Διεθνή

Ελληνική και με αρνητικό νόημα η λέξη της χρονιάς

Ελληνική και με αρνητικό νόημα η λέξη της χρονιάς
Αντιπροσωπεύει το κυρίαρχο θέμα στην πολιτιστική συνείδηση του παγκόσμιου πληθυσμού τους τελευταίους 12 μήνες.

Μια λέξη με ελληνική προέλευση αλλά και με ιδιαίτερα αρνητικό νόημα επέλεξε ο ιστότοπος dictionary.com, η μεγαλύτερη διαδικτυακή πύλη για την αγγλική γλώσσα, κρίνοντας ότι αντιπροσωπεύει το κυρίαρχο θέμα στην πολιτιστική συνείδηση του παγκόσμιου πληθυσμού τους τελευταίους 12 μήνες.

Όπως επισημαίνει το διαδικτυακό λεξικό, ένα από τα πιο συνηθισμένα ζητήματα που απασχόλησαν φέτος τον διεθνή τύπο ήταν ο φόβος για το «διαφορετικό». Παρόλο που ο φόβος είναι κάτι φυσιολογικό και χρήσιμο, ιδωμένος στο πλαίσιο της εξελικτικής ιστορίας του ανθρώπου, αυτή τη χρονιά έγινε αντικείμενο ποικίλων αντιπαραθέσεων, σε πολιτισμικό, πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο, κάτι που οδήγησε στην κατακόρυφη αύξηση των αναζητήσεων στο λεξικό για το νόημα της λέξης «xenophobia» (ξενοφοβία).

Πρόκειται για μια λέξη σχετικά καινούργια στην αγγλική γλώσσα, αφού εντάχθηκε στα επίσημα λεξικά στα τέλη του 19ου αιώνα. Σύμφωνα με τον ορισμό του dictionary.com, πρόκειται για «φοβία ή μίσος απέναντι σε ξένους, ανθρώπους διαφορετικής κουλτούρας ή αγνώστους». Μπορεί επίσης να αναφέρεται σε αντιπάθεια για τα έθιμα, την ενδυμασία ή τον πολιτισμό άλλων λαών, συμπληρώνει το διαδικτυακό λεξικό, κάνοντας ειδική αναφορά στην ελληνική ετυμολογία της λέξης.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο dictionary.com, η κατακόρυφη αύξηση των αναζητήσεων για το νόημα της συγκεκριμένης λέξης ήταν σε κάποιο βαθμό αναμενόμενη, εξαιτίας των διεθνών εξελίξεων που έφεραν φέτος σε επαφή διαφορετικούς πολιτισμούς, της ισλαμοφοβίας που εμφανίστηκε σε πολλές χώρες ως απόρροια των τρομοκρατικών επιθέσεων, των επιχειρημάτων της πλευράς που υποστήριξε το Brexit στη Βρετανία αλλά και της ρητορικής μίσους που υιοθέτησε ο εκλεγμένος πλέον πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, προκειμένου να κερδίσει την υποστήριξη των ψηφοφόρων του.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments