Στα Σκόπια ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ | Pagenews.gr
Pagenews Team 5 Φεβρουαρίου 2018, 12:43

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, στο πλαίσιο μιας περιοδείας σε έξι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων θα επισκεφτεί και τα Σκόπια στα τέλη Φεβρουαρίου, δίνοντας συνέχεια στις ελληνοσκοπιανές διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό.

Ο αναπληρωτής Πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Μπουγιάρ Οσμάνι είχε ανακοινώσει μέσα στο Σαββατοκύριακο την επίσκεψη Γιούνκερ στα Σκόπια στα τέλη Φλεβάρη με θέμα συζήτησης φυσικά το Σκοπιανό, ωστόσο πλέον ήρθε και η επισημη επιβεβαίωση.

Η επίσκεψη εμπίπτει σε ένα ευρύτερο «πακέτο» πρωτοβουλιών, που αφορά στα Δυτικά Βαλκάνια, και που λαμβάνει η Κομισιόν για την περιοχή, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δίνοντας ως παράδειγμα την αυριανή ανακοίνωση της στρατηγικής για τη διεύρυνση, η οποία θα γίνει αύριο, αλλά και τη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων στη Σόφια στις 17 Μαΐου, η οποία αναμένεται να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο για να καταστεί πιο συγκεκριμένη η ανανεωμένη στρατηγική για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Ο Βίντερστάιν απέφυγε, πάντως να σχολιάσει το ζήτημα για το «ονοματολογικό», αλλά επανέλαβε ότι η Κομισιόν έχει «ξεκάθαρη» θέση για το ζήτημα, την επίλυση του οποίου «αφήνει» στον ΟΗΕ.


Επίτροπος Χαν: Η ΕΕ θα εισηγηθεί ένταξη για Αλβανία και ΠΓΔΜ

Το 2025 θα μπορούσαν να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση η Σερβία και το Μαυροβούνιο, εκτίμησε χθες ο επίτροπος για τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν.

Με αφορμή την παρουσίαση της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα Δυτικά Βαλκάνια, επεσήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση σχεδιάζει σύντομα να εισηγηθεί την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και την ΠΓΔΜ.

«Ο ρυθμός εξαρτάται από τα μεταρρυθμιστικά βήματα του καθενός. Η διεύρυνση της ΕΕ είναι σαν μια ιστιοδρομία: αυτή τη στιγμή η Σερβία και το Μαυροβούνιο προηγούνται, η ΕΕ έχει αρχίσει μαζί τους τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Το 2025 θα μπορούσαν, θεωρητικώς, να ενταχθούν, εφόσον εκπληρώσουν, αυστηρά, τα κριτήρια», δηλώνει ο κ. Χαν στο περιοδικό «Der Spiegel» που κυκλοφορεί σήμερα και εξηγεί ότι μια σταδιακή και δίκαιη πολιτική διεύρυνσης είναι προς όφελος τόσο της οικονομίας όσο και της ασφάλειας της ΕΕ.

«Οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων είναι σας ένας θύλακας στην ΕΕ, τα προβλήματά τους μας αφορούν άμεσα, είτε πρόκειται για εγκληματικότητα, για ανεξέλεγκτη μετανάστευση, για οικονομικά προβλήματα ή για εντάσεις μεταξύ εθνοτήτων. Δεν επιτρέπεται να υπάρχει κενό», τονίζει ο κ. Χαν και, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πρόταση της βουλγαρικής προεδρίας για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία, τονίζει ότι η Κομισιόν σχεδιάζει σύντομα να υποβάλει σχετική πρόταση για διαπραγματεύσεις τόσο με την Αλβανία όσο και με την ΠΓΔΜ.

«Στο τέλος πρέπει τα κράτη-μέλη να αποφασίσουν ομόφωνα. Το μήνυμα είναι το ίδιο όπως και για τα άλλα βαλκανικά κράτη: Η πόρτα μας είναι κατ’ αρχήν ανοιχτή, να την περάσει όμως μπορεί κανείς μόνο με την αντίστοιχη επίδοση», καταλήγει ο κ. Χαν.

TAGS: