Μπιλ Κλίντον

Μπιλ Κλίντον
Ο Ουίλιαμ Τζέφερσον "Μπιλ" Κλίντον είναι Αμερικανός πολιτικός ο οποίος χρημάτισε 42ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών από το 1993 μέχρι το 2001.

Αναλαμβάνοντας καθήκοντα Προέδρου σε ηλικία 46 ετών, ήταν ο τρίτος νεότερος πρόεδρος των ΗΠΑ. Ανήλθε στο αξίωμα στο τέλος του Ψυχρού Πολέμου, και ήταν ο πρώτος πρόεδρος από τη γενεά των baby boomers. Ο Κλίντον έχει περιγραφεί ως Νέος Δημοκρατικός. Πολλές από τις πολιτικές του αποδίδονται στην κεντρώα φιλοσοφία διακυβέρνησης του Τρίτου Δρόμου.Γεννημένος και αναθρεμμένος στο Αρκάνσας, ο Κλίντον έγινε μαθητικός ηγέτης και δεξιοτέχνης μουσικός.

Είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου Τζώρτζταουν όπου ήταν μέλος των αδελφοτήτων Phi Beta Kappa και Kappa Kappa Psi και κέρδισε Υποτροφία Ρόουντς για να παρακολουθήσει στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Είναι νυμφευμένος με την Χίλαρι Ρόνταμ Κλίντον, η οποία είναι Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών από το 2009 και ήταν Γερουσιαστής της Νέας Υόρκης από το 2001 μέχρι το 2009. Αμφότεροι οι Κλίντον έλαβαν πτυχία νομικής από τη Νομική Σχολή του Γέιλ, όπου συναντήθηκαν και άρχισαν να έχουν σχέσεις.

Ο Κλίντον εκλέχθηκε πρόεδρος το 1992, νικώντας τον εν ενεργεία πρόεδρο Τζορτζ Χ. Ο. Μπους. Ως πρόεδρος, ο Κλίντον προέδρευσε κατά την διάρκεια της μακρύτερης περιόδου οικονομικής ανάπτυξης σε καιρό ειρήνης στην Αμερικανική ιστορία. Υπέγραψε σε μορφή νόμου την Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου της Βόρειας Αμερικής. Εφάρμοσε την πολιτική Don’t ask, don’t tell, ένα αμφιλεγόμενο ενδιάμεσο βήμα για την πλήρη συμμετοχή των ομοφυλόφιλων στις ένοπλες δυνάμεις. Μετά από μια αποτυχημένη προσπάθεια μεταρρύθμισης της υγειονομικής περίθαλψης, οι Ρεπουμπλικανοί κέρδισαν τον έλεγχο του Κογκρέσου το 1994, για πρώτη φορά μέσα σε τέσσερις δεκαετίες. Δύο χρόνια μετά, ο επανεκλεγείς Κλίντον έγινε το πρώτο μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος μετά τον Φράνκλιν Ρούζβελτ που κέρδισε μια δεύτερη πλήρη θητεία στην προεδρεία.

Πέρασε επιτυχώς μια μεταρρύθμιση ευημερίας και ένα State Children’s Health Insurance Program, παρέχοντας υγειονομική περίθαλψη σε εκατομμύρια παιδιά. Αργότερα, υπέστη διαδικασία μομφής για ψευδορκία και παρακώλυση δικαιοσύνης σε ένα σκάνδαλο με μια εσωτερικό υπάλληλο του Λευκού Οίκου, αλλά αθωώθηκε από την Γερουσία των ΗΠΑ και συνέχισε κανονικά την θητεία του. Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου ανέφερε πλεόνασμα στον προϋπολογισμό μεταξύ των ετών 1998 και 2000, των τελευταίων τριών ετών της προεδρίας του Κλίντον.

Ο Κλίντον απήλθε από το αξίωμά του με την υψηλότερη δημοτικότητα από κάθε Πρόεδρο των ΗΠΑ μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Από τότε, έχει αναμειχθεί σε δραστηριότητας δημόσιου λόγου και ανθρωπιστικού έργου. Βασισμένος στην φιλανθρωπική του κοσμοθεωρία, ο Κλίντον δημιούργησε το William J. Clinton Foundation για να προωθήσει και να ασχοληθεί με διεθνή ζητήματα όπως η αποτροπή του AIDS και την παγκόσμια θέρμανση. Το 2004, κυκλοφόρησε η αυτοβιογραφία του My Life.

  • Έχει παραμείνει ενεργός στην πολιτική κάνοντας εκστρατείες για τους Δημοκρατικούς υποψηφίους, με πιο αξιοσημείωτη αυτή για την προσπάθεια της συζύγου του να λάβει το χρίσμα των Δημοκρατικών για την προεδρία, και αργότερα τις προεδρικές εκστρατείες του Μπάρακ Ομπάμα το 2008 και το 2012.
  • Το 2009, χρίστηκε Ειδικός Απεσταλμένος των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αϊτή, και μετά τον σεισμό του 2010 ενώθηκε με τον Τζορτζ Ο. Μπους για να δημιουργήσουν το Clinton Bush Haiti Fund. Αφότου άφησε το αξίωμά του, ο Κλίντον κατατάσσεται ψηλά στις δημοσκοπήσεις της κοινής γνώμης για τους Προέδρους των ΗΠΑ.

Μπιλ Κλίντον σχετικές ειδήσεις: