Διεθνή

Τσαβούσογλου για S-400: «Η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει»

Τσαβούσογλου για S-400: «Η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει»
Τσαβούσογλου για S-400: Λανθασμένη χαρακτήρισε την επιβολή των κυρώσεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Στην επιβολή των κυρώσεων από την Ουάσινγκτον αναφέρθηκε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Kanal 24 τόνισε πως «η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει στο θέμα του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400 και θα λάβει ανταποδοτικά μέτρα, αφού εξετάσει τις κυρώσεις που της επέβαλαν οι ΗΠΑ».

Παράλληλα, χαρακτήρισε την απόφαση για την επιβολή κυρώσεων λανθασμένη νομικά και πολιτικά υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για επίθεση στα κυρίαρχα δικαιώματα της Τουρκίας, ενώ πρόσθεσε ότι τα μέτρα αυτά δεν θα έχουν επιπτώσεις στην Άγκυρα. Σχετικά με την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων της Τουρκίας με τις ΗΠΑ, ο Τσαβούσογλου σχολίασε ότι” αυτό μπορεί να γίνει, εφόσον το επιθυμεί η Ουάσινγκτον, όμως με την προϋπόθεση ότι οι ΗΠΑ θα εκπληρώσουν τις προσδοκίες της Άγκυρας στην πολιτική τους απέναντι στη Συρία”.

Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις Τουρκίας – ΗΠΑ:

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών προχώρησε στην επιβολή κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας, για την αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος αεράμυνας S-400.  Όπως μάλιστα αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press, η εξέλιξη αυτή έρχεται τη στιγμή που ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ετοιμάζεται να αναλάβει την εξουσία στον Λευκό Οίκο.

Μάλιστα, έρχεται σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη χρονική στιγμή για τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες έχουν επιδεινωθεί εδώ και παραπάνω ένα χρόνο, μετά την αγορά από πλευράς της Άγκυρα των S-400 από την Ρωσία, καθώς και την εμπλοκή της τουρκικής πλευράς τόσο στη Συρία, όσο και στη διαμάχη στο Ναγκόρνο – Καραμπάχ ανάμεσα στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν αλλά και στην προκλητική στάση των Τούρκων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ακόμη, από το ίδιο Μέσο σημειώνεται ότι η κυβέρνηση Τραμπ είχε εκδιώξει την Τουρκία από το πρόγραμμα αγοράς των μαχητικών αεροσκαφών F-35, αλλά δεν είχαν προχωρήσει σε περαιτέρω ενέργειες παρά τις επίμονες προειδοποιήσεις Αμερικανών αξιωματούχων, οι οποίοι διαμαρτύρονταν εδώ και καιρό το «τουρκικό παζάρι» με τους S-400, ένα οπλικό σύστημα που είναι ασύμβατο με τον εξοπλισμό του NATO και συνιστά μια δυνητική απειλή για τη Συμμαχία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments