Ελλάδα

Η κατάθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών: “Δεν είμαστε πράκτορες” (pics)

Η κατάθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών: “Δεν είμαστε πράκτορες” (pics)
"Δεν είμαστε πράκτορες" φέρονται να είπαν στην κατάθεσή τους οι δύο Έλληνες στρατιώτες που συνελήφθησαν στον Έβρο το απόγευμα της Πέμπτης.

Σε αναβρασμό η Ελλάδα μετά τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών το απόγευμα της Πέμπτης στον Έβρο. 

Οι δύο στρατιωτικοί κατέθεσαν στο δικαστήριο της Αδριανούπολης και ανέφεραν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνελήφθησαν από την τουρκική περίπολο.

Ο 25χρονος ανθυπολοχαγός Άγγελος Μιτρετώδης φέρεται να κατέθεσε, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ ότι κατά τις 10.30 βγήκαν σε περιπολία. «Το χιόνι ήταν γύρω στα 20-25 εκατοστά. Όταν είδαμε ίχνη παπουτσιών πάνω στο χιόνι αρχίσαμε να τα ακολουθούμε σκεπτόμενοι ότι είναι ίχνη παράνομων μεταναστών. Ακολουθώντας τα ίχνη φτάσαμε κάτω από ένα δέντρο, απέναντί μας βρέθηκαν Τούρκοι στρατιώτες και μας πήραν τα όπλα. Μετά μας μετέφεραν στο αστυνομικό τμήμα. Εμείς δεν είμαστε πράκτορες, δεν περάσαμε τα σύνορα σκόπιμα. Περάσαμε τα σύνορα λόγω των κακών καιρικών συνθηκών», φέρεται να κατέθεσε.

————————————————————————–Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλα τα σχετικά άρθρα————————————————————————–

Τουρκικά Μέσα: Αυτές είναι οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες στρατιωτικοί

Όπως μεταδίδει το Κυπριακό πρακτορείο που επικαλείται τα τουρκικά Μέσα, οι Άγγελος Μητρετώδης και Δημήτρης Κουκλατζής έχουν προφυλακιστεί με την κατηγορία για “παραβίαση πρώτου βαθμού απαγορευμένης στρατιωτικής περιοχής”.

Τα ίδια Μέσα αναφέρουν πως η απόφαση για προφυλάκιση λήφθηκε επίσης λόγω “υποψίας ότι θα αποδράσουν”, “για υποψία παραποίησης στοιχείων”, για ‘μη άδεια παραμονής τους στην Τουρκία”, για ‘πιθανότητα διαφυγής τους στο εξωτερικό”.

Το δικαστήριο αποφάσισε επίσης να ερευνήσει τα ψηφιακά δεδομένα που βρέθηκαν στην κατοχή τους. Ωστόσο, η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι πρόκειται για μία τυπική διαδικασία και πως στους Έλληνες στρατιωτικούς απαγγέλθηκε μόνο η κατηγορία για παράνομη είσοδο στη χώρα.

Σε τουρκική φυλακή στην Αδριανούπολη οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί

Στις κλειστές φυλακές Ανδριανούπολης κρατούνται οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί που συνελήφθησαν στον Έβρο, καθώς δεν έχουν μόνιμη κατοικία στην Τουρκία και έτσι οι Τούρκοι τους κρατάνε σε δικό τους χώρο -διαφορετικά, θα είχαν τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Σύμφωνα με πηγές του ελληνικού Πενταγώνου, η σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών έγινε χωρίς τη χρήση βίας, ενώ οι Τούρκοι στρατιώτες τους επέτρεψαν να καλέσουν από τα κινητά τους τηλέφωνα στη μονάδα τους και να ενημερώσουν για το περιστατικό.

Στη συνέχεια, οδηγήθηκαν ενώπιον του εισαγγελέα Ανδριανούπολης, που τους άσκησε δίωξη για παράνομη είσοδο στη χώρα. Πριν από λίγη ώρα παρήλθε το Αυτόφωρο, δίχως να τους αποδοθεί κάποια άλλη κατηγορία, πέραν αυτής για παράνομη είσοδο στην Τουρκία. 

Το ελληνικό προξενείο έχει ορίσει δύο δικηγόρους για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, οι οποίοι αναμένεται να ασκήσουν έφεση, την προσεχή Δευτέρα, και για την εν λόγω κατηγορία.

Σύμφωνα πάντα με τις πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ Ελλάδας και Τουρκίας έχουν ήδη μιλήσει δύο φορές για την υπόθεση, με τον κ. Χουλουσί Ακάρ να δεσμεύεται στον κ. Ευάγγελό Αποστολάκη ότι θα κάνει ό,τι μπορεί, προκειμένου να επιστρέψουν στην Ελλάδα, το συντομότερο δυνατό, οι δύο στρατιωτικοί (σ.σ. ενδεχομένως αυτό να γίνει στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας).

Τίποτα από τα παραπάνω, ωστόσο, δεν αποκλείει να υπάρξουν ανατροπές στην υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών κατά τη διάρκεια της κράτησής τους στις φυλακές της Ανδριανούπολης.

Καρέ – καρέ η μεταγωγή τους στο δικαστήριο

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο της εφημερίδας Birlik, Ιλχάν Ταχσιν στο κινητό τηλέφωνο των δυο στρατιωτών βρέθηκαν φωτογραφίες με πατημασιές πάνω στο χιόνι. Οι δυο στρατιωτικοί ισχυρίστηκαν ότι αυτές οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν για να τις στείλουν στους ανωτέρους τους.

Ο Τούρκος δικαστής τους ρώτησε πώς και γιατί βρέθηκαν σε τουρκικό έδαφος. Όπως αναφέρουν τουρκικά μέσα, οι δύο Έλληνες, είπαν στο δικαστήριο ότι ακολουθούσαν τις πατημασιές που βρήκαν, τις φωτογράφησαν για να τις στείλουν στους ανωτέρους τους και έχασαν τον προσανατολισμό τους, από τη σφοδρή χιονόπτωση στην περιοχή.

nnnn

nnn

nnnnn

Οι φωτογραφίες της μεταγωγής των δύο στρατιωτικών στο τουρκικό δικαστήριο, από τους άντρες της χωροφυλακής όπως δημοσιεύθηκαν από τον Ιλχάν Ταχσίν.

nnn

nnnn

nnnn

nnnn

nnnn

nnnn

nnnn

nnnn

nnnn

nnnn

nnnn

nnnn

nnnn

nnnn

nnnn

nnnn

nnnn

nnnn

nnnn

nnnn

nnn

Επισήμως κρατούμενοι οι Έλληνες στρατιωτικοί

nnn

nnn

Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί είναι και επίσημα κρατούμενοι μέχρι να οριστεί δικάσιμος, με απόφαση του τουρκικού δικαστηρίου της Αδριανούπολης. Σύμφωνα με την πρόταση του εισαγγελέα, οι δύο στρατιωτικοί θα δικαστούν για τα αδικήματα της κατασκοπείας και την παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη.

nnnn

nnnn

Όπως αναφέρει η Sözcü και το nTV, ο υπολοχαγός Άγγελος Μητροτόδης και ο λοχίας Δημήτριος Κούκλατζης, συνελήφθησαν από τους «Αετούς των Συνόρων», μονάδα που υπάγεται στην 54η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχεία του τουρκικού στρατού. Αφού ολοκληρώθηκε η καταγραφή των στοιχείων τους, στο γραφείο της διοίκησης Χωροφυλακής της Αδριανούπολης, μεταφέρθηκαν στο δικαστήριο το οποίο και διέταξε τη σύλληψή τους.

nnnn

nnnn

Σύμφωνα με το Dogan πρόκειται για τους Άγγελο Μητραιτώδη (ανθυπολοχαγό) και τον Δημήτρη Κουκλατζή (λοχία ΕΠ.ΟΠ) ο οποίος απεικονίζεται στις κάτωθι φωτογραφίες.

nnnn

nnnn

nnnn

nnnn

nnnn

Ο υπολοχαγός Άγγελος Μητροτόδης

Πεντάγωνο: Δεν κατηγορούνται για κατασκοπεία οι Έλληνες στρατιωτικοί

nnn

nnn

Σύμφωνα με πηγές του ελληνικού Πενταγώνου, η σύλληψη των δύο στρατιωτικών έγινε χωρίς βία, ενώ τους επετράπη να τηλεφωνήσουν από τα κινητά τους στις μονάδες τους.

nnn

nnn

Οι δύο Έλληνες κρατούνται στις κλειστές φυλακές Ανδριανούπολης, καθώς δεν έχουν μόνιμη κατοικία στην Τουρκία και δεν μπορούν να κρατηθούν σε δικό τους χώρο -διαφορετικά, θα είχαν τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Διαρκής ενημέρωση Τσίπρα από Καμμένο-Κοτζιά

Σύμφωνα με το μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ενημερώνεται διαρκώς από το πρωί για τις εξελίξεις και βρίσκεται σε επικοινωνία τόσο με τον υπουργό Αμυνας Πάνο Καμμένο, όσο και με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά.

Βασίλης Κικίλιας: Να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για άμεση επιστροφή τους

«Παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή τις πολύ σοβαρές εξελίξεις που ακολούθησαν τη σύλληψη των δυο Ελλήνων Στρατιωτικών. Ενημέρωσα τον πρόεδρο της ΝΔ κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, για τα τελευταία δεδομένα της υπόθεσης», δήλωσε ο Tομεάρχης άμυνας της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Κικίλιας, μετά την ενημέρωση που είχε από τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο, στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Ο κ. Κικίλιας πρόσθεσε: «Η ΝΔ ζητάει να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες, για την άμεση επιστροφή στην Ελλάδα των δύο στελεχών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων».

Τηλεφωνική επικοινωνία αρχηγών ΓΕΕΘΑ

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ Ελλάδας και Τουρκίας για την υπόθεση. Όπως ανέφεραν πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ο κ. Ευάγγελος Αποστολάκης συνομίλησε τουλάχιστον δύο φορές με τον Χουλουσί Ακάρ. Ο Τούρκος επιτελάρχης μάλιστα, φέρεται να δεσμεύτηκε στον Ελληνα ομόλογό του πως θα κάνει ό,τι μπορεί, προκειμένου να επιστρέψουν στην Ελλάδα, το συντομότερο δυνατό, οι δύο στρατιωτικοί.

Καθώς παρήλθε το Αυτόφωρο (σ.σ. οι δύο Ελληνες συνελήφθησαν το μεσημέρι της Πέμπτης στις 14:30) και δεν τους αποδόθηκε τελικώς κατηγορία για απόπειρα κατασκοπείας όπως ανέφεραν τουρκικά ΜΜΕ, παρά μόνο εκείνη για «παραβίαση πρώτου βαθμού απαγορευμένης στρατιωτικής περιοχής» εκφράζονται ελπίδες ότι πιθανόν να επιστρέψουν στα μέσα της εβδομάδας στην Ελλάδα, εκτός σοβαρής εμπλοκής.

Κατά τις πηγές του ελληνικού Πενταγώνου, η σύλληψη των δύο στρατιωτικών έγινε χωρίς βία, ενώ τους επετράπη να τηλεφωνήσουν από τα κινητά τους στις μονάδες τους.

Πώς έγινε η σύλληψη, τι ακολούθησε

nnnn

nnnn

Όπως αναφέρουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί , συνελήφθησαν από τους «Αετούς των Συνόρων», μονάδα που υπάγεται στην 54η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία του τουρκικού στρατού.

nnnn

nnnn

Μεταφέρθηκαν στην Ανδριανούπολη όπου τους αφαιρέθηκαν τα όπλα και τα κινητά τους τηλέφωνα) και υπεβλήθησαν σε ανάκριση. Αφού ολοκληρώθηκε η καταγραφή των στοιχείων τους, στο γραφείο της διοίκησης Χωροφυλακής της Αδριανούπολης, μεταφέρθηκαν στο δικαστήριο. Ο εισαγγελέας τους απήγγειλε κατηγορίες για τα αδικήματα της κατασκοπείας και την παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη.Ετσι, το τουρκικό δικαστήριο της Ανδριανούπολης τους έκρινε κρατούμενους, μέχρι να οριστεί η δικάσιμός τους. Σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές, σε όλη αυτή την διαδικασία ήταν παρών εκπρόσωπος του ελληνικού προξενείου.

nnnn

nnnn

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τουρκικές αρχές για να στηρίξουν την κατηγορία της κατασκοπείας, υποστηρίζουν ότι οι δύο συλληφθέντες κατέγραφαν με τα κινητά τους τηλέφωνα κινήσεις των τουρκικών δυνάμεων.

nnnn

nnnn

Το περιστατικό

nnnn

nnnn

Οι δύο Έλληνες συνελήφθησαν στον Έβρο από Τούρκους. Όπως έγινε γνωστό, δύο στελέχη του στρατού ξηράς συνελήφθησαν από τις τουρκικές Αρχές στην οριογραμμή δασικής περιοχής Καστανιών Έβρου, καθώς πέρασαν σε τουρκικό έδαφος, όπως επιβεβαιώνει το Γενικό Επιτελείο Στρατού σε ανακοίνωσή του. Όπως αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί θα παραπεμφθούν σε δίκη με την κατηγορία της κατασκοπείας.

nnnnn

nnnnn

Πρόκειται για έναν υπολοχαγό και έναν οπλίτη 5ετούς υποχρεώσεως (ΕΠΟΠ), οι οποίοι αποπροσανατολίστηκαν λόγω της έντονης κακοκαιρίας και βρέθηκαν σε εδάφη της γείτονος. 

nnnnn

nnnnn

Το περιστατικό έλαβε χώρα χθες, Πέμπτη. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση «στρατιωτική περίπολος αποτελούμενη από δύο Στελέχη του Στρατού Ξηράς, στο πλαίσιο συνήθους περιπολίας στην οριογραμμή δασικής περιοχής Καστανιών Έβρου, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, φέρεται να εντοπίστηκε από τουρκική περίπολο, σε τουρκικό έδαφος»

nnnnn

nnnnn

Της υπόθεσης επιλαμβάνονται οι αρμόδιες Αρχές και είναι διαρκής η επικοινωνία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για την επάνοδο των δύο Ελλήνων. «Είναι καλά στην υγεία τους, βρίσκονται στην Αδριανούπολη προκειμένου να ολοκληρωθούν οι τυπικές διαδικασίες», αναφέρει η ανακοίνωση κλείνοντας.

nnnnn

nnnnn

Τι αναφέρουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης

nnnnn

nnnnn

Εκτενής αναφορά στο περιστατικό με τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από Τούρκους στον Έβρο αναφέρονται τα μέσα ενημέρωσης στην Τουρκία.

nnnnn

nnnnn

Το CNN Turk αναφέρεται στη σύλληψη, κάνοντας λόγο για «βαριά χιονόπτωση» που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν οι δύο Έλληνες τον δρόμο και να μπουν στην Τουρκία. «Η νομαρχία Αδριανούπολης ενημέρωσε τα Υπουργεία Εσωτερικών και Εξωτερικών», αναφέρει το μέσο ενημέρωσης, επισημαίνοντας πως Τούρκοι στρατιώτες συνεχίζουν την ανάκριση.

nnnnn

nnnnn

nnnnn

nnnnn

nnnnn

nnnnn

«Συνελήφθησαν δύο Έλληνες στρατιώτες στον Έβρο», αναφέρει η ιστοσελίδα της Hurriyet που παραθέτει την ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Ελλάδας σχετικά με την υπόθεση, τονίζοντας πως οι στρατιωτικοί χάθηκαν λόγω της κακοκαιρίας.

nnnnn

nnnnn

nnnnn

nnnnn

nnnnn

nnnnn

Η Daily Sabah στο άρθρο της έχει τίτλο «Τουρκική περίπολος συλλαμβάνει Έλληνες στρατιώτες που πέρασαν κατά λάθος στην Τουρκία» και εξηγεί ότι «η ελληνική περίπολος εισήλθε σε τουρκικό έδαφος, όπως λέει ο Ελληνικός Στρατός, εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών».

nnnnn

nnnnn

Αναφέρει επίσης ότι «το μεγαλύτερος μέρος των ελληνοτουρκικών συνόρων στην περιοχή ορίζεται από τον ποταμό Έβρο και έναν φράχτη στο σημείο που υπάρχει ξηρά. Ωστόσο, κάποια σημεία δεν είναι ξεκάθαρα οριοθετημένα και η περιοχή στην οποία συνέβη το περιστατικό είναι ένα δάσος κοντά στις Καστανιές».

nnnnn

nnnnn

nnnnn

nnnnn

«Τα σύνορα εποπτεύονται επισταμένως και από τις δύο χώρες, λόγω της μαζικής μετανάστευσης στην Ευρώπη από το 2015», συνεχίζει η τουρκική εφημερίδα. Και καταλήγει: «Παρότι Ελλάδα και Τουρκία είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, πολλές φορές οι σχέσεις τους διαταράσσονται για μια σωρεία θεμάτων, όπως τα χωρικά ύδατα και κάποια νησιά στο Αιγαίο Πέλαγος, το Κυπριακό, ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις μειονότητες και στις δύο χώρες, σε συνδυασμό με τις κατηγορίες της Τουρκίας ότι η Ελλάδα υποθάλπει τρομοκρατικές οργανώσεις».

nnnnn

nnnnn

«Δύο Έλληνες στρατιωτικοί συνελήφθησαν στην περιοχή του ποταμού Έβρου», γράφει στον τίτλο της η εφημερίδα Millyet. Και αναφέρει: «Σύμφωνα με τον Ελληνικό Στρατό Ξηράς, δύο Έλληνες στρατιώτες συνελήφθησαν από Τούρκους στρατιώτες στην περιοχή του ποταμού Έβρου. Σύμφωνα με τον Ελληνικό Στρατό, οι δύο Έλληνες έχασαν το δρόμο τους, κάνοντας περιπολία στις Καστανιές του βόρειου Έβρου, και από λάθος πέρασαν τα σύνορα της Τουρκίας, με αποτέλεσμα να συλληφθούν από τους Τούρκους στρατιώτες, που ήταν επίσης σε περιπολία».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments