Τσεχία

Τσεχία
Η Τσεχία, είναι χώρα στην κεντρική Ευρώπη που συνορεύει προς τα βόρεια με την Πολωνία, με τη Γερμανία στα βορειοδυτικά και τα δυτικά, την Αυστρία στα νότια και τη Σλοβακία στα ανατολικά.

Η Τσεχία έχει έκταση 78.866 τ.χλμ. και πληθυσμό 10.625.449 κατοίκους (εκτίμηση 30-06-2018). Η ιστορική Πράγα ένα σημαντικό τουριστικό αξιοθέατο, είναι η κύρια και μεγαλύτερη πόλη της. Άλλες μεγάλες πόλεις είναι το Μπρνο, η Οστράβα και το Πίλσεν. Η χώρα αποτελείται από δυο ιστορικές περιοχές, τη Βοημία και τη Μοραβία, τμήμα της Σιλεσίας και μικρά τμήματα που παλιότερα ανήκαν στη νότια Αυστρία.

Μετά το τέλος του κομμουνιστικού καθεστώτος στην Τσεχοσλοβακία το 1989, κατά τη διάρκεια της ειρηνικής Βελούδινης Επανάστασης, ακολούθησε η διάλυση της Τσεχοσλοβακίας σε δυο κράτη το 1993. Σλοβακία και Τσεχία έχουν παραμείνει στενοί συνεργάτες, ενώ ανήκουν μαζί με άλλες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης στην ομάδα του Βίσεγκραντ. Η Τσεχία είναι Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία και κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την 1η Μαΐου 2004. Ασκεί την προεδρία της Ένωσης από την 1η Ιανουαρίου του 2009.

Το νόμισμα της Τσεχίας είναι η τσέχικη κορόνα.Η τσεχική οικονομία έχει ένα ουσιαστικό εισόδημα από τον τουρισμό: το 2001, οι συνολικές αποδοχές από τον τουρισμό έφθασαν σε 118.13 δισεκατομμύρια τσέχικες κορώνες, αποτελώντας 5,5% του ΑΕΠ και 9,3% των γενικών αποδοχών εξαγωγής. Η βιομηχανία απασχολεί περισσότερα από 110.000 άτομα – πάνω από 2% του πληθυσμού.

Τα ύδατα από την μεσόγεια Τσεχική Δημοκρατία ρέουν σε τρεις διαφορετικές θάλασσες: τη Βόρεια Θάλασσα, τη Βαλτική και τη Μαύρη Θάλασσα. Η Τσεχική Δημοκρατία έχει επίσης εκμισθωμένο το Μολνταουχάφεν, μια παρτίδα 30.000 τετραγωνικών μέτρων στη μέση των αποβάθρων του Αμβούργου, η οποία απονεμήθηκε στην Τσεχοσλοβακία με το άρθρο 363 της συνθήκης των Βερσαλλιών, ώστε να επιτρέψει στη μεσόγεια χώρα όπου τα αγαθά που μεταφέρονται με τα ποτάμια θα μπορούσαν να μεταφερθούν στα ποντοπόρα πλοία. Το έδαφος θα επιστρέψει στον έλεγχο της Γερμανίας το 2028.

Φυτογεωγραφικά, η Τσεχική Δημοκρατία ανήκει στην κεντροευρωπαϊκή επαρχία της Κυκλικής περιφέρειας, εντός του βορειαλικού βασιλείου. Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση, το έδαφος της Τσεχικής Δημοκρατίας μπορεί να υποδιαιρεθεί σε τέσσερις οικολογικές εκτάσεις: Δυτικά ευρωπαϊκά δάση πλατύφυλλων δασών, μικτά δάση της Κεντρικής Ευρώπης, μικτά δάση της Παννονίας και δάση Καρπάθιων ορεινών κωνοφόρων.

Υπάρχουν τέσσερα εθνικά πάρκα στην Τσεχική Δημοκρατία.

  • Το  Εθνικό Πάρκο Κρκόνοσε (Καταφύγιο Βιόσφαιρας),
  • Το Εθνικό Πάρκο Σούμαβα (Καταφύγιο Βιόσφαιρας),
  • Το Εθνικό Πάρκο Ποντιγί,
  • και Βοημία της Ελβετίας.

Προσδόκιμο ζωής και Θρησκείες

Το προσδόκιμο ζωής στο σύνολο του πληθυσμού, σύμφωνα με εκτιμήσεις του 2016 του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ήταν 79,2 χρόνια (76,2 χρόνια οι άνδρες και 82,1 οι γυναίκες). Σύμφωνα με μια απογραφή του 2002, 39,9% της χώρας είναι άθεοι, 39,2% Καθολικοί, 0,7% Προτεστάντες, 0,2% Μάρτυρες του Ιεχωβά και 13,2% άλλες θρησκείες.

Τσεχία σχετικές ειδήσεις:

ΣΕΛΙΔΑ 1 ΑΠΟ 18