Διεθνή

OHE: Το βέτο της Ρωσίας “φρενάρει” το αμερικανικό σχέδιο για τη Συρία

OHE: Το βέτο της Ρωσίας “φρενάρει” το αμερικανικό σχέδιο για τη Συρία
Το αμερικανικό σχέδιο απόφασης συγκέντρωσε 12 ψήφους υπέρ, δύο κατά (Ρωσία και Βολιβία), ενώ η Κίνα απείχε από τη ψηφοφορία.

Η Ρωσία άσκησε βέτο κατά τη ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στο αμερικανικό σχέδιο απόφασης που προέβλεπε τον καθορισμό ενός μηχανισμού διενέργειας έρευνας σχετικά με τη φερόμενη χρήση χημικών όπλων στην Ντούμα της Συρίας.

Το αμερικανικό σχέδιο απόφασης συγκέντρωσε 12 ψήφους υπέρ, δύο κατά (Ρωσία και Βολιβία), ενώ η Κίνα απείχε από την ψηφοφορία.

Ένα σχέδιο απόφασης χρειάζεται εννέα ψήφους υπέρ και κανένα βέτο από τη Ρωσία, την Κίνα, τη Γαλλία, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ προκειμένου να εγκριθεί.

«Αυτό το ψήφισμα είναι το ελάχιστο δυνατό που το Συμβούλιο μπορεί να κάνει για να απαντήσει στην επίθεση» δήλωσε η πρεσβεύτρια των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι πριν τη ψηφοφορία, αναφερόμενη στην φερόμενη επίθεση με χημικά όπλα στη Συρία την 7η Απριλίου, στην οποία τουλάχιστον 60 άνθρωποι σκοτώθηκαν, σύμφωνα με μια συριακή οργάνωση διάσωσης.

Απορρίπτοντας την αμερικανική πρωτοβουλία για το σχέδιο ψηφίσματος στον ΟΗΕ, η Μόσχα αναμένεται να καταθέσει το δικό της, με το οποίο θα απαιτεί τη διενέργεια «έρευνας» με τη συμμετοχή του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ), ζητώντας μάλιστα να διεξαχθεί ψηφοφορία επί δύο σχεδίων αποφάσεων.

Στην πόλη Ντούμα της Ανατολικής Γούτα αναμένεται να μεταβούν εμπειρογνώμονες του ΟΑΧΟ για να ερευνήσουν τα περί επίθεσης με χημικά όπλα.

Ο ΟΑΧΟ, ο οποίος έλαβε επίσημη πρόσκληση από τη Δαμασκό για να διενεργήσει έρευνα «ζήτησε από τη Συριακή Αραβική Δημοκρατία να προβεί στις απαραίτητες ρυθμίσεις για αυτή την αποστολή» ανέφερε ο Οργανισμός με ανακοίνωσή του, με την «ομάδα να προετοιμάζεται να αναπτυχθεί σύντομα στη Συρία».

Νωρίτερα, «επίσημη πρόσκληση« προς τον Οργανισμό προκειμένου να μεταβεί και να διεξαγάγει έρευνα απηύθυνε το συριακό καθεστώς.

Όπως μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Sana, «η Συρία επιβεβαιώνει τη βούλησή της να συνεργαστεί με τον οργανισμό» υπογραμμίζει αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών, την ώρα που πολλές χώρες ζητούν τη διενέργεια έρευνας για την επίθεση.

Τραμπ – Μέι: Δεν θα επιτρέψουμε τη συνέχιση χρήσης χημικών όπλων στη Συρία

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι συμφώνησαν σήμερα να «μην επιτρέψουν να συνεχιστεί η χρήση χημικών όπλων», έπειτα από τη φερόμενη χημική επίθεση στη συριακή πόλη Ντούμα, με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 60 ανθρώπων, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας των δύο ηγετών, ο Τραμπ και η Μέι επίσης καταδίκασαν τη «βάρβαρη περιφρόνηση για την ανθρώπινη ζωή» του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, όπως υπογραμμίζεται.

Μακρόν: Βάζει στο στόχαστρο τις εγκαταστάσεις με χημικά του Ασαντ

Τις επόμενες ημέρες θα ανακοινώσει η Γαλλία την απάντησή της στην καταγγελλόμενη νέα επίθεση με χημικά όπλα στη Συρία.

Αν πάντως το Παρίσι αποφασίσει να προχωρήσει σε πλήγματα στη Συρία, τότε στόχος θα είναι οι εγκαταστάσεις με χημικά του καθεστώτος και σε καμία περίπτωση οι σύμμαχοι της Δαμασκού, δηλαδή η Ρωσία και το Ιράν, δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν.

«Εντός των επόμενων ημερών θα ανακοινώσουμε τις αποφάσεις μας (…). Σε καμία περίπτωση οι αποφάσεις που θα λαμβάναμε δεν θα είχαν προορισμό να πλήξουν τους συμμάχους του καθεστώτος ή να επιτεθούν εναντίον οποιουδήποτε αλλά να επιτεθούν στις εγκαταστάσεις με χημικά που διαθέτει το καθεστώς», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος και υπογράμμισε ότι η χώρα του δεν επιθυμεί οποιαδήποτε κλιμάκωση.

Δίπλα του, ο διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν- που κάνει επίσκεψη επίσκεψη στο Παρίσι- διαβεβαίωσε ότι η χώρα του θα μπορούσε να εμπλακεί σε ενδεχόμενα πλήγματα που θα επικεντρώνονταν στο καθεστώς της Δαμασκού μετά την φερόμενη επίθεση με χημικά του Σαββάτου.

«Εάν η συνεργασία μας με τους εταίρους μας το αξιώνει, εμείς θα δώσουμε το παρών», είπε απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να μετάσχει η Σ. Αραβία σε πιθανά πλήγματα στη Συρία.

Σαουδική Αραβία: Οι υπεύθυνοι για τη χημική επίθεση στην Ντούμα να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη

Η Σαουδική Αραβία κάλεσε σήμερα εκείνους που βρίσκονται πίσω από τη χημική επίθεση στη Συρία του Σαββάτου να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη.

Η επίθεση που πραγματοποιήθηκε αργά το Σάββατο είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 60 ανθρώπων και τον τραυματισμό τουλάχιστον 1.000 άλλων σε πολλές τοποθεσίες στην Ντούμα, μια πόλη κοντά στην πρωτεύουσα Δαμασκό, σύμφωνα με την Ένωση Οργανώσεων Ιατρικής Φροντίδας.

«Η θέση μας είναι πως εκείνοι που είναι υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτήσουν και να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη», δήλωσε ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών Άντελ αλ-Τζουμπέιρ, στους δημοσιογράφους στο Παρίσι.

Απαντώντας σε ερώτηση αν η Σαουδική Αραβία θα λάβει μέρος σε ενδεχόμενη στρατιωτική απάντηση, ο υπουργός είπε πως διεξάγονται συζητήσεις για το πώς θα αντιδράσει η διεθνής κοινότητα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments