Πρίγκιπας Χάρι

Πρίγκιπας Χάρι
O Πρίγκιπας Ερρίκος, Δούκας του Σάσσεξ, γνωστός ευρύτερα ως πρίγκιπας Χάρι, είναι ο μικρότερος γιος του Καρόλου, πρίγκιπα της Ουαλίας, και της πρώην συζύγου του Νταϊάνας.

Ο Χάρι γεννήθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 1984 και ώρα 4:20 μ.μ. στην Πτέρυγα Λίντο του Νοσοκομείου της Αγίας Μαίρης στο Πάντινγκτον του Λονδίνου. Ήταν το δεύτερο παιδί που αποκτούσαν ο Κάρολος, Πρίγκιπας της Ουαλίας, διάδοχος της Βασίλισσας Ελισάβετ Β΄, και η Νταϊάνα, Πριγκίπισσα της Ουαλίας. Η βάπτισή του πραγματοποιήθηκε στις 21 Δεκεμβρίου 1984 στο Παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου του Κάστρου Γουίντσορ, στην οποία έλαβε τα ονόματα Ερρίκος Κάρολος Αλβέρτος Δαυίδ από τον Αρχιεπίσκοπο του Καντέρμπουρυ, Ρόμπερτ Ράνσι. Ανάδοχοί του ήταν ο Πρίγκιπας Ανδρέας (πατρικός θείος του), Λαίδη Σάρα Άρμστρονγκ-Τζόουνς (πατρική ξαδέλφη του), η Κάρολιν Μπαρθόλομιου (πρώην Πράιντ), ο Μπράιαν Όργκαν, ο Τζέραλντ Γουόρντ (πρώην αξιωματικός στο Οικιακό Ιππικό) και η Σίλια, Λαίδη Βέστι (πρώην Νάιτ).

Η Νταϊάνα ήθελε ο Χάρι και ο μεγαλύτερος αδερφός του να έχουν ένα ευρύτερο φάσμα εμπειριών σε σχέση με προηγούμενα βασιλικά παιδιά και φρόντιζε να τα πηγαίνει σε χώρους που κυμαίνονταν από το Disney World και τα McDonald’s μέχρι κλινικές καταπολέμησης του AIDS και καταφύγια για άστεγους. Ο Χάρι άρχισε να συνοδεύει τους γονείς του σε επίσημες επισκέψεις από νεαρή ηλικία. Η πρώτη του περιοδεία με τους γονείς του στο εξωτερικό ήταν στην Ιταλία το 1985.

Οι γονείς του Χάρι χώρισαν το 1996 και το επόμενο έτος η μητέρα του Νταϊάνα σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα στο Παρίσι. Ο Χάρι και ο Γουίλιαμ έμεναν μαζί με τον πατέρα τους στο Κάστρο Μπαλμόραλ εκείνο το διάστημα, έτσι έμαθαν από τον ίδιο για το θάνατο της μητέρας τους. Στην κηδεία της μητέρας του ο Χάρι, ηλικίας 12 ετών τότε, συνόδευσε τον πατέρα του, τον αδερφό του, τον παππού του και το θείο της μητέρας του Τσαρλς Σπένσερ, περπατώντας πίσω από το φέρετρο, από το Παλάτι του Κένσινγκτον μέχρι το Αββαείο του Ουέστμινστερ.

  • Στις 27 Νοεμβρίου 2017 το Κλάρενς Χάουζ και το Παλάτι του Κένσινγκτον ανακοίνωσαν τον αρραβώνα του πρίγκιπα Χάρι με την Αμερικανίδα ηθοποιό Μέγκαν Μαρκλ.
  • Στις 19 Μαΐου 2018 τελέστηκε ο γάμος τους στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου του Κάστρου Ουίνδσορ.
  • Το πρωί της ημέρας του γάμου έλαβε τον τίτλο του Δούκα του Σάσσεξ. Έλαβε επίσης του τίτλους Κόμης του Νταμπάρτον και Βαρώνος του Κίλκελ.
  • Στις 6 Μαΐου 2019, γεννήθηκε ο γιος τους ο οποίος ονομάστηκε Άρτσι Χάρρισον Μάουντμπατεν-Γουίνσδορ.

Πρίγκιπας Χάρι σχετικές ειδήσεις: