Σκόπια

Σκόπια
Τα Σκόπια είναι η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Βόρειας Μακεδονίας.

Τα Σκόπια βρίσκονται στο βόρειο τμήμα της Βόρειας Μακεδονίας, στο κέντρο της Βαλκανικής χερσονήσου και στα μισά του δρόμου μεταξύ Βελιγραδίου και Αθήνας. Η πόλη είναι χτισμένη στην κοιλάδα των Σκοπίων, με προσανατολισμό ανατολικά-δυτικά, κατά μήκος του ρου του Αξιού ποταμού, που χύνεται στο Αιγαίο Πέλαγος στην Ελλάδα. Η κοιλάδα έχει περίπου 20 χιλιόμετρα πλάτος και περιορίζεται από αρκετές οροσειρές βόρεια και νότια. Αυτές οι οροσειρές περιορίζουν την αστική επέκταση των Σκοπίων, που απλώνονται κατά μήκος του Αξιού και του Σεράβα, μικρού ποταμιού που έρχεται από το Βορρά. Στα διοικητικά της όρια η πόλη των Σκοπίων εκτείνεται σε μήκος άνω των 33 χιλιομέτρων αλλά σε πλάτος μόνο 10 χιλιομέτρων.

Τα Σκόπια είναι περίπου 245 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και καλύπτει 571,46 km2. Η αστική περιοχή καλύπτει μόνο 337 km2. Τα Σκόπια, στα διοικητικά όρια τους, περιλαμβάνουν πολλά χωριά και άλλους οικισμούς, όπως τα Ντράτσεβο, Γκόρνο Νέρεζι και Μπάρντοβτσι. Σύμφωνα με την απογραφή του 2002 η πόλη των Σκοπίων περιελάμβανε 506.926 κατοίκους, ενώ μόνο η αστική περιοχή 444.800. Η πόλη των Σκοπίων συνορεύει με το Κόσοβο στα βορειοανατολικά. Δεξιόστροφα επίσης συνορεύει με τους δήμους Τσούτσερ-Σαντέβο, Λίπκοβο, Αρασίνοβο, Ίλιντεν, Στουντενιτσάνι, Σοπίστε, Ζελίνο και Γεγκούνοβτσε.

Δημογραφικά

Η πόλη των Σκοπίων είχε 506.926 κατοίκους εντός των διοικητικών ορίων της το 2002, ενώ το πολεοδομικό της συγκρότημα είχε 378.243 κατοίκους. Μια εκτίμηση του 2006 έδωσε 668.518 κατοίκου στα διοικητικά όρια της πόλης. Η περιοχή απασχόλησης των Σκοπίων καλύπτει ένα μεγάλο τμήμα της χώρας, συμπεριλαμβανομένων του Βέλες, του Κουμάνοβο και του Τέτοβο, και συνολικά πάνω από ένα εκατομμύριο κατοίκους. Τα Σκόπια συγκεντρώνουν το ένα τρίτο του πληθυσμού της χώρας, της οποίας οι άλλες πόλεις είναι πολύ μικρότερες. Ο δεύτερος πολυπληθέστερος δήμος, το Κουμάνοβο, είχε 107.632 κατοίκους το 2011 και το πολεοδομικό του συγκρότημα 76.272 κατοίκους το 2002.

  • Πριν από τον Αυστροτουρκικό Πόλεμο και τη Μεγάλη Πυρκαγιά του 1698 τα Σκόπια ήταν μία από τις μεγαλύτερες πόλεις των Βαλκανίων, με πληθυσμό εκτιμώμενο μεταξύ 30.000 και 60.000 κατοίκων.
  • Μετά την πυρκαγιά γνώρισε μια μακρά περίοδο παρακμής και είχε μόνο 10.000 κατοίκους το 1836.
  • Ωστόσο, ο πληθυσμός άρχισε να αυξάνεται και πάλι μετά το 1850 και έφτασε τους 32.000 κατοίκους το 1905.
  • Κατά τον 20ο αιώνα τα Σκόπια ήταν μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες πόλεις στη Γιουγκοσλαβία και έχει 448.200 κατοίκους το 1971. Από τότε η δημογραφική ανάπτυξη συνεχίστηκε με σταθερό ρυθμό.

Σκόπια σχετικές ειδήσεις:

  • Βόρεια Μακεδονία συμβάσεις: Αναβάλλεται επ’ αόριστον η κύρωση τους

    Αναβάλλεται η κύρωση των διμερών συμβάσεων με τη Βόρεια Μακεδονία

    Βόρεια Μακεδονία συμβάσεις: Τα τρία μνημόνια με τη γειτονική χώρα δεν πρόκειται να εισαχθούν στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

    Βόρεια Μακεδονία συμβάσεις: Αναβάλλεται επ’ αόριστον η κύρωση τους
  • Ελλάδα – Βόρεια Μακεδονία: Διακυβερνητική διάσκεψη ανάμεσα στις δύο χώρες τον χειμώνα

    Διακυβερνητική διάσκεψη Ελλάδας - Βόρειας Μακεδονίας τον χειμώνα

    Ελλάδα - Βόρεια Μακεδονία: Όπως ανέφερε ο Ζόραν Ζάεφ στο περιθώριο αυτής θα υπογραφεί συμφωνία για την αποφυγή της διπλής φορολογίας.

    Ελλάδα – Βόρεια Μακεδονία: Διακυβερνητική διάσκεψη ανάμεσα στις δύο χώρες τον χειμώνα
  • Φωτιά Μυτιλήνη: Σε ύφεση βρίσκεται η πυρκαγιά

    Σε ύφεση η φωτιά στη Μυτιλήνη

    Φωτιά Μυτιλήνη: Η Πυροσβεστική ενίσχυσε νωρίτερα τις δυνάμεις της, καθώς επιχειρούσαν 41 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 9 οχήματα, 2 ελικόπτερα και 4 αεροπλάνα, PZL και καναντέρ.

    Φωτιά Μυτιλήνη: Σε ύφεση βρίσκεται η πυρκαγιά
  • Γεροβασίλη μήνυση «Καθημερινή»: Η τέως υπουργός κατέθεσε μήνυση στην εφημερίδα για συκοφαντική δυσφήμηση

    Μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση κατέθεσε η Όλγα Γεροβασίλη κατά της «Καθημερινής»

    Γεροβασίλη μήνυση «Καθημερινή»: Το πλήρες κείμενο της μηνυτήριας αναφοράς της κυρίας Όλγας Γεροβασίλη για τα δημοσιεύματα της εφημερίδας που την εμπλέκουν στη φονική πυρκαγιά.

    Γεροβασίλη μήνυση «Καθημερινή»: Η τέως υπουργός κατέθεσε μήνυση στην εφημερίδα για συκοφαντική δυσφήμηση
  • Εκλογές Βόρεια Μακεδονία: Νίκη για τον Ζόραν Ζάεφ

    Νίκη για τον Ζόραν Ζάεφ στις εκλογές της Βόρειας Μακεδονίας

    Εκλογές Βόρεια Μακεδονία: Το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDSM) του πρώην πρωθυπουργού, Ζόραν Ζάεφ, είναι αυτό που κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές στην Βόρεια Μακεδονία.

    Εκλογές Βόρεια Μακεδονία: Νίκη για τον Ζόραν Ζάεφ
  • Εκλογές στα Σκόπια και εξωτερική πολιτική

    Εκλογές στα Σκόπια και εξωτερική πολιτική

    Ο Γιάννης Αντύπας στο blog του στο pagenews.gr γράφει για τις εκλογές στα Σκόπια με ρόλο ρυθμιστή να διαδραματίζουν τα κόμματα της αλβανικής μειονότητας, όπως το DUI του Αλί Αχμέτι και η «Συμμαχία για τους Αλβανούς» του Ζιγιαντίν Σέλα.

    Γιάννης Αντύπας
  • Γιάννης Αντύπας
  • Εκλογές στα Σκόπια και εξωτερική πολιτική
  • Από τα Ίμια στις Πρέσπες – Ένα αμετανόητο πολιτικό προσωπικό

    Από τα Ίμια στις Πρέσπες – Ένα αμετανόητο πολιτικό προσωπικό

    Ο Λάμπρος Καλαρρύτης στο blog του στο pagenews.gr γράφει για τη Συμφωνία των Πρεσπών και το πώς οι Σκοπιανοί θα εκμεταλλευθούν κάθε ευκαιρία που τους δίνει η Συμφωνία αυτή. Αναφέρει ακόμα πως η πρόσφατη ελληνική ιστορία είναι γεμάτη από περιπτώσεις διπλωματικής αυτοϋπονόμευσης αλλά και αυτοχειριασμού.

    Λάμπρος Kαλαρρύτης
  • Λάμπρος Kαλαρρύτης
  • Από τα Ίμια στις Πρέσπες – Ένα αμετανόητο πολιτικό προσωπικό
  • Υγειονομικά πρωτόκολλα νησιά: Έτσι θα υποδεχτούν τους τουρίστες από τις 15 Ιουνίου

    Έτσι θα υποδεχτούν τα νησιά τους τουρίστες από τις 15 Ιουνίου

    Υγειονομικά πρωτόκολλα νησιά: Σχέδιο βασισμένο σε τρεις άξονες ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την ενίσχυση των υγειονομικών δομών στη νησιωτική χώρα και το άνοιγμα στον τουρισμό. Στήριξη των δομών υγείας, αεροδιακομιδές και πολλαπλά τεστ ανακοινώθηκαν μεταξύ άλλων.

    Υγειονομικά πρωτόκολλα νησιά: Έτσι θα υποδεχτούν τους τουρίστες από τις 15 Ιουνίου