Ελλάδα

Το SMS που δεν εστάλη ποτέ: Η εγκληματική αμέλεια που έστειλε στις φλόγες δεκάδες ανθρώπους

Το SMS που δεν εστάλη ποτέ: Η εγκληματική αμέλεια που έστειλε στις φλόγες δεκάδες ανθρώπους
Το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης, με μαζική αποστολή sms σε κατοίκους και οδηγίες εκκένωσης, είναι στα χαρτιά από το 2014.

Οργή από τους κατοίκους στο Μάτι για τις οδυνηρές συνέπειες της πυρκαγιάς που κατέκαψε την περιοχή σε ελάχιστο χρόνο και κόστισε τη ζωή σε 83 ανθρώπους.

Άνθρωποι απανθρακώθηκαν μέσα στα σπίτια τους και σε δρόμους, ενώ προσπαθούσαν να διαφύγουν από την πύρινη λαίλαπα. Όπως υποστηρίζουν, δεν υπήρξε καμία προειδοποίηση από τις Αρχές με αποτέλεσμα να μην προλάβουν να φτάσουν στη θάλασσα εγκαίρως.

Ενδεικτικές ήταν εξάλλου οι μαρτυρίες ανθρώπους που κατάφεραν να γλιτώσουν από τη μανία της πυρκαγιάς, αλλά και η οργή κατοίκων της περιοχής προς τον υπουργό Αμυνας Πάνο Καμμένο, ο οποίος σήμερα βρέθηκε στις πληγείσες περιοχές.

Στα χαρτιά το Εθνικό Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης

Το τραγικό της υπόθεσης είναι πως στα χαρτιά υπάρχει από το 2014, στο νόμο του τότε υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Δένδια για την αναδιοργάνωση της αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, σχέδιο που προέβλεπε την έγκαιρη ενημέρωση των κατοίκων μέσω μαζικών sms.

Τα μαζικά sms που δεν στέλνονται ποτέ

Συγκεκριμένα ο νόμος προέβλεπε Εθνικό Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης και όριζε αναβάθμιση του αριθμού έκτακτης ανάγκης 112 αλλά και αξιοποίηση των κεραιών κινητής τηλεφωνίας, ώστε σε συνεργασία με τις εταιρείες η Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας να αποστέλλει γραπτά μηνύματα στους κατοίκους με οδηγίες για εκκένωση των περιοχών.

Τα παραπάνω όμως δεν εφαρμόστηκαν ποτέ στη διαχείριση δασικών πυρκαγιών, με αποτέλεσμα να ζήσουμε στο Μάτι μια εθνική τραγωδία.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments