Κόσμος

Βόρεια Μακεδονία: Δυσαρέσκεια μετά το «στοπ» της Βουλγαρίας στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ένωση

Βόρεια Μακεδονία: Δυσαρέσκεια μετά το «στοπ» της Βουλγαρίας στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ένωση
Βόρεια Μακεδονία: Σύμφωνα με την κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ, οι διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες δεν πρέπει να μετατραπούν σε διαπραγματεύσεις με τη Βουλγαρία.
Βόρεια Μακεδονία: Σύμφωνα με την κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ, οι διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες δεν πρέπει να μετατραπούν σε διαπραγματεύσεις με τη Βουλγαρία.

Δυσαρέσκεια επικρατεί στην κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας μετά την άρνηση της Βουλγαρίας να εγκρίνει το διαπραγματευτικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα Σκόπια, μπλοκάροντας επί της ουσίας τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της χώρας που επρόκειτο να ξεκινήσουν τον Δεκέμβριο.

«Η άρνηση της Βουλγαρίας να εγκρίνει το διαπραγματευτικό πλαίσιο δεν συνάδει με το πνεύμα των σχέσεων καλής γειτονίας. Αυτή η θέση της βουλγαρικής κυβέρνησης, είναι αντίθετη με το άρθρο 2 της συμφωνίας φιλίας του 2017 (μεταξύ Βόρειας Μακεδονίας και Βουλγαρίας). Η θέση μας είναι σαφής: πιστεύουμε ότι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση δεν πρέπει να αποτελέσει όμηρο διμερών ζητημάτων», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ, οι διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρέπει να μετατραπούν σε διαπραγματεύσεις με τη Βουλγαρία.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός σημειώνει ότι η πρόοδός της χώρας όσον αφορά την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της πρέπει να εξαρτάται πρωτίστως από τις εσωτερικές μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται με τα ενταξιακά κεφάλαια, τη νομοθεσία της Ένωσης και την εκπλήρωση των ευρωπαϊκών κριτηρίων. Το «μπλοκάρισμα αυτό από τη μεριά της Βουλγαρίας, αποτελεί αποτυχία της πολιτικής διεύρυνσης της Ένωσης, άσχημο μήνυμα για ολόκληρη την περιοχή και ήττα για τις θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αξίες και αρχές» υπογραμμίζει η ίδια ανακοίνωση.

Ακόμη, η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας εκφράζει την ευγνωμοσύνη της για τις ιδιαίτερες προσπάθειες της γερμανικής Προεδρίας της Ε.Ε., καθώς και για τις προσωπικές ενέργειες της καγκελάριου της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, να αρθεί το αδιέξοδο και να ξεκινήσει η χώρα τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες. Υπενθυμίζεται ότι η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Εκατερίνα Ζαχαρίεβα, δήλωσε μετά τη λήξη του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ένωσης, ότι η Σόφια δεν μπορεί προς το παρόν να στηρίξει την έναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ των «27» και των Σκοπίων, λόγω των ανοιχτών γλωσσικών και ιστορικών διαφορών μεταξύ της Βόρειας Μακεδονίας και της Βουλγαρίας.

Η Βόρεια Μακεδονία και η Βουλγαρία υπέγραψαν τον Αύγουστο του 2017 μία Συμφωνία Φιλίας, Καλής Γειτονίας και Συνεργασίας, στην οποία περιέχονται προβλέψεις για την διευθέτηση των διαφορών μεταξύ των δύο χωρών. Η Σόφια, το τελευταίο διάστημα έχει ανεβάσει κατά πολύ τους τόνους και καταλογίζει στα Σκόπια «απροθυμία» για την υλοποίηση της Συμφωνίας, κάτι που τα τελευταία αρνούνται.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments