Συρία

Συρία
Η Συρία είναι μια χώρα της Μέσης Ανατολής που εκτείνεται μεταξύ του Ευφράτη ποταμού, της Αραβικής ερήμου και της Μεσόγειου θάλασσας.

Η Συρία, που υπήρξε χώρα κάτω από τη γαλλική κυριαρχία, έγινε ανεξάρτητη το 1946. Το 1958 σχημάτισε μαζί με την Αίγυπτο την Ηνωμένη Αραβική Δημοκρατία, από την οποία αποχώρησε το 1961 κι έγινε ανεξάρτητο κράτος. Το 1967 ηττήθηκε στον Πόλεμο των έξι ημερών και το Ισραήλ κατέλαβε τα Υψίπεδα του Γκολάν. Η Συρία κυβερνάται από το 1963 από το Αραβικό Σοσιαλιστικό Κόμμα Μπάαθ. Η ηγετική θέση του στην πολιτική ζωή της χώρας προβλέπεται από το Σύνταγμα. Στις 23 Φεβρουαρίου του 1966, με πραξικόπημα του υποστράτηγου Σαλάχ Τζεντίντ, η αριστερή πτέρυγα του σοσιαλιστικού κόμματος του Μπάαθ ανέτρεψε τον μετριοπαθή μπααθιστή Αμίν αλ Χαφίς, που βρισκόταν στην εξουσία από το 1964, και ανέλαβε τη διακυβέρνηση της Συρίας. Πρόεδρος ορίστηκε ο Νουρ αντ Ντιν αλ Ατασί και τέσσερις ημέρες αργότερα συγκροτήθηκε κυβέρνηση από μαρξιστές γνωστούς ως «Κινέζους», λόγω φιλομαοϊκής απόκλισης.

Το πραξικόπημα σηματοδότησε σκλήρυνση της συριακής φράξιας στους κόλπους του παναραβικού μπααθικού κόμματος, με παρακλάδια στο Ιράν, το Λίβανο και την Ιορδανία. Το υπουργείο Άμυνας στη νέα κυβέρνηση ανέλαβε ο Χαφέζ αλ Άσαντ, ο οποίος λίγα χρόνια αργότερα συγκέντρωσε όλη την εξουσία στα χέρια του. Το 1969, το συριακό καθεστώς συγκλονίστηκε από τη διαμάχη των “εθνικιστών” με τους “προοδευτικούς” για τον έλεγχο της εξουσίας. Στο επίκεντρο της διαμάχης βρέθηκε η προτεινόμενη από τους εθνικιστές συγχώνευση των ενόπλων δυνάμεων Συρίας, Ιράκ και Ιορδανίας. Η κρίση ξέσπασε ανοικτά στις 24 Φεβρουαρίου του 1969 όταν το Ισραήλ πραγματοποίησε αεροπορική επιδρομή κατά στρατοπέδων της Φατάχ στα περίχωρα της Δαμασκού, στην οποία η συριακή πολεμική αεροπορία δεν προέβαλε ουσιαστικά καμία αντίσταση.

Η διαφορά δυναμικότητας δεν ήταν η μόνη εξήγηση: στις κατηγορίες των αντιπάλων του, ο υπουργός Άμυνας και αρχηγός των εθνικιστών, στρατηγός (της Αεροπορίας) Χαφέζ αλ Άσαντ, απάντησε ότι τίποτα δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη δημιουργία κοινής ανώτατης διοίκησης των ενόπλων δυνάμεων των τριών γειτονικών αραβικών κρατών. Για να γίνει πιο πειστικός, ο Άσαντ διέταξε τις πιστές σε αυτόν δυνάμεις να περικυκλώσουν τα κυβερνητικά και κομματικά κτίρια, κατηγορώντας παράλληλα τους προοδευτικούς ότι δεν είναι παρά ενεργούμενα της Μόσχας. Οι γραμμές της αντιπαράθεσης ήταν πλέον καθαρές: στο πλευρό των προοδευτικών συντάχθηκε ολόκληρος ο κομματικός μηχανισμός και σε εκείνο των εθνικιστών οι ένοπλες δυνάμεις. Μέχρι το τέλος Μαρτίου ο Άσαντ έδιωξε τους πλέον ευάλωτους από τους αντιπάλους του από τον κομματικό μηχανισμό και, κυρίως, από τον πιστό στους προοδευτικούς Τύπο.

Ωστόσο, καμία από τις δύο φατρίες δεν υπερίσχυσε απόλυτα. Παράλληλα, στο γειτονικό Ιράκ το κλυδωνιζόμενο καθεστώς προώθησε τη δική του λύση για “ένωση” των δύο κρατών, προκαλώντας διεθνώς φόβους για ενδοαραβικό πόλεμο. Μοιραία, η μόνη διέξοδος για τους Σύρους ήταν μία συμβιβαστική λύση, στην οποία περιλήφθηκαν σχεδόν όλες οι θέσεις του Άααντ πλην της προσέγγισης με τη Δύση. Ο Χαφέζ αλ Άσαντ έγινε τελικά πρόεδρος από το 1971 μέχρι και το θάνατό του το 2000. Τον διαδέχτηκε ο γιος του Μπασάρ αλ Άσαντ.

  • Στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στις 22 Απριλίου του 2007 το Εθνικό Προοδευτικό Μέτωπο κέρδισε 172 έδρες, ενώ οι ανεξάρτητοι κέρδισαν τις υπόλοιπες 78.
  • Η συμμετοχή ήταν της τάξεως του 56,12% και εξελέγησαν 30 γυναίκες υποψήφιες, όσες ακριβώς και στις εκλογές του 2003. Οι αντίπαλοι της κυβέρνησης και οι ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα έκαναν λόγο για νοθεία και για συμμετοχή μόλις 10%.
  • Από το 2011 διεξάγεται εμφύλιος πόλεμος. Ξεκίνησε ως σειρά διαδηλώσεων, μέρος της Αραβικής Άνοιξης, που μετά την βίαιη καταστολή τους εξελίχθηκαν σε ένοπλη εξέγερση.
  • Σύμφωνα με τον ΟΗΕ πάνω από 100.000 είναι οι νεκροί, μισοί από τους οποίους είναι πολίτες. Δεκάδες χιλιάδες είναι και οι πρόσφυγες εντός και εκτός της χώρας. Εξαιτίας του εμφυλίου πολέμου η πόλη Χομς σήμερα είναι σχεδόν ολοσχερώς κατεστραμμένη.
  • Περίπου 290 χώροι ή μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς στη Συρία έχουν καταστραφεί από τον συνεχιζόμενο εμφύλιο πόλεμο όπως προκύπτει από δορυφορικές φωτογραφίες, σύμφωνα το Ινστιτούτο των Ηνωμένων Εθνών για την Εκπαίδευση και την Έρευνα (UNITAR).

Συρία σχετικές ειδήσεις:

  • Δύο αποκεφαλισμοί, ένα ερευνητικό και ο ισλαμικός Μεσαίωνας στον ευρωπαϊκό ορίζοντα

    Δύο αποκεφαλισμοί, ένα ερευνητικό και ο ισλαμικός Μεσαίωνας στον ευρωπαϊκό ορίζοντα

    Ο Λάμπρος Καλαρρύτης στο νέο του blog στο pagenews.gr γράφει για τα περιστατικά ισλαμικού φανατισμού που έγιναν γνωστά τις τελευταίες μέρες. Ποιος ο ρόλος της Τουρκίας.

    Λάμπρος Kαλαρρύτης
  • Λάμπρος Kαλαρρύτης
  • Δύο αποκεφαλισμοί, ένα ερευνητικό και ο ισλαμικός Μεσαίωνας στον ευρωπαϊκό ορίζοντα
  • Στέλιος Πέτσας κορωνοϊός: “Πορτοκαλί η Αττική, τα Γιάννενα και η Θεσσαλονίκη”

    Στέλιος Πέτσας: "Πορτοκαλί η Αττική, τα Γιάννενα και η Θεσσαλονίκη"

    Στέλιος Πέτσας κορωνοϊός: Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι η Αττική τα Γιάννενα και η Θεσσαλονίκη παραμένουν σε οριακό επίπεδο σχετικά με τα κρούσματα του ιού.

    Στέλιος Πέτσας κορωνοϊός: “Πορτοκαλί η Αττική, τα Γιάννενα και η Θεσσαλονίκη”
  • Ευρωπαϊκή Ένωση για γέλια και για κλάματα

    Ευρωπαϊκή Ένωση για γέλια και για κλάματα

    Ο Λάμπρος Καλαρρύτης στο νέο του blog στο pagenews.gr σχολιάζει τα τεκταινόμενα μετά τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής και, ανάμεσα σε άλλα, επισημαίνει ότι «ας ελπίσουμε ότι στη Σύνοδο του Δεκεμβρίου δεν θα συζητούν πως θα διατυπώσουν την καταδίκη της ΕΕ για την απόπειρα της Τουρκίας να καταλάβει ελληνικό νησί».

    Λάμπρος Kαλαρρύτης
  • Λάμπρος Kαλαρρύτης
  • Ευρωπαϊκή Ένωση για γέλια και για κλάματα
  • Μητσοτάκης Τουρκία: Ζήτησε εμπάργκο όπλων για την Άγκυρα

    Ζήτησε εμπάργκο όπλων στην Τουρκία ο Κυριάκος Μητσοτάκης

    Μητσοτάκης Τουρκία: Ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής ενημέρωσε ότι ζήτησε εμπάργκο όπλων στη γειτονική χώρα, αν η Άγκυρα συνεχίσει τις ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Μητσοτάκης Τουρκία: Ζήτησε εμπάργκο όπλων για την Άγκυρα
  • Δένδιας για Τουρκία: Πρέπει να κριθεί από τις πράξεις και όχι από τα λόγια της

    Δένδιας για Τουρκία: Πρέπει να κριθεί από τις πράξεις και όχι από τα λόγια της

    Δένδιας για Τουρκία: «Ήμασταν πάντα έτοιμοι να ξεκινήσουμε διάλογο με καλή πίστη βάσει του διεθνούς δικαίου και της αρχής των καλών γειτονικών σχέσεων», ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός εξωτερικών.

    Δένδιας για Τουρκία: Πρέπει να κριθεί από τις πράξεις και όχι από τα λόγια της
  • Αναχώρησαν για Γερμανία πρόσφυγες από τη Μόρια

    Αναχώρησαν για Γερμανία πρόσφυγες από τη Μόρια

    Προσφυγικό: Για τη Γερμανία αναχώρησαν σήμερα το πρωί, 101 αναγνωρισμένοι πρόσφυγες, στο πλαίσιο της μετεγκατάστασης 1.553 προσφύγων και μεταναστών από το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας.

    Αναχώρησαν για Γερμανία πρόσφυγες από τη Μόρια
  • Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: «Η Τουρκία έχει δικαίωμα να επεμβαίνει όπου υπάρχει βία»

    Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: «Η Τουρκία έχει δικαίωμα να επεμβαίνει όπου υπάρχει βία»

    Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Από τη Λιβύη έως τη Σομαλία δηλώνει ο Τούρκος πρόεδρος πως θα επέμβει, εφόσον αυτό χρειαστεί.

    Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: «Η Τουρκία έχει δικαίωμα να επεμβαίνει όπου υπάρχει βία»
  • Πομπέο κατά Τουρκίας: Εντείνουν τους κινδύνους σύγκρουσης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

    Πομπέο κατά Τουρκίας: Εντείνουν τους κινδύνους σύγκρουσης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

    Πομπέο κατά Τουρκίας: «Ελπίζουμε ότι οι Αρμένιοι θα μπορέσουν να αμυνθούν απέναντι σε αυτά που κάνουν οι Αζέροι», είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας

    Πομπέο κατά Τουρκίας: Εντείνουν τους κινδύνους σύγκρουσης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ
ΣΕΛΙΔΑ 3 ΑΠΟ 73