Χάντερσφιλντ

Χάντερσφιλντ
Η Χάντερσφιλντ Τάουν είναι ποδοσφαιρικός σύλλογος της Αγγλίας.

Το 1907 δημιουργήθηκε η «Huddersfield Association Football Ground Co.» με κεφάλαιο 500 λιρών με σκοπό την εξαγορά της έκτασης Leeds Road για τη δημιουργία γηπέδου. Το καλοκαίρι του 1908 ιδρύθηκε η «Huddersfield Town AFC» και τον επόμενο Σεπτέμβριο το Leeds Road άνοιξε με ένα φιλικό της ομάδας εναντίον της Μπράντφορντ Παρκ Άβνιου.

Το 1910 η Χάντερσφιλντ εντάχθηκε στην επαγγελματική ομοσπονδία (Football League) αλλά το 1912 οδηγήθηκε σε εκκαθάριση και διαλύθηκε. Το Νοέμβριο του 1919 συστάθηκε ένα νέο σωματείο, έπειτα από μια οικονομική εξόρμηση. Έτσι επανήλθε στο γήπεδο Leeds Road. Τον επόμενο χρόνο έφτασε ανέλπιστα στον τελικό του Κυπέλλου και ανέβηκε στην Α΄ κατηγορία.

Ακολούθησε μια τριετία θριάμβων με τρεις συνεχόμενες κατακτήσεις του πρωταθλήματος από το 1923 ως το 1926! Ήταν ο πρώτος σύλλογος που το κατάφερε αυτό. Προπονητής ήταν ο Χέρμπερτ Τσάπμαν, που συνέχισε την επιτυχημένη καριέρα του στην Άρσεναλ με παρόμοιες επιτυχίες. Επίσης, το 1922 κατέκτησε τόσο το Κύπελλο Αγγλίας νικώντας στον τελικό την Πρέστον Νορθ Εντ, όσο και το Τσάριτι Σιλντ.

Ακολούθησαν επιτυχημένες χρονιές αλλά χωρίς τίτλους. Η ομάδα έφτασε τρεις φορές στον τελικό του κυπέλλου και σημείωσε ορισμένες θριαμβευτικές νίκες, όπως: 6-0 επί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ εκτός έδρας (1930), 10-1 επί της Μπλάκπουλ (1930) και 8-0 επί της Λίβερπουλ (1934). Επίσης, ανεπανάληπτο έμεινε το ρεκόρ προσέλευσης 67.037 θεατών σε αγώνα κυπέλλου εναντίον της Άρσεναλ στις 27 Φεβρουαρίου 1932.

Μεταπολεμική περίοδος

Μετά τον πόλεμο δεν επαναλήφθηκαν οι ένδοξες στιγμές. Το σωματείο είχε μέτρια πορεία και το 1952 υποβιβάστηκε για πρώτη φορά. Κάνοντας ανανέωση κατάφερε να επανέλθει αμέσως στην Α΄ κατηγορία με προπονητή τον Andy Beattie. Η ανοδική πορεία συνεχίστηκε και η ομάδα τερμάτισε τρίτη στο πρωτάθλημα. Όμως, αυτή ήταν η τελευταία αναλαμπή. Ποτέ η Χάντερσφιλντ δεν κατάφερε να φτάσει ξανά τόσο ψηλά από τότε. Τα επόμενα χρόνια υποβιβάστηκε. Αγωνίστηκε στη Β΄ κατηγορία ως το 1970 που κατάφερε να πάρει το πρωτάθλημα και να έχει μια σύντομη παρουσία στην Α΄ κατηγορία.

Ακολούθησαν δύσκολες χρονιές, με αποτέλεσμα ο σύλλογος να κατρακυλήσει στην Δ΄ κατηγορία το 1975. Ήταν η πρώτη φορά που μια παλιά πρωταθλήτρια Αγγλίας έφτανε τόσο χαμηλά. Το 1980 κατάφερε να ανεβεί πάλι στην τρίτη κατηγορία. Μέχρι σήμερα η ομάδα αγωνίζεται κυρίως σε αυτή την κατηγορία. Εξαίρεση αποτέλεσε η περίοδος 1995 ως 2001 που ανέβηκε και διατηρήθηκε για λίγα χρόνια στη δεύτερη κατηγορία (Division 1). Μάλιστα, τη σεζόν 1999-2000 στην ομάδα αγωνίστηκε για 25 ματς ο Έλληνας διεθνής επιθετικός Γιώργος Δώνης που βρισκόταν προς το τέλος της καριέρας του. Επίσης, μια χρονιά υποβιβάστηκε στην τέταρτη κατηγορία (Division 3) για να ανέβει τον επόμενο χρόνο.

Το νέο στάδιο

  • Το 1994 ήταν η τελευταία σεζόν που η ομάδα αγωνίστηκε στο Leeds Road.
  • Στις 30 Απριλίου έδωσε το τελευταίο ματς εναντίον της Μπλάκπουλ ΦΚ ενώπιον 16.195 θεατών.
  • Από την επόμενη περίοδο μεταφέρθηκε στο Galpharm Stadium, που τότε ονομαζόταν McAlpine Stadium εξαιτίας μιας χορηγίας.
  • Το νέο στάδιο αποδείχθηκε τυχερό, μιας και ο σύλλογος ανέβηκε κατηγορία και μάλιστα παρέμεινε στη δεύτερη κατηγορία για επτά σεζόν, κάτι που δεν είχε καταφέρει για πάρα πολλά χρόνια.

Χάντερσφιλντ σχετικές ειδήσεις: