PayPal

PayPal
Το PayPal είναι πύλη ηλεκτρονικών πληρωμών μέσω της οποίας διεκπεραιώνονται μεταφορές χρημάτων και πληρωμές και ανήκει στην αμερικανική εταιρεία PayPal Holdings, Inc.

Το PayPal εκτελεί την επεξεργασία των πληρωμών για online πωλήσεις, δημοπρασίες χώρων, καθώς και άλλους εμπορικούς χρήστες, για την οποία χρεώνει αμοιβή. Φορτίζει μερικές φορές επίσης τέλος συναλλαγής για τη λήψη χρημάτων (ένα ποσοστό του ποσού που απέστειλε συν ένα πρόσθετο σταθερό ποσό). Το επίπεδο των τελών εξαρτάται από το χρησιμοποιούμενο νόμισμα, την επιλογή πληρωμής που χρησιμοποιείται, τη χώρα του αποστολέα, τη χώρα του δικαιούχου, το ποσό που αποστέλλεται και τον τύπο του λογαριασμού του δικαιούχου.

Στις 3 Οκτωβρίου 2002, το PayPal έγινε πλήρως ελεγχόμενη θυγατρική του eBay. Εταιρική έδρα του είναι στο Σαν Χοσέ της Βόρειας Καλιφόρνιας των Ηνωμένων Πολιτειών. Ωστόσο, το 2014, ανεξαρτητοποιήθηκε από το eBay, και λειτουργεί πλέον σαν αυτόνομη εταιρεία.

Η εταιρεία έχει επίσης σημαντικές δραστηριότητες εκτός Η.Π.Α και σε Chennai, Δουβλίνο, Βερολίνο και Τελ Αβίβ. Τον Ιούλιο του 2007 δραστηριοποιείται σε όλη την Ευρώπη. Στις 17 Μαρτίου 2010, το PayPal συνάπτει συμφωνία με το China UnionPay (CUP) , οργανισμός της Κίνας για έκδοση πιστωτικών καρτών, για να επιτρέψει στους Κινέζους καταναλωτές να χρησιμοποιήσουν το PayPal για να ψωνίσουν online.

Η τρέχουσα λειτουργία του PayPal είναι το αποτέλεσμα της συγχώνευσης μεταξύ των εταιριών Confinity και X.com. Η Confinity ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 1998 από τους Max Levchin, Peter Thiel, Luke Nosek και τον Ken Howery. Η X.com ιδρύθηκε από τον Έλον Μασκ τον Μάρτιο του 1999 και λειτούργησε αρχικά ως μια διαδικτυακή εταιρεία παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Τόσο η Confinity όσο και η X.com ξεκίνησαν τις ιστοσελίδες τους στα τέλη του 1999. Και οι δύο εταιρείες βρίσκονταν για την Λεωφόρο Πανεπιστημίου στο Palo Alto.

Αρχικά η ιστοσελίδα Confinity επικεντρώθηκε στον συνδυασμό πληρωμών από Palm Pilots με τις πληρωμές μέσω e-mail ως ένα μέσο πληρωμής, ενώ η X.com ιστοσελίδα αρχικά χαρακτήρισε τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες με τις πληρωμές μέσω e-mail ως ένα κοινό μέσο πληρωμής.

Στην Confinity, πολλά από τα αρχικά στελέχη ήταν απόφοιτοι του The Stanford Review University, που ιδρύθηκε από τον Peter Thiel και του University of Illinois at Urbana-Champaign, που ιδρύθηκε από τον Max Levchin. Από την πλευρά της X.com, ο Elon Musk προσέλαβε ένα ευρύ φάσμα τεχνικού και επιχειρηματικού προσωπικού των, συμπεριλαμβανομένων πολλών που είχαν σημειώσει επιτυχία για την εταιρεία, όπως η Amy Klement, Sal Giambanco, Sanjay Bhargava και Stoppelman Jeremy.

Για να αποκλείει κάθε πιθανή δόλια πρόσβαση από αυτοματοποιημένα συστήματα, το PayPal χρησιμοποίησε ένα σύστημα (βλ. CAPTCHA) με το οποίο ο χρήστης εισάγει αριθμούς από μια θολή εικόνα, το οποία επινοήθηκε από την δοκιμή των Gausebeck-Levchin.

Το eBay παρακολουθούσε την αύξηση του όγκου των online πληρωμών του και πραγματοποίησε ένα online σύστημα πληρωμών με online δημοπρασίες. eBay αγόρασε την Billpoint τον Μάιο του 1999, πριν από την ύπαρξη της PayPal. Το eBay έκανε το Billpoint το επίσημο σύστημα πληρωμών του, μετονομάζοντας το σε «eBay πληρωμές», αλλά διέκοψε την λειτουργία του Billpoint λόγω της δυσκολίας του να καταβάλλονται πληρωμές μόνο για τις eBay δημοπρασίες. Για το λόγο αυτό, το PayPal έχει συμπεριληφθεί σε πολύ περισσότερες δημοπρασίες από το Billpoint. Τον Φεβρουάριο του 2000, η υπηρεσία PayPal είχε κατά μέσο όρο περίπου 200.000 ημερήσιες δημοπρασίες, ενώ η Billpoint (σε beta) διέθετε μόνο 4.000 πλειστηριασμούς. Μέχρι τον Απρίλιο του 2000, πάνω από 1.000.000 δημοπρασίες έγιναν από την υπηρεσία PayPal. Άμεση ήταν και η αλλαγή στάση της μετά την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 που έγινε ο πρώτος dot-com to IPO.

Τον Οκτώβριο του 2002, το PayPal εξαγοράστηκε από την εταιρία eBay για 1,5 δισ. δολάρια. Βέβαια το PayPal ήταν από πριν η πιο διαδεδομένη μέθοδος πληρωμής σε περισσότερο από 50% των χρηστών του eBay. Έτσι ανταγωνίζονταν την θυγατρική της eBay Billpoint, την c2i της Citibank , της οποίας η παροχή υπηρεσιών σταμάτησε στα τέλη του 2003, και την Yahoo! PayDirect, της οποίας η παροχή υπηρεσιών σταμάτησε στα τέλη του 2004. Η Western Union ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο του 2005 ότι σταμάτησε την BidPay υπηρεσία της, αλλά στη συνέχεια την πούλησε το 2006 στην CyberSource Corporation. Η BidPay σταμάτησε τις εργασίες της οριστικά την 31η Δεκεμβρίου 2007. Ορισμένοι ανταγωνιστές που προσφέρουν μερικές από τις υπηρεσίες του PayPal, όπως Google Checkout, Wirecard, Moneybookers, 2Checkout.com, CCNow και Kagi, συνέχισαν την επιχειρηματική δραστηριότητα τους, παρά το γεγονός ότι eBay απαιτεί το κάθε site σε Αυστραλία και Ηνωμένο Βασίλειο να προσφέρει υπηρεσίες PayPal. Τελικά το eBay μετρίασε τις απαιτήσεις του και ανακοίνωσε ότι οι αγορές στην Αυστραλία θα έχουν το PayPal ως μια από τις (αλλά όχι κατ ‘ανάγκην η μόνη) μεθόδους πληρωμής. Αυτές οι αποδεκτές μέθοδοι πληρωμής περιλαμβάνουν τραπεζικές καταθέσεις, επιταγές και εντολές πληρωμής.

  • Τον Ιανουάριο του 2008, το PayPal, συμφώνησε να εξαγοράσει την Fraud Sciences, μια ιδιωτική Ισραηλινή νεοσύστατη εταιρεία με εμπειρία σε online εργαλεία ηλεκτρονικής απάτης, για 169 εκατ. δολ., προκειμένου να ενισχυθεί η eBay και τα ιδιόκτητα συστήματα διαχείρισης της PayPal και να επιταχυνθεί η ανάπτυξη βελτιωμένων μέσων ανίχνευσης της απάτης.
  • Τον Νοέμβριο του 2008, η εταιρεία αγόρασε την Bill Me Later, μια ηλεκτρονική εταιρεία πληρωμών πιστωτικών συναλλαγών, χρησιμοποιούμενοι πάνω από 1000 έμπορους στις ΗΠΑ.
  • Ο συνολικός όγκος των πληρωμών της PayPal και η συνολική αξία των συναλλαγών, έφτασε τα 60 δισεκατομμύρια το 2008, ποσοστό αυξημένο κατά 27% από το προηγούμενο έτος. Η εταιρεία συνεχίζει να επικεντρώνεται στην διεθνή ανάπτυξη της.

PayPal σχετικές ειδήσεις: