Νίκος Βούτσης

Νίκος Βούτσης
Ο Νίκος Βούτσης είναι Έλληνας πολιτικός και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Νίκος Βούτσης γεννήθηκε στην Αθήνα στις 4 Μαρτίου 1951 με καταγωγή από την Τεγέα Αρκαδίας. Αποφοίτησε από το Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Αθηνών (1957-1969).Σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, όπου και συμμετείχε ενεργά στο μαζικό αντιδικτατορικό φοιτητικό κίνημα ως στέλεχος των φοιτητικών επιτροπών αγώνα (ΦΕΑ) του ΕΜΠ. Αντιπρόεδρος στο πρώτο μεταδικτατορικό Κεντρικό Συμβούλιο της ΕΦΕΕ το 1975 που προέκυψε από τη σύγκλιση του Εθνικού Συμβουλίου στο οποίο ήταν μέλος του προεδρείου. Εργάστηκε ως ελεύθερος επαγγελματίας (1975-2010). Γνωρίζει τη γερμανική γλώσσα.

Από το 1980 έως το 1985 ο Βούτσης διετέλεσε γραμματέας της ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος, της νεολαίας του ΚΚΕ Εσωτερικού, του οποίου ήταν στέλεχος. Ήταν επίσης μέλος της κεντρικής επιτροπής και της εννεαμελούς γραμματείας του κόμματος μέχρι το 1986. Συμμετείχε στην αποκαλούμενη πλατφόρμα της αναβάθμισης και για το λόγο αυτό, μετά τη διάσπαση του ΚΚΕ Εσωτερικού το 1986 προτίμησε να ενταχθεί στο ΚΚΕ Εσωτερικού – Ανανεωτική Αριστερά και όχι στην ΕΑΡ, η οποία στη συνέχεια συνεργάστηκε με το ΚΚΕ για τον σχηματισμό του Συνασπισμού. Προσχώρησε στον Συνασπισμό μετά τις εκλογές του 1993 και εξελέγη στην Πολιτική Γραμματεία. Υπεύθυνος Τύπου του ΣΥΝ την περίοδο 2000-2006. Μετά τη συγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν υποψήφιος βουλευτής του από το 2004 και είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής από το ιδρυτικό του συνέδριο μέχρι σήμερα.

Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010 εξελέγη περιφερειακός σύμβουλος Αττικής στον Κεντρικό Τομέα με τον συνδυασμό Αττική Συνεργασία – Όχι στο Μνημόνιο που στήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ. Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Α΄Αθηνών στις εκλογές του Μαΐου 2012 και ανανέωσε τη θητεία του στις εκλογές του Ιουνίου του 2012. Στη Βουλή που σχηματίστηκε ανέλαβε γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ (Ιούνιος 2012-Δεκέμβριος 2014). Επίσης, ήταν μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης και μέλος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Εξελέγη για τρίτη συνεχόμενη φορά βουλευτής στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 με το κόμμα του να καταλαμβάνει την πρώτη θέση. Στο υπουργικό συμβούλιο που προέκυψε, ανέλαβε το νεοσύστατο υπερυπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 ανανέωσε τη βουλευτική του θητεία.

 • Ο Νίκος Βούτσης είναι νυμφευμένος με την Αγγελική Παπάζογλου και πατέρας του Γιώργου, της Αριάννας-Νίκης και του Πάνου.
 • Ο γιος του Βούτση από τον πρώτο του γάμο με την Σοφία Βογιατζή, Γιώργος Βογιατζής-Βούτσης, συνελήφθη στις 4 Οκτωβρίου 2007 για συμμετοχή σε ληστεία σε τράπεζα στου Γκύζη.
 • Είχε καταδικαστεί σε 8 χρόνια κάθειρξης, χρηματική ποινή 1.500 ευρώ και δύο χρόνια στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων, αλλά αργότερα αφέθηκε ελεύθερος με όρους.
 • Στην κατάθεση του ως μάρτυρας υπεράσπισης, ο Νίκος Βούτσης είχε δηλώσει πως η πράξη αυτή του παιδιού του είναι κάτι που τον υπερβαίνει από πλευράς επιλογών, καθώς δεν έχει αυτή την ιδεολογική κατεύθυνση, ενώ ταυτόχρονα ανέφερε ότι, παρότι δεν εγκρίνει τις επιλογές του γιου του, τις σέβεται και προσπαθεί να τις ερμηνεύσει.

Νίκος Βούτσης σχετικές ειδήσεις:

 • Νίκος Βούτσης στο pagenews.gr: Η κυβέρνηση έχει την ευθύνη για το 2ο lockdown

  Νίκος Βούτσης στο pagenews.gr: Η κυβέρνηση έχει την ευθύνη για το 2ο lockdown

  Νίκος Βούτσης στο pagenews.gr: Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Πρόεδρος της Βουλής μίλησε στο pagenews.gr και στην εκπομπή «Opinion Leader» με τον Δημήτρη Τάκη. Καταλόγισε τις ευθύνες για το δεύτερο lockdown στην κυβέρνηση, μίλησε για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, είπε για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπισή της, ενώ αναφέρθηκε στη δίκη της Χρυσής Αυγής και στο πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο του «χρυσαυγιτισμού».

  Νίκος Βούτσης στο pagenews.gr: Η κυβέρνηση έχει την ευθύνη για το 2ο lockdown
 • Ζωή Κωνσταντοπούλου: Με τροπικό μαύρισμα στην νέα παράσταση του Γιώργου Κιμούλη

  Με τροπικό μαύρισμα η Ζωή Κωνσταντοπούλου [pics]

  Ζωή Κωνσταντοπούλου: Η πρώην πρόεδρος της Βουλής εμφανίστηκε αλλαγμένη στην πρεμιέρα της νέας παράστασης του Γιώργου Κιμούλη.

  Ζωή Κωνσταντοπούλου: Με τροπικό μαύρισμα στην νέα παράσταση του Γιώργου Κιμούλη
 • Επεισόδια Σύνταγμα: Πάνω από 10 προσαγωγές, 9 συλλήψεις και ανοιγμένα κεφάλια έξω από τη Βουλή

  Συγκλονιστικές φωτογραφίες από το Σύνταγμα - Πάνω από 10 προσαγωγές, 9 συλλήψεις και ανοιγμένα κεφάλια έξω από τη Βουλή

  Επεισόδια Σύνταγμα: Πολύ σοβαρά ήταν τα επεισόδια που έγιναν έξω από τη Βουλή. Συγκλονίζουν οι φωτογραφίες. Υπάρχουν τραυματίες με ανοιγμένα κεφάλια, προσαγωγές και συλλήψεις.

  Επεισόδια Σύνταγμα: Πάνω από 10 προσαγωγές, 9 συλλήψεις και ανοιγμένα κεφάλια έξω από τη Βουλή
 • Επεισόδια Σύνταγμα: Χημικά και μολότοφ στο συλλαλητήριο ενάντια στον νόμο Χρυσοχοΐδη

  Χημικά και μολότοφ στο συλλαλητήριο ενάντια στον νόμο Χρυσοχοΐδη [vid]

  Επεισόδια Σύνταγμα: Μεγάλη ένταση και επεισόδια υπάρχουν στο Σύνταγμα κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου ενάντια στον νόμο Χρυσοχοΐδη.

  Επεισόδια Σύνταγμα: Χημικά και μολότοφ στο συλλαλητήριο ενάντια στον νόμο Χρυσοχοΐδη
 • Αλέξης Τσίπρας ΣΥΡΙΖΑ: Ενότητα στο εσωτερικό και σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση

  Ενότητα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση

  Αλέξης Τσίπρας ΣΥΡΙΖΑ: Ο πρώην πρωθυπουργός και τα στελέχη του κόμματος έδειξαν ενότητα στις τοποθετήσεις τους και την ίδια ώρα ξεκίνησαν την αντεπίθεση στον επικοινωνιακό πόλεμο με την κυβέρνηση.

  Αλέξης Τσίπρας ΣΥΡΙΖΑ: Ενότητα στο εσωτερικό και σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση
 • Νίκος Βούτσης ΣΥΡΙΖΑ εκλογές: Πολιτική ανευθυνότητα η σκέψη για εκλογές

  Νίκος Βούτσης: Πολιτική ανευθυνότητα οι σκέψεις για εκλογές

  Νίκος Βούτσης ΣΥΡΙΖΑ εκλογές: Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε πολιτική ανευθυνότητα για όποιον αυτές τις ώρες σκέφτεται σενάρια εκλογών, ασκώντας παράλληλα έντονη κριτική στη κυβέρνηση σε θέματα οικονομίας.

  Νίκος Βούτσης ΣΥΡΙΖΑ εκλογές: Πολιτική ανευθυνότητα η σκέψη για εκλογές
 • Νέα Δημοκρατία κορωνοϊός: Την ώρα της μάχης πρέπει να συστρατευτούμε

  Νέα Δημοκρατία κορωνοϊός: Την ώρα της μάχης πρέπει να συστρατευτούμε

  Νέα Δημοκρατία κορωνοϊός: Την ώρα της μάχης για να σταθεί όρθια η κοινωνία και η οικονομία πρέπει όλοι να συστρατευτούμε και να μην μεμψιμοιρούμε. Είναι άκαιρο και φθηνό να συζητάμε αυτή την ώρα, ποιο Μέσο Ενημέρωσης θα πάρει 2.000 ευρώ για την διαφημιστική καμπάνια “ Μένουμε στο σπίτι”».

  Νέα Δημοκρατία κορωνοϊός: Την ώρα της μάχης πρέπει να συστρατευτούμε
 • ΣΥΡΙΖΑ κορωνοϊός: Διαφάνεια στη διάθεση των κονδυλίων για την ενημέρωση των πολιτών

  ΣΥΡΙΖΑ κορωνοϊός: Διαφάνεια στη διάθεση των κονδυλίων για την ενημέρωση των πολιτών

  ΣΥΡΙΖΑ κορωνοϊός: Ζήτημα δημοκρατίας, χαρακτήρισε τον πλουραλισμό και την πολυφωνία στην ενημέρωση του ελληνικού λαού, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, μιλώντας σήμερα, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, που συνεδριάζει με αντικείμενο την πίστωση για την επικοινωνιακή και ενημερωτική καμπάνια κατά του κορωνοϊού.

  ΣΥΡΙΖΑ κορωνοϊός: Διαφάνεια στη διάθεση των κονδυλίων για την ενημέρωση των πολιτών