Ο γηραιότερος άνθρωπος σβήνει… 117 κεράκια! | Pagenews.gr
Pagenews Team 29 Νοεμβρίου 2016, 13:31

Τα 117α της γενέθλια γιορτάζει σήμερα Τρίτη (29 Νοεμβρίου), στο μικρό της διαμέρισμα στη Βερμπάνια της βόρειας Ιταλίας, η Έμμα Μοράνο, ο γηραιότερος άνθρωπος του κόσμου, με επιβεβαιωμένη την ηλικία του.

Γεννημένη το 1899, η κ. Μοράνο αποτελεί την τελευταία γνωστή επιζήσασα του 19ου αιώνα.
Τα γονίδια της οικογένειας της σίγουρα έπαιξαν σημαντικό ρόλο, με τη μητέρα της κ. Έμμα να αποβιώνει σε ηλικία 91 ετών, τη στιγμή που μία από τις αδελφές της έφθασε σε ηλικία 107 ετών. Αυτές οι… συμπτώσεις είναι που οδήγησαν το DNA της μέχρι το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ για ανάλυση, αν και ο υγιεινός τρόπος ζωής και ο δυναμικός της χαρακτήρας βρίσκονται μεταξύ των λόγων που η Ιταλίδα γιαγιά γιορτάζει τα 117α χρόνια ζωής της.

Η κ. Μοράνο ζει σε ένα δυάρι και δεν είχε δεχθεί καμία βοήθεια μέχρι πριν από έναν χρόνο. Ωστόσο, πλέον αφήνει με δυσκολία το κρεβάτι της και έχει μονίμως στο πλευρό της κάποια γυναίκα.
«Με τη δύναμη της θέλησης, μπορούμε να κάνουμε τα πάντα», είχε διαβεβαιώσει η ίδια σε συνέντευξή της στο παρελθόν. Ακριβώς αυτή η θέληση ήταν η κινητήριος δύναμη που την ώθησε να πάρει διαζύγιο από τον σύζυγό της ο οποίος την κακοποιούσε σωματικά, ενώ το μοναχοπαίδι της πέθανε σε ηλικία μόλις επτά μηνών. Τότε, το 1938, τα διαζύγια δεν είχαν ακόμη νομιμοποιηθεί στην Ιταλία.

Ήταν 39 ετών και αποφάσισε να μείνει μόνη, «διότι δεν ήθελα να εξαρτώμαι από οτιδήποτε» είχε δηλώσει η ίδια στην αμερικανική εφημερίδα New York Times πριν από δύο χρόνια. Η κ. Έμμα εργάστηκε σε κλωστοϋφαντουργίες έως τα 75 της χρόνια και πέρασε σχεδόν ολόκληρη την ζωή της στη μικρή κοινότητα Βερμπάνια, στη λίμνη Ματζόρε.

Σε ηλικία 20 ετών και ενώ υπέφερε από αναιμία, ένας γιατρός της συνέστησε να καταναλώνει δύο αυγά ωμά και ένα βρασμένο κάθε πρωί, μια διατροφική συνήθεια που δεν απαρνήθηκε έως τα 110 της χρόνια. Κατανάλωσε σχεδόν 100.000 αυγά κατά τη διάρκεια της ζωής της. Πίνει λίγο κρασί, δεν καπνίζει και έχει αδυναμία στα μπισκότα, αν και σε συνέντευξή της στο AFP στα τέλη Οκτωβρίου, εμφανίστηκε επιφυλακτική για το αν θα δοκιμάσει την τούρτα των γενεθλίων της, γιατί πέρυσι την είχε πειράξει.

Προς τιμήν της, αυτές τις ημέρες, θα διοργανωθεί συναυλία στο θέατρο της πόλης όπου ζει, στις όχθες της λίμνης Ματζόρε, ενώ θα προβληθεί σε αβάν-πρεμιέρ η ταινία «Η γυναίκα που είδε τρεις αιώνες» της Ρενέ Πάπας.

Όπως είχε δηλώσει για την κ. Έμμα ένας γιατρός που την παρακολουθούσε, «εάν όλοι μου οι ασθενείς ήταν σαν κι εκείνη, θα είχα περάσει την ζωή μου διαβάζοντας εφημερίδα».