Διεθνή

Νότια Κορέα – Αποκάλυψη: Η Βόρεια Κορέα ετοιμάζει νέα εκτόξευση πυραύλου

Νότια Κορέα – Αποκάλυψη: Η Βόρεια Κορέα ετοιμάζει νέα εκτόξευση πυραύλου
Χτυπάει κόκκινο το θερμόμετρο στην κορεατική χερσόνησο. Αξιωματούχος της Νότιας Κορέας ισχυρίζεται ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι η Πιονγιάνγκ συνεχίζει να προετοιμάζεται για μία πιθανή εκτόξευση διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων.

Ανησυχία έχει προκαλέσει η σημερινή ανακοίνωση της Νότιας Κορέας ότι έχει σοβαρές ενδείξεις πως ο Κιμ Γιονγκ Ουν ετοιμάζεται να κάνει και νέα δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου, δείχνοντας ότι η Βόρεια Κορέα δεν έχει σκοπό να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες. 

Τη σχετική αποκάλυψη έκανε σήμερα ο Νοτιοκορεάτης αξιωματούχος, Chang Kyung-soo, ο οποίος δήλωσε ότι εντοπίστηκε κινητικότητα από τον «βόρειο γείτονα» και όλα δείχνουν ότι ο Κιμ ετοιμάζεται να εκτοξεύσει διηπειρωτικό πύραυλο.

Η Πιονγκγιάνγκ προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από τη διεθνή κοινότητα πραγματοποιώντας χθες την έκτη πυρηνική της δοκιμή, την πιο ισχυρή μέχρι τώρα. Η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε δοκιμή μιας βόμβας υδρογόνου, η οποία μπορεί να τοποθετηθεί στην κεφαλή ενός διηπειρωτικού, βαλλιστικού πυραύλου.

Από την πλευρά της η Νότια Κορέα, όπου βρίσκονται 28.500 Αμερικανοί στρατιώτες, απαγορεύεται να αναπτύξει στρατιωτικό πυρηνικό πρόγραμμα βάσει της συμφωνίας που συνήφθη το 1974 με τις ΗΠΑ, οι οποίες σε αντάλλαγμα έχουν δεσμευθεί να την προστατεύουν με την «πυρηνική τους ομπρέλα».

Ωστόσο η πυρηνική απειλή είναι πιο έντονη από ποτέ και γι’ αυτοί κάποιοι Νοτιοκορεάτες τάσσονται υπέρ της ακύρωσης της συμφωνίας. Μια νοτιοκορεατική εφημερίδα ζήτησε σήμερα από τη Σεούλ να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία της για τη σχέση της χώρας με την Ουάσινγκτον μία ημέρα μετά την έκτη πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας.

«Τη στιγμή που τα πυρηνικά όπλα βρίσκονται πάνω από το κεφάλι μας, δεν μπορούμε να εξακολουθήσουμε να εξαρτόμαστε από την πυρηνική ομπρέλα των ΗΠΑ», έγραφε στο κεντρικό της άρθρο η εφημερίδα Donga Ilbo.

«Μαζική στρατιωτική απάντηση» υπόσχονται οι ΗΠΑ

Από την πλευρά του ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις υποστήριξε ότι θα δοθεί «μαζική στρατιωτική απάντηση» σε οποιαδήποτε επίθεση εναντίον των ΗΠΑ ή των συμμάχων τους.

Μιλώντας έξω από τον Λευκό Οίκο, ο Μάτις δήλωσε: «Οποιαδήποτε απειλή για τις Ηνωμένες Πολιτείες ή τα εδάφη τους, περιλαμβανομένων του Γκουάμ ή των συμμάχων μας, θα αντιμετωπισθεί με μια μαζική στρατιωτική απάντηση, μια απάντηση τόσο αποτελεσματική όσο και σαρωτική».

Ο Μάτις δήλωσε πως η Ουάσινγκτον δεν επιδιώκει την «πλήρη εξολόθρευση μιας χώρας, δηλαδή της Βόρειας Κορέας. Όμως όπως είπα, έχουμε πολλές στρατιωτικές επιλογές».

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για τη συνομιλία που είχε ο Ντόναλντ Τραμπ με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Αμπε ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος διαβεβαίωσε εκ νέου ότι η Ουάσινγκτον θα υπερασπίσει τον εαυτό της και τους συμμάχους της «χρησιμοποιώντας το πλήρες φάσμα των διπλωματικών, συμβατικών και πυρηνικών δυνατοτήτων που έχουμε στη διάθεσή μας», προστίθεται στην ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας.«Οι δύο ηγέτες καταδίκασαν τις συνεχιζόμενες αποσταθεροποιητικές και προκλητικές ενέργειες της Βόρειας Κορέας, επιβεβαίωσαν τις απαρασάλευτες αμοιβαίες δεσμεύσεις τους για την άμυνα των δύο χωρών, και δεσμεύθηκαν να συνεχίσουν τη στενή συνεργασία» τους, αναφέρει η ανακοίνωση.

Διαβάστε επίσης: Νότια Κορέα: Απαντά στη Βόρεια Κορέα με προσομοίωση πολέμου – "Βομβάρδισε" πυρηνικές εγκαταστάσεις (vid)

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments