Ελλάδα

Αφρικανική σκόνη: Αττική, Εύβοια, Κυκλάδες, Σποράδες και Χαλκιδική έχει καλύψει το σύννεφο από τη Σαχάρα

Αφρικανική σκόνη: Αττική, Εύβοια, Κυκλάδες, Σποράδες και Χαλκιδική έχει καλύψει το σύννεφο από τη Σαχάρα

Πηγή Φωτογραφίας: ΥΨΗΛΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΚΑΙ ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΣΚΟΝΗ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ /EUROKINISSI)

Τι προβλέπουν Τσατραφύλλιας και Κολυδάς

Αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας λόγω της αφρικανικής σκόνης.

Ο νέος χάρτης που δημοσίευσε ο μετεωρολόγος Θεόδωρος Κολυδάς δείχνει τις συγκεντρώσεις της αφρικανικής σκόνης που έχει ταλαιπωρήσει τις τελευταίες μέρες την Ελλάδα αλλά και την υπόλοιπη Ευρώπη.

Με μωβ φαίνονται στο νέο χάρτη, οι συγκεντρώσεις της σκόνης από τη Σαχάρα που έχει σκεπάσει την χώρα. Σύμφωνα με τον χάρτη που έχει δημοσιεύσει ο γνωστός μετεωρολόγος, αυτή την ώρα υψηλές συγκεντρώσεις φαίνεται να υπάρχουν στο βόρειο Αιγαίο, τις Σποράδες και την Χαλκιδική. Ακόμα, η Εύβοια, η Αττική και οι βόρειες Κυκλάδες στον μετεωρολογικό χάρτη φαίνονται καλυμμένες από την αφρικανική σκόνη.

Ο Γιώργος Τσατραφύλλιας αναφέρθηκε στην αφρικανική σκόνη ενώ σύμφωνα με τις προβλέψεις του η αποπνικτική ατμόσφαιρα σταδιακά θα υποχωρήσει τις επόμενες μέρες. Σήμερα και αύριο αναμένεται να υπάρχουν συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα, ενώ από την Τετάρτη και μετά «θα έχουμε ξεμπερδέψει» με την αφρικανική σκόνη, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο.Με τον όρο αφρικανική σκόνη ονομάζουμε την αιολική ορυκτή σκόνη από την έρημο Σαχάρα. Η έρημος έχει έκταση εννέα εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων, από τον Ατλαντικό ωκεανό έως την Ερυθρά Θάλασσα, από τη Μεσόγειο θάλασσα μέχρι την κοιλάδα του ποταμού Νίγηρα και την περιοχή του Σουδάν στο νότο. Η Σαχάρα είναι η μεγαλύτερη πηγή αιολικής σκόνης στον κόσμο, με ετήσιους ρυθμούς παραγωγής περίπου 400-700 x 106 τόνους/έτος, που είναι σχεδόν το ήμισυ όλων των εισροών της αιολικής ερήμου στον ωκεανό. Πολύ συχνά οι άνεμοι σηκώνουν τεράστιες ποσότητες σκόνης από την έρημο της Σαχάρας και τις μεταφέρουν σε διάφορες περιοχές του πλανήτη.

Έχει διαπιστωθεί ότι η αφρικανική σκόνη ταξιδεύει στην Ευρώπη μέχρι την Σκανδιναβία και κάνει υπερατλαντικές πτήσεις φτάνοντας μέχρι τον Αμαζόνιο όπου πέφτει εκεί λειτουργώντας ως λίπασμα για τη χλωρίδα του τροπικού δάσους. Αφρικανική σκόνη έχει εντοπισθεί επίσης στην μακρινή Ιαπωνία. Ο ανθρώπινος παράγοντας έπαιξε για ακόμα μια φορά καθοριστικό ρόλο, καθώς οι αρνητικές επιπτώσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας στο περιβάλλον δεν άφησαν ανέγγιχτη την έρημο Σαχάρα. Αρκετοί παράγοντες, όπως η κίνηση των οχημάτων, η απόρριψη κάθε είδους αποβλήτων, καύση σκουπιδιών κ.α. έχουν μολύνει την έρημο και ως εκ τούτου τη σκόνη της.

Έτσι, η «μολυσμένη» πλέον σκόνη, που ταξιδεύει από την Αφρική προς την Ευρώπη, είναι επικίνδυνη, καθώς μεταφέρει μια σειρά από επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία στοιχεία όπως μόλυβδο, αρσενικό, μαγγάνιο, χρώμιο, ψευδάργυρο κ.α. Τα βαρύτερα σωματίδια της αερομεταφερόμενης σκόνης υποχωρούν προς την επιφάνεια του πλανήτη, ωστόσο τα ελαφρύτερα σωματίδια συνεχίζουν την πορεία τους, φτάνοντας και σε άλλες ηπείρους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments