Μάκης Βορίδης

Μάκης Βορίδης
Ο Μάκης Βορίδης είναι δικηγόρος, πολιτικός και βουλευτής. Ως μαθητής στο Κολέγιο Αθηνών ήταν συνιδρυτής της οργάνωσης «Ελεύθεροι Μαθητές». Ξεκίνησε την πολιτική του διαδρομή στις αρχές της δεκαετίας του '80 ως γραμματέας της νεολαίας της Εθνικής Πολιτικής Ενώσεως. την περίοδο που φοιτούσε στη Νομική Αθηνών

Ο Μάκης Βορίδης γεννήθηκε το 1964. Στο γυμνάσιο εντάχθηκε στη Μαθητική Ανεξάρτητη Κίνηση, όπου σύμφωνα με συνέντευξή του του 2010 συνάντησε «ιδεολογικό αδιέξοδο» και στράφηκε στη γαλλική Νέα Δεξιά, ιδίως τον Αλέν ντε Μπενουά, όπου βρήκε «την ιδεολογική επάρκεια που έλειπε από την ελληνική Δεξιά». Μαζί με νεολαίους κυρίως από την ΟΝΝΕΔ Κολωνακίου συνίδρυσε ως μαθητής στο Κολλέγιο Αθηνών την εθνικιστική μαθητική οργάνωση «Ελεύθεροι Μαθητές» (EM).

Οι ΕM απέκτησαν μέλη στο Αρσάκειο και το Κολλέγιο Θεσσαλονίκης και ο ίδιος ο Βορίδης εξελέγη πρόεδρος του δεκαπενταμελούς μαθητικού συμβουλίου του σχολείου του, έναντι του ανθυποψηφίου του, μετέπειτα βουλευτή Κερκύρας, Νικολάου Γεωργιάδη. Δημοσιεύματα της εποχής έκαναν λόγο εκφοβισμό Εβραίων ή πολιτικά αντιφρονούντων μαθητών από μέλη των ΕM καθώς και για χρήση στιλέτων από μέλη τους.

Ο Βορίδης υπερασπίστηκε την δράση των ΕΜ ως μεθοδική εκδήλωση αγωνιστικότητας απέναντι στην «αριστερή πρόκληση και τρομοκρατία». Μετά από εισβολή μελών των ΕΜ στο σχολείο και την αναγραφή ναζιστικών συμβόλων και υβριστικών και απειλητικών για καθηγητές και μαθητές συνθημάτων ο αδελφός του Βορίδη, Κωνσταντίνος, απεβλήθη διά παντός από το Κολλέγιο το 1983. Ο Βορίδης αποφοίτησε από το τετρατάξιο Λύκειο του Κολλεγίου Αθηνών το 1983 και το 1985 εισήλθε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τον Νοέμβριο του 2011, διορίστηκε Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων στην κυβέρνηση συνεργασίας ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ υπό τον Λουκά Παπαδήμο. Στη θέση αυτή παρέμεινε και μετά την αποχώρηση του ΛΑΟΣ από την Κυβέρνηση, καθώς διαχώρισε τη θέση του από αυτή του κόμματος του υπερψηφίζοντας τη νέα δανειακή σύμβαση για το PSI από κοινού με τον έτερο πρώην βουλευτή του ΛΑΟΣ Άδωνι Γεωργιάδη.

Επακόλουθο της κίνησης του αυτής, ήταν η διαγραφή του από το ΛΑΟΣ, ενώ μερικές μέρες μετά ανακοινώθηκε η προσχώρηση του στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Ο ίδιος παραιτήθηκε από τη βουλευτική του έδρα, διατήρησε όμως τη θέση του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων μέχρι την παραίτηση της Κυβέρνησης Παπαδήμου στις 17 Μαΐου του 2012.

Τον δρόμο των Βορίδη – Γεωργιάδη προς την Νέα Δημοκρατία ακολούθησε μετά την μη εκλογή του ΛΑΟΣ στις εκλογές του Μαΐου 2012 και ο τρίτος της τριανδρίας των «σκληρών» του ΛΑΟΣ Θάνος Πλεύρης. Ο Γιώργος Καρατζαφέρης μέχρι και σήμερα εμφανίζεται εξοργισμένος για την κίνηση αυτή των τριών συνεργατών του και όσων άλλων τους ακολούθησαν, και τους αποκαλεί προδότες, χαρακτηρισμό που ουκ ολίγες φορές, έχει χρησιμοποιήσει και για τον πρώην πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά.

Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Και Τροφίμων

  • Μετά τη νίκη της Νεας Δημοκρατίας στις βουλευτικές εκλογές του 2019 και τον σχηματισμό κυβέρνησης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Μάκης Βορίδης τοποθετήθηκε υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Και Τροφίμων.
  • Διπλωματικές πηγές από το Ισραήλ ανέφεραν ότι δε θα συνεργαστούν με τον νέο υπουργό λόγω του αντισημιτικού του παρελθόντος.
  •  Ο ίδιος αποκήρυξε το αντισημιτικό παρελθόν του και ως επίρρωση των λόγων του επισκέφτηκε το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος όπου μίλησε για την ιστορία « των Ελλήνων Εβραίων και της διαρκούς τους παρουσίας στον ελλαδικό χώρο από αρχαιοτάτων χρόνων».
  • Από πλευράς του μουσείου, ο Βίκτωρ Ελιέζερ δήλωσε: «Σήμερα τον υποδεχόμαστε ως φίλο του εβραϊκού λαού και της ισραηλιτικής κοινότητας στην Ελλάδα».

Μάκης Βορίδης σχετικές ειδήσεις:

  • Υδατοκαλλιέργεια: Ανοίγει ο δρόμος για επενδύσεις

    Με γρήγορους ρυθμούς απλοποιούνται οι διαδικασίες για επενδύσεις στην υδατοκαλλιέργεια

    Υδατοκαλλιέργεια: Ανοίγει ο δρόμος για να προχωρήσουν επενδύσεις - Στόχος της κυβέρνησης η αύξηση των εξαγωγών.

    Υδατοκαλλιέργεια: Ανοίγει ο δρόμος για επενδύσεις
  • Ανασχηματισμός Μητσοτάκης:  Τα πιθανά σενάρια και τα ονόματα

    Αυτά είναι τα πιθανά σενάρια για ανασχηματισμό - Ποιες αλλαγές ετοιμάζει ο Μητσοτάκης

    Ανασχηματισμός Μητσοτάκης: Φούντωσαν και πάλι τα σενάρια περί ανασχηματισμού. Έτοιμες έχει τις αλλαγές ο πρωθυπουργός, ζητούμενο ο κατάλληλος χρόνος.

    Ανασχηματισμός Μητσοτάκης: Τα πιθανά σενάρια και τα ονόματα
  • Πόλεμος λάσπης και στο βάθος εκλογές

    Πόλεμος λάσπης και στο βάθος εκλογές

    Ο Σπύρος Γκουτζάνης στο νέο του blog στο pagenews.gr γράφει για τον «πόλεμο λάσπης» που δέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται να σκέφτεται να προσχωρήσει στη γραμμή Σαμαρά που θέλει τον Αλέξη Τσίπρα να παραπεμφθεί σε Εξεταστική Επιτροπή, ενώ επισημαίνει ότι το ενδεχόμενο των εκλογών είναι ανοιχτό.

    Σπύρος Γκουτζάνης
  • Σπύρος Γκουτζάνης
  • Πόλεμος λάσπης και στο βάθος εκλογές
  • Η κυβέρνηση συζητά με τους Τούρκους αλλά όχι με την αντιπολίτευση

    Η κυβέρνηση συζητά με τους Τούρκους αλλά όχι με την αντιπολίτευση

    Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ότι απέρριψε αίτημα συνάντησης με εκπροσώπους του. O Σπύρος Γκουτζάνης από το blog του στο pagenews.gr σχολιάζει την εξέλιξη αυτή, ενώ αναφέρεται και στην πλευρά της κυβέρνησης.

    Σπύρος Γκουτζάνης
  • Σπύρος Γκουτζάνης
  • Η κυβέρνηση συζητά με τους Τούρκους αλλά όχι με την αντιπολίτευση
  • Βορίδης: Η κυβέρνηση αποδεικνύει στην πράξη ότι βρίσκεται κοντά στους Έλληνες αγρότες

    Βορίδης για αγρότες: Η κυβέρνηση αποδεικνύει στην πράξη ότι βρίσκεται κοντά τους

    Βορίδης: «Για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση της ΝΔ αποδεικνύει στην πράξη ότι βρίσκεται κοντά τους Έλληνες αγρότες κατανοώντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν», είναι το μήνυμα του υπουργού.

    Βορίδης: Η κυβέρνηση αποδεικνύει στην πράξη ότι βρίσκεται κοντά στους Έλληνες αγρότες
  • Βορίδης: «Ευτυχώς που δεν εισακούεται ο κ. Τσίπρας»

    Βορίδης: Απαντά στις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης

    Βορίδης: «Είναι προφανές ότι ακόμα και από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Τσίπρας συνεχίζει να αδυνατεί να παρουσιάσει μια οποιαδήποτε πρόταση με περιεχόμενο».

    Βορίδης: «Ευτυχώς που δεν εισακούεται ο κ. Τσίπρας»
  • Φέτα: Προσφυγή της Ελλάδας κατά της Δανίας

    Ξεκίνησε η «μάχη» για τη φέτα - Η Ελλάδα κατά της Δανίας

    Φέτα: Η Δανία παραβιάζει μία σειρά άρθρων του ενωσιακού δικαίου, καθώς επιτρέπει σε Δανούς παραγωγούς να παράγουν και να πωλούν απομιμήσεις φέτας.

    Φέτα: Προσφυγή της Ελλάδας κατά της Δανίας
  • Νίκος Δένδιας για συμφωνία με Ιταλία: Ιστορικής σημασίας – Πιάνουμε ξανά το νήμα με την Αίγυπτο

    Νίκος Δένδιας: Μετά την ιστορική συμφωνία με την Ιταλία, πιάνουμε ξανά έντονα το νήμα με την Αίγυπτο

    Νίκος Δένδιας για συμφωνία με Ιταλία: Ο υπουργός Εξωτερικών μίλησε για την συμφωνία με την Ιταλία για την ΑΟΖ χαρακτηρίζοντας την ιστορικής σημασίας. Παράλληλα αποκάλυψε ότι η Ελλάδα πιάνει ξανά το νήμα με την Αίγυπτο.

    Νίκος Δένδιας για συμφωνία με Ιταλία: Ιστορικής σημασίας – Πιάνουμε ξανά το νήμα με την Αίγυπτο
  • Βορίδης αγροτικό νομοσχέδιο: Υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής – Στόχος η εξυγίανση του ΕΛΓΑ

    Υπερψηφίστηκε το αγροτικό νομοσχέδιο από την Ολομέλεια της Βουλής - Στόχος η εξυγίανση του ΕΛΓΑ

    Βορίδης αγροτικό νομοσχέδιο: "Nαι" στο νομοσχέδιο έδωσαν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ, ενώ καταψήφισαν το ΚΚΕ, η ΕΛ.ΛΥ και το ΜεΡΑ25.

    Βορίδης αγροτικό νομοσχέδιο: Υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής – Στόχος η εξυγίανση του ΕΛΓΑ
ΣΕΛΙΔΑ 3 ΑΠΟ 12