Διεθνή

Τζόναθαν Κοέν: Ελπίζω η Τουρκία να μην προβεί στην αγορά των S-400

Τζόναθαν Κοέν: Ελπίζω η Τουρκία να μην προβεί στην αγορά των S-400
Την ελπίδα ότι η Τουρκία δεν θα προβεί τελικά στην αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400 εξέφρασε ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζόναθαν Κοέν.

Την ελπίδα ότι η Τουρκία δεν θα προβεί τελικά στην αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400 εξέφρασε ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζόναθαν Κοέν, ο οποίος απέφυγε να παραλληλίσει την συγκεκριμένη αγορά με την παλαιότερη προμήθεια των S-300 από την Ελλάδα.

Οι τοποθετήσεις του κ. Κοέν έγιναν κατά την διάρκεια της ετήσιας ημερίδας της δεξαμενής σκέψης "MIDDLE EAST INSTITUTE" για την Τουρκία, στην οποία διοργανώθηκαν τρία πάνελ ομιλητών σχετικά με θέμα τις προκλήσεις για την εσωτερική πολιτική κατάσταση στη χώρα, την οικονομία και την εξωτερική της πολιτική.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΑΝΤ1 στις ΗΠΑ, Θανάση Τσίτσα, ο αναπληρωτής βοηθός ΥΠΕΞ για την Τουρκία, την Ελλάδα και την Κύπρο, Τζόναθαν Κοέν σε ερώτηση εάν η τουρκική προμήθεια των ρωσικών πυραύλων S-400 μπορεί να παραλληλιστεί με την παλαιότερη προμήθεια των S-300 από την Ελλάδα, διευκρίνισε ότι πρόκειται για διαφορετικές περιπτώσεις, ότι το θέμα των S-400 περιπλέκεται από το ενδεχόμενο ανταλλαγής τεχνογνωσίας και τις επιπτώσεις ενδεχόμενης παραβίασης των κυρώσεων του Κογκρέσου κατά της Ρωσίας, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η Τουρκία δεν θα προβεί τελικά στην εγκατάσταση τους.

Την ημερίδα απασχόλησε η άνευ προηγουμένου επιδείνωση των σχέσεων της Τουρκίας με τις ΗΠΑ και την ΕΕ, η οποία βασίζεται εν πολλοίς στην αμοιβαία δυσπιστία λόγω των αντικρουόμενων συμφερόντων αναφορικά με την πολιτική διαχείριση της κατάστασης στη Συρία και Μέση Ανατολή, των δυτικών ανησυχιών λόγω της στροφής του καθεστώτος Ερντογάν προς τον αυταρχισμό και του εντεινόμενου τουρκικού αντι-δυτικισμού, ο οποίος κορυφώθηκε μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Τα κύρια αίτια της επιδείνωσης αποδίδονται κυρίως στην τουρκική πλευρά αλλά και η Δύση απέτυχε να κατανοήσει τις τουρκικές ανησυχίες ζωτικής σημασίας για την εθνική της ασφάλεια στην περιοχή (Κουρδικό) και να καταδικάσει κατηγορηματικά το τουρκικό πραξικόπημα.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments