Γερμανία: Οι λαϊκιστές θα »σπάσουν» τα δόντια τους, λέει ο Γκάουκ | Pagenews.gr
Pagenews Team 22 Σεπτεμβρίου 2016, 07:52

Μήνυμα κατά του »λαϊκισμού» έστειλε ο πρόεδρος της Γερμανίας, Γιόακιμ Γκάουκ, κάνοντας έμμεση αναφορά στο ακροδεξιό κόμμα »Εναλλακτική για τη Γερμανία» που καταγράφει μεγάλη αύξηση των ποσοστών του στις τοπικές εκλογικές αναμετρήσεις και στις πανεθνικές δημοσκοπήσεις το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Σε συνέντευξη του στην Saarbrücker Zeitung, ο Γκάουκ τονίζει πως Αυτή την εποχή διατρέχει την χώρα «ο ένας ή ο άλλος φόβος», ο οποίος αφομοιώνεται από λαϊκιστικά κινήματα , «αλλά θα σπάσουν τα δόντια τους με τη γερμανική δημοκρατία. Δεν θα κερδίσουν».

Ο πρόεδρος της Γερμανίας ανέφερε ότι εξακολουθεί να θεωρεί ότι δεν υπάρχουν αντιδημοκρατικές πλειοψηφίες στη Γερμανία, ούτε κανένας κίνδυνος για την πολιτική σταθερότητα λόγω της πολυδιάσπασης του κομματικού συστήματος. Θα πρέπει όμως, σε ορισμένα θέματα τα κόμματα να επαναπροσδιορισθούν «και να επικοινωνούν πιο συστηματικά».

Ο Γκάουκ είπε επίσης ότι ρεύματα τα οποία προσπαθούν να μετατρέψουν τις ανησυχίες των πολιτών σε μια οπισθοδρομική πολιτική υπάρχουν αυτόν τον καιρό παντού. Θα ευχόταν όμως η Γερμανία «να είχε μείνει αλώβητη από αντιδραστικές ή εθνικολαϊκιστικές παρορμήσεις». Πάντως, συγκρινόμενη με άλλες χώρες της Ευρώπης και του κόσμου, το κράτος δικαίου και η δημοκρατία παραμένουν ακόμα πάρα πολύ σταθερά στη Γερμανία. Αυτά που βλέπουμε στην Αμερική με γεμίζουν ανησυχία», πρόσθεσε.

Ο Γερμανός πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι θα παραδώσει την προεδρία με ένα θετικό αίσθημα, «επειδή η Γερμανία είναι σταθερή». Εύχεται εν τούτοις για το μέλλον «περισσότερη εμπιστοσύνη στις ικανότητές της» και λιγότερο «φόβο για αλλαγές.»

TAGS: