Τζον Φαν’τ Σιπ

Τζον Φαν’τ Σιπ
Ο Τζοχάνες «Τζον» φαν ΄τ Σιπ είναι Ολλανδός-Καναδός πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής.

Ο Φαν΄τ Σιπ γεννήθηκε στο Φορτ Σεντ Τζον της Βρετανικής Κολομβίας και μεγάλωσε στο Πάουελ Ρίβερ, όπου έπαιξε ποδόσφαιρο νέων στη μικρή κοινότητα, πριν η οικογένειά του μετακομίσει στην Ολλανδία το 1972. Ο Φαν΄τ Σιπ ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του στην ακαδημία νέων του Άγιαξ. Έκανε το ντεμπούτο του με την πρώτη ομάδα το Δεκέμβριο του 1981, περνώντας τις επόμενες 11 σεζόν με τον Άγιαξ. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, έγινε πρωταθλητής Ολλανδίας το 1982, 1983, 1985 και 1990 και κυπελλούχος Ολλανδίας το 1983, 1986 και 1987. Βοήθησε επίσης τον Άξιαξ να κερδίσει το Κύπελλο Κυπελλούχων 1986-87 και το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ 1991-1992. Μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ από τον Άγιαξ, αγοράστηκε από την ιταλική Τζένοα, στην οποία αγωνίστηκε τέσσερις σεζόν πριν τερματίσει τη σταδιοδρομία του. Βοήθησε το σύλλογο να κερδίσει το Αγγλοϊταλικό Κύπελλο του 1996.

Σε διεθνές επίπεδο, ο Φαν΄τ Σιπ, μέλος της Εθνικής Ολλανδίας U19 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων του 1983, είχε 41 συμμετοχές και 2 γκολ με την Εθνική Ολλανδίας. Το ντεμπούτο του έγινε εναντίον της Σκωτίας τον Απρίλιο του 1986 και ο τελευταίος του αγώνας ήταν ένας προκριματικός αγώνα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος εναντίον της Λευκορωσίας τον Ιούνιο του 1995. Εμφανίστηκε στο Παγκόσμιο Κυπέλλου του 1990 και στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1992.

Σταδιοδρομία ως προπονητής

Μετά τη συνταξιοδότησή του ως παίκτης, ο Φαν΄τ Σιπ έγινε προπονητής νέων στον Άγιαξ και στη συνέχεια προπονητής της Τβέντε. Από τον Αύγουστο του 2004, ήταν βοηθός προπονητή του Μάρκο φαν Μπάστεν στην Εθνική Ολλανδίας, μέχρις ότου ο Φαν Μπάστεν εγκατέλειψε τη θέση του προπονητή μετά το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2008. Ακολούθησε τον Φαν Μπάστεν στον Άγιαξ, όπου έγινε βοηθός προπονητή μαζί με το Ρομπ Βίτσχε, για την σεζόν 2008-09. Στις 6 Μαΐου 2009, μετά την παραίτηση του Φαν Μπάστεν, ονομάστηκε ως προσωρινός προπονητής του Άγιαξ και διηύθυνε το σύλλογο μέχρι το τέλος της σεζόν.

Μέλμπουρν Χαρτ

Αποκτήθηκε αυστραλιανή Μέλμπουρν Χαρτ στις 12 Οκτωβρίου 2009, ως ο προπονητής της για την σεζόν 2010-11, την παρθενική της στο Πρωτάθλημα Αυστραλίας. Την 1η Φεβρουαρίου 2012, ο Φαν ΄τ Σιπ ανακοίνωσε ότι θα εγκαταλείψει τη σύλλογο στο τέλος της σεζόν 2011-12, αναφέροντας προσωπικούς λόγους για την απόφασή του. Οδήγησε τη Χαρτ στους πρώτους της Τελικούς, στη δεύτερη σεζόν της στο πρωτάθλημα. Ο Φαν ΄τ Σιπ διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της Μέλμπουρν Χαρτ.

Γουαδαλαχάρα

Τον Απρίλιο του 2012, η Γουαδαλαχάρα ανακοίνωσε, μέσω του λογαριασμού της στο Twitter, ότι ο Φαν ΄τ Σιπ θα είναι ο νέος προπονητής του συλλόγου. Ο Φαν ΄τ Σιπ προτάθηκε από τον συμπατριώτη του Γιόχαν Κρόιφ, ο οποίος εργαζόταν εκείνη την στιγμή σε ένα πρότζεκτ με το σύλλογο. Το πρώτο ανταγωνιστικό παιχνίδι του Φαν ΄τ Σιπ ήταν εναντίον της Τολούκα, όπου η Γουδαλαχάρα έχασε με 2-1. Ο Φαν ΄τ Σιπ απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά του ως προπονητής του συλλόγου λίγες μέρες πριν από την έναρξη της σεζόν Clausura 2013.

Επιστροφή στη Μέλμπουρν Σίτι

  • Στις 30 Δεκεμβρίου 2013, μετά από 17 αγώνες χωρίς νίκη από τη Μέλμπουρν Χαρτ και την πρόωρη λήξη του συμβολαίου του Τζον Αλοΐζι, η Μέλμπουρν Χαρτ προσέλαβε τον Φαν ΄τ Σιπ ως προπονητή μέχρι το τέλος της σεζόν.
  • Στις 19 Μαρτίου 2014, μετά από 11 αγώνες με το σύλλογο, συμπεριλαμβανομένου ενός σερί 7 αγώνων χωρίς ήττα, ο Φαν ΄τ Σιπ υπέγραψε τριετές συμβόλαιο με την ομάδα (που θα μετονομαζόταν σε Μέλμπουρν Σίτι τον Ιούνιο του 2014), μέχρι το τέλος της σεζόν 2016-17.
  • Στις 3 Ιανουαρίου 2017, ο Φαν ΄τ Σιπ παραιτήθηκε από προπονητής της Μέλμπουρν Σίτι, ώστε να επιστρέψει στην Ολλανδία για να βοηθήσει στη φροντίδα του πατέρα του, ο οποίος ήταν στο τελικό στάδιο μίας ασθένειας.
  • Τον Ιούλιο του 2019, προσλήφθηκε ως προπονητής της Εθνικής Ελλάδας.

Τζον Φαν’τ Σιπ σχετικές ειδήσεις:

  • Κωνσταντίνος Τσιμίκας: Στο στόχαστρο της Ρέιντζερς

    Κωνσταντίνος Τσιμίκας: Στο στόχαστρο της Ρέιντζερς

    Κωνσταντίνος Τσιμίκας: Ο αριστεροπόδαρος αμυντικός καθημερινά προσελκύει ολοένα και περισσότερους μνηστήρες, κάνοντας παράλληλα το έργο του Ολυμπιακού στο να τον διατηρήσει στις τάξεις του αρκετά δύσκολο.

    Κωνσταντίνος Τσιμίκας: Στο στόχαστρο της Ρέιντζερς
  • Τζον Φαν’τ Σιπ: “Έφυγε” από τη ζωή η αδερφή του

    Τζον Φαν’τ Σιπ: “Έφυγε” από τη ζωή η αδερφή του

    Τζον Φαν'τ Σιπ: Θρήνος για τον προπονητή της Εθνικής, αφού έχασε την αγαπημένη του αδερφή. Το δυσάρεστο γεγονός ανακοίνωσε ο ίδιος μέσω Instagram.

    Τζον Φαν’τ Σιπ: “Έφυγε” από τη ζωή η αδερφή του
  • Παντελής Χατζηδιάκος: Φόβοι για σοβαρό τραυματισμό του Έλληνα στόπερ

    Παντελής Χατζηδιάκος: Φόβοι για σοβαρό τραυματισμό του Έλληνα στόπερ

    Παντελής Χατζηδιάκος: Ο Έλληνας αμυντικός τραυματίστηκε στο παιχνίδι της Αλκμάαρ με την Παρτιζάν και υπάρχουν φόβοι ότι υπέστη χιαστούς.

    Παντελής Χατζηδιάκος: Φόβοι για σοβαρό τραυματισμό του Έλληνα στόπερ
  • Δημήτρης Κουρμπέλης: Δύο διαφορετικά πρόσωπα με Εθνική Ελλάδος και Παναθηναϊκό

    Δημήτρης Κουρμπέλης: Δύο διαφορετικά πρόσωπα με Εθνική Ελλάδος και Παναθηναϊκό

    Δημήτρης Κουρμπέλης: Η πίεση του να ηγηθεί στο "Τριφύλλι" στέκεται για την ώρα εμπόδιο στην αγωνιστική κατάσταση του έμπειρου μέσου, ο οποίος στην Εθνική Ελλάδος εμφανίζεται ως άλλος ποδοσφαιριστής υπό την καθοδήγηση του Φαν'τ Σιπ.

    Δημήτρης Κουρμπέλης: Δύο διαφορετικά πρόσωπα με Εθνική Ελλάδος και Παναθηναϊκό
  • Εθνική Ελλάδος: Ο Φαν’τ Σιπ περιμένει τον Φορτούνη

    Εθνική Ελλάδος: Ο Φαν’τ Σιπ περιμένει τον Φορτούνη

    Εθνική Ελλάδος: Ο Τζον Φαν'τ Σιπ αναμένει την επιστροφή του Κώστα Φορτούνη στην αγωνιστική δράση, έχοντας ήδη δύο συναντήσεις μαζί του για την επάνοδο του στην εθνική ομάδα.

    Εθνική Ελλάδος: Ο Φαν’τ Σιπ περιμένει τον Φορτούνη
  • Ελλάδα – Φινλανδία 2-1

    Ψυχωμένη ανατροπή και ελπίδα για το μέλλον

    Ελλάδα - Φινλανδία: Η Εθνική Ελλάδος, αν και βρέθηκε πίσω στο σκορ, πέτυχε την ολική ανατροπή κόντρα στους Φινλανδούς (2-1) κι έδειξε ότι παρά τον αποκλεισμό της από το Euro 2020 έχει ελπίδα για το μέλλον.

    Ελλάδα – Φινλανδία 2-1
  • Πάμε Στοίχημα: Νίκη για τέσσερις λόγους θέλει η Εθνική Ομάδα με τη Φινλανδία

    Πάμε Στοίχημα: Νίκη για τέσσερις λόγους θέλει η Εθνική Ομάδα με τη Φινλανδία

    Πάμε Στοίχημα: Προσφέρει περισσότερες από 200 επιλογές και 7 συνδυαστικά στοιχήματα για τον τελευταίο αγώνα της Εθνικής Ομάδας στα προκριματικά του Euro 2020.

    Πάμε Στοίχημα: Νίκη για τέσσερις λόγους θέλει η Εθνική Ομάδα με τη Φινλανδία