Κόσμος

Καναδάς Τριντό: «Θυμωμένος» ο Καναδός πρωθυπουργός με την έξαρση του κορωνοϊού σε οίκους ευγηρίας

Καναδάς Τριντό: «Θυμωμένος» ο Καναδός πρωθυπουργός με την έξαρση του κορωνοϊού σε οίκους ευγηρίας
Καναδάς Τριντό: Οι θάνατοι σε οίκους ευγηρίας στον Καναδά αντιπροσωπεύουν περίπου το 80% του συνολικού αριθμού των θανάτων στη χώρα.

Καναδάς Τριντό:  Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό δήλωσε “σοκαρισμένος” και “ θυμωμένος” αφού διάβασε την έκθεση των καναδικών ενόπλων δυνάμεων που έχουν σταλεί σε οίκους ευγηρίας στη χώρα προκειμένου να συνδράμουν το προσωπικό να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις από την πανδημία του κορωνοϊού. Ειδικότερα, οι θάνατοι σε οίκους ευγηρίας στον Καναδά αντιπροσωπεύουν περίπου το 80% του συνολικού αριθμού των θανάτων στη χώρα λόγω του φονικού ιού, με την κατάσταση να είναι ιδιαίτερα άσχημη στις επαρχίες Οντάριο και Κεμπέκ, όπου στα ιδρύματα αυτά έχουν σταλεί περίπου 1.400 στρατιώτες.

Ο Τριντό εξήγησε ότι οι ένοπλες δυνάμεις συνέταξαν έκθεση με τις παρατηρήσεις τους από το Οντάριο.

“ Διάβασα όλη την έκθεση των καναδικών ενόπλων δυνάμεων χθες και μπορώ να σας πω ότι με αναστάτωσε βαθιά. Περιέχονται σε αυτή μερικά πράγματα που είναι εξαιρετικά ανησυχητικά και πρέπει να αναλάβουμε δράση”, τόνισε ο Τριντό. “ Στενοχωρήθηκα, σοκαρίστηκα, απογοητεύτηκα, θύμωσα”, πρόσθεσε ο Καναδός πρωθυπουργός. “ Πιστεύω ότι η κατάσταση προφανώς συνδέεται με την covid-19, όμως υπήρχε εδώ και καιρό”, εξήγησε υπογραμμίζοντας ότι είναι απαραίτητο “ να βελτιωθούν” οι συνθήκες στους οίκους ευγηρίας.

Στην έκθεσή τους οι καναδικές ένοπλες δυνάμεις αναφέρουν ότι παρατήρησαν “ κατάφωρη περιφρόνηση” προς τα μέτρα πρόληψης της εξάπλωσης του κορονοϊού, αλλά και “ φρικτές” συνθήκες διαβίωσης για τους ηλικιωμένους, πολλοί εκ των οποίων μάλιστα “ κακοποιούνται”. Οι ένοικοι των οίκων ευγηρίας “ αφήνονταν στα κρεβάτια τους με λερωμένα σεντόνια”, ενώ οι στρατιωτικοί παρατήρησαν ότι τα βρώμικα σεντόνια προκαλούσαν “ πληγές στο δέρμα” τους.  “ Τα συμπεράσματα που παρουσίασαν οι καναδικές ένοπλες δυνάμεις είναι σπαραξικάρδια και ανησυχητικά”, επεσήμανε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της επαρχίας Οντάριο Νταγκ Φορντ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Σε πέντε οίκους ευγηρίας όπου υπήρξαν εστίες μολύνσεων της νόσου, ξεκίνησε έρευνα και όπου ήταν παρόντες στρατιωτικοί

Η Ένωση Νοσηλευτών και Νοσηλευτριών του Οντάριο (ΟΝΑ), ένα συνδικάτο που μετρά 68.000 μέλη, άσκησε πίεση προς την κυβέρνηση της επαρχίας να λάβει άμεσα μέτρα και όχι μόνο για αυτούς τους πέντε αυτούς οίκους ευγηρίας. Από την πλευρά του ο Τριντό δήλωσε ότι η αποστολή των στρατιωτικών στα ιδρύματα αυτά θα παραταθεί, όπως ζήτησαν οι κυβερνήσεις του Οντάριο και του Κεμπέκ. Τριάντα εννέα στρατιωτικοί από τους συνολικά 1.700 που έχουν αναπτυχθεί σε οίκους ευγηρίας μολύνθηκαν από τον κορονοϊό, εκ των οποίων 24 στο Κεμπέκ, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Άμυνας του Καναδά.

Στα τέλη Απριλίου ο Τριντό είχε ανακοινώσει την ανάπτυξη στρατιωτών στο Κεμπέκ και το Οντάριο, έπειτα από αίτημα των κυβερνήσεών τους, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις σε προσωπικό στους οίκους ευγηρίας που επλήγησαν ιδιαίτερα από την πανδημία. Αντίστοιχη έκθεση συνάσσεται από τις καναδικές ένοπλες δυνάμεις για τους οίκους ευγηρίας στο Κεμπέκ, την επαρχία που έχει πληγεί περισσότερο από την covid-19, σύμφωνα με πληροφορίες του Τύπου. Βάσει των στοιχείων που παρουσιάστηκαν τον Απρίλιο, περισσότεροι από οκτώ στους δέκα θανάτους από κορονοϊό στο Κεμπέκ αφορούν ενοίκους οίκων ευγηρίας.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments