Γεωπολιτικά

Εντάλματα σύλληψης του Νετανιάχου και άλλων ισραηλινών αξιωματούχων εξετάζει να εκδώσει το ΔΠΔ

Εντάλματα σύλληψης του Νετανιάχου και άλλων ισραηλινών αξιωματούχων εξετάζει να εκδώσει το ΔΠΔ

Πηγή Φωτογραφίας: FILE PHOTO: Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu convenes the weekly cabinet meeting at the Defence Ministry in Tel Aviv, Israel, January 7, 2024. REUTERS/Ronen Zvulun/Pool/File Photo

Στελέχη της ισραηλινής κυβέρνησης αναφέρουν ότι υπάρχουν ενδείξεις - Συνεχίζεται ο κρίσιμος διάλογος στο Κάιρο για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα - Στο «κόκκινο» η αγωνία στη Ράφα

Ισραηλινά ΜΜΕ αναφέρουν ότι η κυβέρνηση έχει λάβει από νομικούς αξιωματούχους ενδείξεις ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) εξετάζει το ενδεχόμενο να εκδώσει ένταλμα σύλληψης ισραηλινών πολιτικών, μεταξύ αυτών και του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Ήδη το ΔΠΔ εξετάζει τις ενέργειες των ισραηλινών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και την Λωρίδα της Γάζας.

To ΔΠΔ είναι ξεχωριστό από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, όπου πριν από μερικούς μήνες η Νότια Αφρική στράφηκε κατά του Ισραήλ, κατηγορώντας το ότι διαπράττει γενοκτονία στον παλαιστινιακό θύλακα.

Εκτός από τον Νετανιάχου, η έρευνα του ΔΠΔ θα μπορούσε να οδηγήσει στην έκδοση εντάλματος σύλληψης του ισραηλινού υπουργού Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ καθώς του στρατηγού Χέρζι Χαλεβί.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Νετανιάχου αποδοκίμασε τις έρευνες του ΔΠΔ, χαρακτηρίζοντάς τες «εξωφρενικές». Μάλιστα, ο ισραηλινός ηγέτης είπε ότι αυτές «θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα επικίνδυνο προηγούμενο».

Η Χαμάς απαντά στην πρόταση για κατάπαυση του πυρός

Σε διπλωματικό επίπεδο, αντιπροσωπεία της Χαμάς θα βρεθεί την Δευτέρα στο Κάιρο προκειμένου να καθίσει στο τραπέζι όπου διεξάγεται ο ειρηνευτικός διάλογος.

Αιγυπτιακά ΜΜΕ αναφέρουν ότι στη χώρα βρίσκεται επίσης αντιπροσωπεία των Ισραηλινών.

«Η ατμόσφαιρα είναι θετική, αν εξαιρεθούν τα νέα εμπόδια που τίθενται από το Ισραήλ. Δεν προέκυψε κανένα μείζον πρόβλημα στις παρατηρήσεις και στα αιτήματα που θα υποβληθούν από τη Χαμάς για το περιεχόμενο της πρότασης» στη συνάντηση, δήλωσε πηγή της παλαιστινιακής οργάνωσης.

Πρόκειται για πρόταση που καταρτίστηκε από το Κάιρο και τροποποιήθηκε από την ισραηλινή κυβέρνηση. Είναι προφανώς εναλλακτική σε αυτήν της Χαμάς, η οποία στα μέσα Απριλίου επέμενε να ζητεί μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας — υπόθεση την οποία η κυβέρνηση του Ισραήλ αρνείται να συζητήσει καν.

Οι λεπτομέρειες της πρότασης δεν έχουν γίνει γνωστές. Ωστόσο, σύμφωνα με ρεπορτάζ του αμερικανικού ειδησεογραφικού ιστότοπου Axios, που επικαλέστηκε ισραηλινούς αξιωματούχους, περιλαμβάνει τη βούληση να συζητηθεί η αποκατάσταση «διαρκούς ηρεμίας» στη Λωρίδα της Γάζας.

Η συνάντηση του Καΐρου θα γίνει σχεδόν επτά μήνες μετά το ξέσπασμα του πολέμου, έναυσμα του οποίου ήταν η πολυαίμακτη επίθεση του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου.

Η Αίγυπτος, το Κατάρ και οι ΗΠΑ προσπαθούν, μάταια ως τώρα, να πείσουν τις αντιμαχόμενες πλευρές να σταματήσουν τις εχθροπραξίες.

Στα τέλη Νοεμβρίου, εκεχειρία μιας εβδομάδες επέτρεψε την απελευθέρωση 80 ομήρων που κράταγε η Χαμάς και, σε αντάλλαγμα, 240 Παλαιστίνιων εγκλείστων σε ισραηλινές φυλακές.

Και στη μια και στην άλλη πλευρά, επρόκειτο κυρίως για γυναίκες και παιδιά.

Τις τελευταίες ημέρες όλες οι πλευρές επιδιώκουν με πιο έντονο ρυθμό να επιτευχθεί συμφωνία για κατάπαυση του πυρός αφού ο ισραηλινός στρατός ετοιμάζει χερσαία επίθεση στην μεθοριακή Ράφα, ένα μέρος όπου έχει βρει καταφύγιο ο μισθός πληθυσμός της Λωρίδα της Γάζας.

«Μόνο ένα μικρό χτύπημα θα αναγκάσει τους πάντες να εγκαταλείψουν την Παλαιστίνη και εμείς θα γίνουμε μάρτυρες στην μεγαλύτερη καταστροφή της ιστορίας του παλαιστινιακού λαού» δήλωσε ο επικεφαλής της παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς.

Η εσωτερική πίεση στην κυβέρνηση του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν παύει να εντείνεται. Το βράδυ του Σαββάτου, χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν σε διαδήλωση στο Τελ Αβίβ για να απαιτήσουν να κλειστεί συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων που απήχθησαν την 7η Οκτωβρίου.

Στη Μέση Ανατολή ο υπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν έφθασε στη Σαουδική Αραβία, πρώτο σταθμό μιας περιοδείας του στη Μέση Ανατολή με στόχο να προωθήσει μια εκεχειρία ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς και την είσοδο περισσότερης βοήθειας στη λωρίδα της Γάζας.

Ο Μπλίνκεν πρόκειται να συζητήσει με άραβες εταίρους για τη Γάζα μετά τον πόλεμο και να ασκήσει πίεση στον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να προχωρήσει στα συγκεκριμένα και απτά βήματα που ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ζήτησε αυτό το μήνα για να βελτιωθεί η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα.

Στο Ριάντ, ο Μπλίνκεν αναμένεται να συναντηθεί με υψηλόβαθμους σαουδάραβες ηγέτες και να πραγματοποιήσει μια ευρύτερη συνάντηση με ομολόγους του από πέντε αραβικά κράτη -το Κατάρ, την Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Ιορδανία- για να προχωρήσει περαιτέρω τις συνομιλίες σχετικά με το πώς θα μοιάζει η διακυβέρνηση της λωρίδας της Γάζας μετά τον πόλεμο, όπως δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Στη συνέχεια ο Άντονι Μπλίνκεν πρόκειται να μεταβεί στην Ιορδανία και το Ισραήλ.

Στα σχέδιά του ενδέχεται να περιλαμβάνεται η χρηματοδότηση της ανοικοδόμησης του παλαιστινιακού εδάφους ή ακόμη η υποστήριξη για την εφαρμογή νέων δομών διακυβέρνησης μετά τον πόλεμο.

Η επίσκεψη του Μπλίνκεν πραγματοποιείται με την ευκαιρία μιας ειδικής διήμερης συνόδου του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) στη σαουδαραβική πρωτεύουσα.

Το Ισραήλ δεν εκπροσωπείται στη σύνοδο αυτή και οι διαπραγματεύσεις για μια εκεχειρία με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ, του Κατάρ και της Αιγύπτου διεξάγονται αλλού, στο Κάιρο. Όμως η σύνοδος αναμένεται ότι θα είναι «μια ευκαιρία για δομημένες συνομιλίες» με «παράγοντες-κλειδιά», είχε υπογραμμίσει το Σάββατο ο πρόεδρος του WEF Μπόργκε Μπρέντε.

Ο ίδιος έκανε επίσης λόγο για «ένα είδος νέας δυναμικής στις συνομιλίες γύρω από τους ομήρους και για (…) μια δυνατή έξοδο από το αδιέξοδο στο οποίο βρισκόμαστε στη Γάζα.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι ο Άντονι Μπλίνκεν θα «συζητήσει τις προσπάθειες που διεξάγονται με στόχο να επιτευχθεί μια κατάπαυση του πυρός στη Γάζα που θα επιτρέψει την απελευθέρωση των ομήρων». «Επίσης θα υπογραμμίσει τη σημασία της πρόληψης μιας περιφερειακής επέκτασης του πολέμου», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Νωρίτερα, ο Τζο Μπάιντεν και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπένζαμιν Νετανιάχου σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν μίλησαν για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς και για την κατάπαυση του πυρός.

Οι δύο συμμαχικές χώρες “εξέτασαν λεπτομερώς τις συνομιλίες που είναι σε εξέλιξη για την απελευθέρωση των ομήρων και για άμεση εκεχειρία στη Γάζα”, αναφέρει ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, καθώς εντείνονται σήμερα οι διπλωματικές προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments