένου να λάβει κάποιος εργαζόμενος που ήταν ή είναι ακόμη σε αναστολή σύμβασης την ετήσια άδεια του 2020.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments