Τζάστιν Τριντό

Τζάστιν Τριντό
Ο Τζάστιν Πιέρ Τζέιμς Τριντό είναι Καναδός πολιτικός και πρωθυπουργός της χώρας.

Ο Τζάστιν Τριντό γεννήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 1971 στην Οτάβα. Φοίτησε στο Κολλέγιο Ζαν-ντε-Μπρεμπέφ στο Μόντρεαλ και, στη συνέχεια, σπούδασε στο Πανεπιστήμιο ΜακΓκιλ, από το οποίο απέκτησε το πρώτο πτυχίο του στην Αγγλική Φιλολογία το 1994. Το 1998 απέκτησε το δεύτερο πτυχίο του στην Παιδαγωγική από το Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας. Έγινε ευρύτερα γνωστός το 2000, όταν εκφώνησε τον επικήδειο λόγο του στην κηδεία του πατέρα του. Μετά την αποφοίτησή του, εργάστηκε ως δάσκαλος στο Βανκούβερ, ενώ αργότερα σπούδασε Μηχανική στο ίδιο Πανεπιστήμιο, από το οποίο απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο στην Περιβαλλοντική Γεωγραφία.

Στην πορεία, άρχισε να ασχολείται όλο και περισσότερο με την πολιτική και στις εκλογές του 2008 εξελέγη μέλος της Καναδικής Βουλής των Κοινοτήτων εκπροσωπώντας την εκλογική περιφέρεια του Παπινό. Το 2009 ορίστηκε ως σκιώδης υπουργός Νεολαίας και Πολυπολιτισμικότητας, ενώ την επόμενη χρονιά ορίστηκε ως σκιώδης υπουργός Νεολαίας, Υπηκοότητας και Μετανάστευσης. Το 2011 ορίστηκε ως σκιώδης υπουργός Μετα-Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Νεολαίας και Ερασιτεχνικού Αθλητισμού.

  • Το 2013, εξελέγη αρχηγός του Φιλελεύθερου Κόμματος του Καναδά.
  • Ηγήθηκε του κόμματος στις εκλογές του 2015, στις οποίες το κόμμα κατάφερε να κερδίσει την αυτοδυναμία στην Καναδική Βουλή των Κοινοτήτων με 184 έδρες.
  • Στις εκλογές αυτές, το Φιλελεύθερο Κόμμα σημείωσε την μεγαλύτερη άνοδο σε έδρες που έχει σημειωθεί ποτέ σε εκλογές στον Καναδά, καθώς ο αριθμός των εδρών του αυξήθηκε κατά 148.

Τζάστιν Τριντό σχετικές ειδήσεις: