Σκόπια: Μεγάλη διαδήλωση κατά της αλλαγής του ονόματος (pics) | Pagenews.gr
Pagenews Team 4 Μαρτίου 2018, 19:48 4 Μαρτίου 2018, 19:48

Χιλιάδες πολίτες της ΠΓΔΜ διαδήλωσαν την Κυριακή στα Σκόπια εναντίον της αλλαγής του ονόματος της χώρας, ενώ σε ανάλογη κινητοποίηση στη Μελβούρνη της Αυστραλίας διαδηλωτές έκαψαν ελληνική σημαία.

Οι συμμετέχοντες φώναζαν το σύνθημα «Είμαστε ‘Μακεδόνες’» και συγκεντρώθηκαν γύρω από το γιγαντιαίο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου που βρίσκεται στο κέντρο των Σκοπίων, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Οι διαδηλωτές ζήτησαν από την σκοπιανή κυβέρνηση να διακόψει τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για το ονοματολογικό και να διεκδικήσει στα Ηνωμένα Έθνη ψήφισμα που θα διασφαλίζει την αναγνώριση της χώρας με το συνταγματικό της όνομα, δηλαδή ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Φωτογραφίες που μεταδίδουν διεθνή πρακτορεία εικονίζουν αρκετούς συγκεντρωμένους να κρατούν σημαίες που φέρουν τον Ήλιο της Βεργίνας, που ήταν η πρώτη σημαία της χώρας έως ότου η χρήση της απαγορεύτηκε με την ενδιάμεση συμφωνία του 1995.

Tο συλλαλητήριο διοργανώθηκε από το κίνημα «Είμαστε η Μακεδονία», το οποίο απορρίπτει κάθε αμφισβήτηση της «μακεδονικής» ταυτότητας της FYROM.

«Είμαστε εδώ επειδή […] το όνομα, η ταυτότητα, το Σύνταγμα [και] η γλώσσα είναι ζητήματα στα οποία πρέπει να υιοθετήσουμε μία [σκληρή] στάση», είπε στο πλήθος μία από τους διοργανωτές της πορείας, σύμφωνα με το Reuters.

Ετικέτες: