Σέλτικ

Σέλτικ
Η Σέλτικ είναι ποδοσφαιρικός σύλλογος της Σκωτίας με μεγάλο όνομα και στην Ευρώπη.

Ιδρύθηκε το 1888 και από το 1994 το πλήρες όνομα της ομάδας είναι “The Celtic Football Club”. Παλιότερα το πλήρες όνομα της ομάδας ήταν: “The Celtic Football and Athletic Company Ltd”. Τα παρατσούκλια του συλλόγου είναι: Bhoys, Hoops και Tic. Η κλασική στολή της ομάδας είναι πρασινόλευκες ριγέ φανέλες με λευκά παντελόνια. Ως τα τέλη της δεκαετίας του ’60 οι φανέλες της δεν είχαν αριθμούς, που υπήρχαν στο παντελονάκι. Έμβλημα του συλλόγου είναι το τετράφυλλο τριφύλλι.

Αγωνίζεται στην Πρέμιερ Λιγκ της Σκωτίας και γήπεδό της είναι το “Σέλτικ Παρκ” (Celtic Park), χωρητικότητας 60.832 θεατών. Είναι το δεύτερο σε μέγεθος βρετανικό στάδιο και αποκαλείται και “Πάρκχεντ” (Parkhead). Σήμερα ο μέσος όρος θεατών που παρακολουθεί τους αγώνες της Σέλτικ ξεπερνά τους 58.000, γεγονός που φέρνει το σωματείο στην τρίτη θέση στη Βρετανία μετά τις αγγλικές Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Άρσεναλ. Υπολογίζεται ότι οι οπαδοί της Σέλτικ παγκοσμίως ξεπερνούν τον πληθυσμό των 9.000.000.

Με τη συμπολίτισσα ομάδα Ρέιντζερς αποτελούν ένα από τα πιο διάσημα αντίπαλα ζευγάρια παγκοσμίως σε όλα τα σπορ. Το παραδοσιακό ντέρμπι τους, το λεγόμενο Old Firm, συγκινεί τους φιλάθλους όχι μόνο της Σκωτίας αλλά σχεδόν όλους τους ποδοσφαιρόφιλους. Η Σέλτικ παραδοσιακά υποστηρίζεται από τους Καθολικούς σε αντίθεση με την Ρέιντζερς που υποστηρίζεται από τους Προτεστάντες.

Το 1967 η Σέλτικ υπήρξε η πρώτη βρετανική ομάδα που κατέκτησε το Κύπελλο Πρωταθλητριών. Επίσης, είναι η μοναδική ομάδα στην ιστορία της διοργάνωσης που κατέκτησε το κύπελλο στηριγμένη αποκλειστικά σε γηγενείς παίκτες. Είναι αξιοσημείωτο, ότι όλοι οι ποδοσφαιριστές του 1967 είχαν γεννηθεί σε απόσταση μέχρι 30 μίλια γύρω από τη γήπεδο της ομάδας! Τη σεζόν εκείνη η ομάδα αναδείχτηκε νικήτρια και σε όλες τις άλλες διοργανώσεις που συμμετείχε: Πρωτάθλημα, Κύπελλο, Λιγκ Καπ Σκωτίας και Κύπελλο Γλασκώβης, πετυχαίνοντας ένα ανεπανάληπτο θρίαμβο.

  • Η Σέλτικ έφτασε ξανά στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1970, όπου έχασε από την ολλανδική Φέγενορντ με σκορ 2-1 στην παράταση. Μέχρι σήμερα είναι η μοναδική σκωτσέζικη ομάδα που έχει φτάσει στον τελικό της διοργάνωσης.
  • Η ομάδα έχει αγωνιστεί σε έναν ακόμη ευρωπαϊκό τελικό το 2003, στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, οπότε ηττήθηκε από την Πόρτο με σκορ 3-2 στην παράταση.

Σέλτικ σχετικές ειδήσεις: