Τζο Μπάιντεν

Τζο Μπάιντεν
Ο Τζο Μπάιντεν είναι Αμερικανός πολιτικός, πρώην αντιπρόεδρος και 46ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Ήταν γερουσιαστής από το Ντέλαγουερ από τις 3 Ιανουαρίου 1973 και μέχρι την παραίτησή του, λόγω της εκλογής του στην αντιπροεδρία, στις 15 Ιανουαρίου 2009. Ο Μπάιντεν γεννήθηκε στο Σκράντον της Πενσυλβάνια και έζησε εκεί για 10 χρόνια πριν μετακομίσει στο Ντέλαγουερ. Έγινε δικηγόρος το 1969 και το 1970 εκλέχτηκε κομητειακός σύμβουλος. Το 1972 εκλέχτηκε στη Γερουσία, ο 6ος τότε νεότερος γερουσιαστής στην ιστορία του σώματος. Επανεξελέγη έξι φορές και ήταν ο τέταρτος τη τάξει γερουσιαστής τη στιγμή της παραίτησής του.

Ο Μπάιντεν διετέλεσε μακροχρόνιο μέλος αλλά και πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας. Υποστήριξε σθεναρά την παρέμβαση των ΗΠΑ στον πόλεμο της Βοσνίας. Αντιτάχθηκε στον πόλεμο του Κόλπου το 1991. Ψήφισε υπέρ του πολέμου στο Ιράκ το 2002, αλλά αργότερα πρότεινε ψηφίσματα για την αλλαγή της στρατηγικής των ΗΠΑ. Διατέλεσε επίσης πρόεδρος της Δικαστικής Επιτροπής της Γερουσίας, όπου ασχολήθηκε με ζητήματα όπως η πολιτική για τα ναρκωτικά, η πρόληψη του εγκλήματος και οι πολιτικές ελευθερίες. Ήταν πρόεδρος της Δικαστικής Επιτροπής κατά την εξέταση δύο υποψηφιοτήτων για το Ανώτατο Δικαστήριο, των δικαστών Ρόμπερτ Μπορκ και Κλάρενς Τόμας.

Ο Μπάιντεν διεκδίκησε ανεπιτυχώς το χρίσμα των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές το 1988 και του 2008. Και τις δύο φορές αποσύρθηκε νωρίς στην αρχή της διαδικασίας. Ο Μπαράκ Ομπάμα τον επέλεξε ως υποψήφιο αντιπρόεδρο για τις προεδρικές εκλογές του 2008. Είναι ο πρώτος ρωμαιοκαθολικός αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, καθώς και ο πρώτος με καταγωγή από το Ντέλαγουερ. Το 2020 αφού είχε κερδίσει το χρίσμα των Δημοκρατικών επικράτησε του Τραμπ μετά από ένα εκλογικό θρίλερ και έγινε το 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ.

  • Ο Τζο Μπάιντεν παντρεύτηκε το 1966 τη Νίλια Χάντερ με την οποία απέκτησαν τρία παιδιά, δύο γιους και μία κόρη.
  • Στις 18 Δεκεμβρίου 1972, λίγες εβδομάδες μετά την εκλογή του στη Γερουσία, η γυναίκα του και η κόρη του σκοτώθηκαν σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα.
  • Οι δύο γιοι του επίσης τραυματίστηκαν σοβαρά αλλά ανάρρωσαν πλήρως.
  • Το 1975 παντρεύτηκε την Τζιλ Τρέισι Τζέικομπς με την οποία απέκτησε μία κόρη.
  • Ο γιος του Μπο Μπάιντεν πέθανε στις 30 Μαΐου 2015.

Τζο Μπάιντεν σχετικές ειδήσεις:

ΣΕΛΙΔΑ 2 ΑΠΟ 32