Διεθνή

Ευρωεκλογές 2024: Ανοδος για Χριστιανοδημοκράτες και AFD, πτώση για Σοσιαλδημοκράτες στη Γερμανία

Ευρωεκλογές 2024: Ανοδος για Χριστιανοδημοκράτες και AFD, πτώση για Σοσιαλδημοκράτες στη Γερμανία

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//Πέντε εβδομάδες πριν τις ευρωεκλογές, σύμφωνα με την αποκλειστική Superpoll του Euronews, προβλέπεται ότι στη Γερμανία η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση CDU/CSU που αποτελεί το προπύργιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος θα βρεθεί στην πρώτη θέση με το ακροδεξιό κόμμα AfD να καταλαμβάνει την δεύτερη και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα SPD του καγκελαρίου Σολτς να βλέπει πτώση στα ποσοστά του και να περιορίζεται στην τρίτη.

Τα συμπεράσματα της τελευταίας δημοσκόπησης Superpol που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Euronews ενόψει των Ευρωεκλογών του Ιουνίου

Πέντε εβδομάδες πριν τις ευρωεκλογές, σύμφωνα με την αποκλειστική Superpoll του Euronews, προβλέπεται ότι στη Γερμανία η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση CDU/CSU που αποτελεί το προπύργιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος θα βρεθεί στην πρώτη θέση με το ακροδεξιό κόμμα AfD να καταλαμβάνει την δεύτερη και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα SPD του καγκελαρίου Σολτς να βλέπει πτώση στα ποσοστά του και να περιορίζεται στην τρίτη.

Η Superpoll εκτιμά μάλιστα ότι το CDU/CSU (κεντροδεξιοί Χριστιανοδημοκράτες) αυξάνει τα ποσοστά του από 29% τον Μάρτιο σε 30,2% στο τέλος Απριλίου, στην τελεική ευθεία προς τις ευρωεκλογές.

Αυτό γίνεται κυρίως σε βάρος του SPD, καθώς το κεντροαριστερό κόμμα του καγκελαρίου Σολτς εκτιμάται ότι έχει πτώση από 17% τον Μάρτιο στο 15,6% στα μέσα Απριλίου.

Το κόμμα ωστόσο που φαίνεται να χάνει περισσότερο έδαφος είναι ενα άλλο κομμα του σημερινού κυβερνητικού συνασπισμού, οι Πράσινοι της υπουργού Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ. Σύμφωνα με την αποκλειστική δημοσκόπηση για λογαριασμό του Euronews, το κόμμα των Πρασίνων έχει υποστεί πτώση 3% σε ένα μήνα και περιορίζεται πλέον στο 13% από 16% τον Μάρτιο.

Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες του FDP είναι το μόνο κόμμα (αλλά και το μικρότερο) εντός του σημερινού τριμερούς κυβερνητικού  συνασπισμού που φαίνεται να βελτιώνεται ελαφρώς στη δημοτικότητά του, αυξάνοντας τα ποσοστά του από το 4% σε 4,7%. Υπενθυμίζεται ότι το FDP είναι μέρος της Renew, της ομάδας των Φιλελευθέρων Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην οποία πιο προβεβλημένα στελέχη είναι ο νυν προεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αναφορικά με το ακροδεξιό κόμμα Afd, είναι ακόμα πολύ νωρίς για να αποτυπωθεί στην συγκεκριμένηξ δημοσκόπηση αν το κινεζικό σκάνδαλο κατασκοπείας επηρέασε τον Μαξιμιλιαν Κραχ, τον κορυφαίο υποψήφιο του κόμματος στις ευρωεκλογές (συνελήφθη βοηθός του για κατασκοπεία υπερ της Κινας). Αξίζει πάντως να σημειωιεί ότι ο Κραχ εξακολουθεί να είναι υποψήφιος για τις ευρωεκλογές και το AfD δείχνει να μην ανακόπτει την ανοδική πορεία του, στον δρόμο για την ευρωκάλπη.

Πηγή:euronews.com.gr//Sergio Cantone

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments