Μουντομπάσκετ 2019

Μουντομπάσκετ 2019
Το Παγκόσμιο Κύπελλο Καλαθοσφαίρισης Ανδρών 2019 ήταν η 18η διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου Καλαθοσφαίρισης Ανδρών της FIBA. Η διοργάνωση φιλοξενήθηκε στην Κίνα και σχεδιάστηκε να πραγματοποιηθεί το 2019 αντί για το 2018.

Έτσι έγινε το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο Καλαθοσφαίρισης από το 1967 που δεν έγινε την ίδια χρονιά με το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου αλλά έναν χρόνο μετά. Επιπλέον, για πρώτη φορά έλαβαν μέρος 32 χώρες αντί για 24 που συμμετείχαν μέχρι και το προηγούμενο Παγκόσμιο Κύπελλο Καλαθοσφαίρισης. Το Κύπελλο λειτούργησε ως πρόκριση για τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες 2020, στους οποίους θα συμμετέχουν οι δυο καλύτερες ομάδες από την Αμερική και την Ευρώπη αλλά και οι καλύτερες ομάδες από την Αφρική, την Ασία και την Ωκεανία, παράλληλα με την οικοδέσποινα Ιαπωνία.

Η Τσεχία και το Μαυροβούνιο έκαναν την πρώτη τους εμφάνιση ως ανεξάρτητα έθνη ενώ προηγουμένως συμμετείχαν ως Τσεχοσλοβακία και Σερβία-Μαυροβούνιο αντίστοιχα ενώ η Πολωνία επέστρεψε στο Παγκόσμιο Κύπελλο Καλαθοσφαίρισης για πρώτη φορά από το 1967. Οι ΗΠΑ, ως οι τελευταίοι πρωταθλητές του Παγκοσμίου Κυπέλλου Καλαθοσφαίρισης, απέτυχαν να προκριθούν στον τελικό της διοργάνωσης καθώς έχασαν στα προημιτελικά από την Γαλλία. Αυτό ήταν το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο Καλαθοσφαίρισης Ανδρών όπου και οι τρεις πιο πετυχημένες ομάδες στην ιστορία του μπάσκετ (ΗΠΑ, Σερβία / Γιουγκοσλαβία και Ρωσία / Σοβιετική Ένωση) απέτυχαν να προκριθούν στους ημιτελικούς αγώνες.

  • Ήταν επίσης το χειρότερο αποτέλεσμα για την εθνική ομάδα ανδρών των ΗΠΑ σε Παγκόσμιο Κύπελλο, με το τελευταίο χειρότερο αποτέλεσμά τους έως τότε την έκτη θέση το 2002.
  • Η Ισπανία κατέκτησε τον δεύτερο τίτλο της μετά την νίκη της επί της Αργεντινής με 95-75 στον τελικό.
  • Η Γαλλία κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο για δεύτερη συνεχόμενη φορά επικρατώντας της Αυστραλίας στον αγώνα για την 3η θέση.

Μουντομπάσκετ 2019 σχετικές ειδήσεις: