Διεθνή

Ισπανία: Ο Σάντζες έφυγε, ο Ραχόι έρχεται

Ισπανία: Ο Σάντζες έφυγε, ο Ραχόι έρχεται
Απρόσμενες οι εξελίξεις στην… ακυβέρνητη Ισπανία. Ο Σάντζε αποχώρησε από την ηγεσία του PSOE, δίνοντας χώρο στο Ραχόι. Την Ντιάζ βλέπουν οι αναλυτές, ως τη διάδοχο. Δύσκολη η επόμενη μέρα για τους σοσιαλδημοκράτες.

Του Αλέξανδρου Βέλμαχου

Η αποχώρηση του Πέδρο Σάντζες από την ηγεσία του PSOE δεν είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα, που θα αντιμετωπίσουν οι σοσιαλδημοκράτες. Ο Ραχόι ‘’έρχεται’’.

Ο Πέδρο Σάντζες αποτελεί πια παρελθόν για το PSOE, καθώς το περασμένο Σάββατο ο ίδιος ανακοίνωσε την παραίτησή του από την ηγεσία του κόμματος, όπως αναμενόταν, δεδομένης της… ανοιχτής αμφισβήτησης προς το πρόσωπό του από το εσωτερικό της παράταξης.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών της κεντρικής επιτροπής του κόμματος στην οδό Φεράθ της Μαδρίτης (τα κεντρικά γραφεία του κόμματος), ο Σάντζες πρότεινε δύο εναλλακτικές. ‘Η τo PSOE να προχωρήσει σε εσωκομματικές εκλογές και σε έκτακτο γενικό συνέδριο ή ο ίδιος να παραιτηθεί. Στην ψηφοφορία, που ακολούθησε, επικράτησαν οι φωνές υπέρ της παραίτησής του (132 ψήφοι, έναντι 107) και συνεπώς, ο Σάντζες πήρε των ομματιών του.

“Πίστευα πάντα ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα έπρεπε να προσφέρει μια εναλλακτική, δυστυχώς αυτό δεν ήταν δυνατόν. Υποβάλλω την παραίτησή μου. Ήταν τιμή μου”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο 44χρονος πολιτικός σε στελέχη του κόμματός του, έπειτα από την ήττα του.

Η επόμενη μέρα…

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, αβεβαιότητα επικρατεί για την επόμενη μέρα των σοσιασλδημοκρατών. Σύμφωνα με όσα είχαν γίνει γνωστά μέχρι το βράδυ της περασμένης Κυριακής, μια έκτακτη ομάδα στελεχών, την οποία θα ορίσει η κεντρική επιτροπή, θα ηγείται προσωρινά του κόμματος, ενώ το ίδιο όργανο (η κεντρική επιτροπή) θα συνεδριάσει στο άμεσο μέλλον, προκειμένου να ορίσει, τί πρόκειται να κάνει το PSOE σχετικά με το σχηματισμό εθνικής κυβέρνησης.

Αυτός ήταν και ο βασικός λόγος απομάκρυνσης του Σάντζες, καθώς ο ίδιος είχε επιλέξει να καταψηφίσει οποιαδήποτε κυβέρνηση του αρχηγού του Λαϊκού Κόμματος, Μαριάνο Ραχόι, ενώ οι εσωκομματικοί του αντίπαλοι επέμεναν πως τα οPSOE θα πρέπει να απέχει από τη διαδικασία.

Σχετικά με το διάδοχο του Σάντζες, πολιτικοί αναλυτές βλέπουν, ως επικρατέστερη πρόεδρο, τη Σουσάνα Ντίαζ, επικεφαλής των σοσιαλδημοκρατών στην περιφέρεια της Ανδαλουσίας. Η ίδια η Ντίαζ εμφανίστηκε ταραγμένη κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της κεντρικής επιτροπής το Σάββατο στη Φεράθ, ενώ στενοί συνεργάτες της διέρρεαν πως ‘’εμείς οι ίδιοι πυροβολήσαμε στα πόδια μας’’. Οι εσωκομματικοί δελφίνοι, πάντως, θα σπεύσουν να διεκδικήσουν το καλύτερο δυνατό πλασάρισμα για την ηγεσία του κόμματος.

Τα παραπάνω απρόσμενα γεγονότα οδηγούν–έστω και προσωρινά—στην αποδυνάμωση των σοσιαλδημοκρατών και στην ενδυνάμωση του Μαριάνο Ραχόι, ακόμα και αν φαντάζει δύσκολο, να υπάρξει πλειοψηφία στη Βουλή (χρειάζεται 175 από τις 350 έδρες) ενόψει των επερχόμενων εθνικών εκλογών, που θα πρέπει να διεξαχθούν το αργότερο μέχρι τα Χριστούγεννα, βάσει του ισπανικού συντάγματος.

Όπως έλεγαν εσωκομματικοί αντίπαλοι του Σάντζες, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ο πραγματικός νικητής, λόγω των αιφνίδιων εξελίξεων, είναι ο Ραχόι, ενώ στο ίδιο μοτίβο κινήθηκε και ο αρχηγός των Ποδέμος, Πάμπλο Ιγκλέσιας, λέγοντας πως ‘’αυτοί που ήθελαν να παραδώσουν την κυβέρνηση στον Ραχόι, τα κατάφεραν’’. Παρόμοια άποψη διατύπωσε και ο Αλπέρτο Γαρσόν, ηγέτης της ‘’Ενωμένης Αριστεράς’’ και πολιτικός συνεταίρος του Ιγκλέσιας, που έγραψε στοTwitter: ‘’Το Λαϊκό Κόμμα κέρδισε τη διαδικασία στην οδό Φεράθ.’’

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments