Πολιτική

Μουζάλας: Βελτιώνουμε την κατάσταση στα κέντρα των προσφύγων

Μουζάλας: Βελτιώνουμε την κατάσταση στα κέντρα των προσφύγων
"Όσοι μιλούν για κακές συνθήκες στα κέντρα των προσφύγων, ας κοιτάξουν τι έγινε στο Καλαί, είπε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Των επιλογών και των πολιτικών της κυβέρνησης πάνω στο ζήτημα των κέντρων “φιλοξενίας” των προσφύγων προαμύνθηκε ο αρμόδιος υπουργός, Γιάννης Μουζάλας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη “Εφημερίδα των Συντακτών”.

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, αναφερόμενος συνθήκες φιλοξενίας στα κέντρα των προσφύγων τονίζει ότι “όταν μιλά κανείς για κακές ή μέτριες συνθήκες έχει καταρχάς δίκιο, αλλά δεν παίρνει υπόψη ότι η χώρα μας, η κυβέρνηση και ο λαός έκαναν κάτι που δεν έχει ξαναγίνει. Σε πέντε μήνες από τη διάλυση της Ειδομένης, που έγινε με τρόπο που αποτελεί πρότυπο πανευρωπαϊκά, δημιουργήθηκαν περίπου 40 με 50 χιλιάδες θέσεις προσωρινής φιλοξενίας ενώ πριν υπήρχαν χίλιες”. “Στη Γαλλία που έχει εμπειρία 40 χρόνων στην υποδοχή προσφύγων διαλύθηκε το Καλαί και οι άνθρωποι ζουν σε σκηνές όπως ήταν εδώ στην πλατεία Βικτωρίας”, ανέφερε.

“Είμαστε τώρα μπροστά στο νέο στάδιο. Ετοιμάζουμε τα υπάρχοντα camp για ξεχειμώνισμα. Μοιράσαμε χειμωνιάτικα ρούχα και σλίπινγκ μπαγκ. Όπου δεν προλαβαίνουμε να βάλουμε οικίσκους, προχωράμε σε αδιαβροχοποίηση των σκηνών και βάζουμε μέσα θέρμανση”, σημείωσε ο κ. Μουζάλας.

Για τα σχέδια επέκτασης του χρόνου κράτησης όσων ζητούν άσυλο στα νησιά, ο κ Μουζάλας υποστηρίξε ότι “η δημοκρατική απάντηση στο προσφυγικό είναι η σωστή λειτουργία του ασύλου. Διαφορετικά, θα δοθούν απαντήσεις κοινωνικού αυτοματισμού σαν αυτές που έχουμε δει στην Ευρώπη”.

Για το θέμα της αυτονόμησης του υπουργείο κατά τον πρόσφατο ανασχηματισμό, ο κ. Μουζάλας είπε “το τάιμινγκ μπορεί να μην είναι το κατάλληλο, αλλά είναι αναγκαία η αυτονόμηση του υπουργείου, για να ξεπεραστούν γραφειοκρατικά και διοικητικά ζητήματα που επισημάναμε την προηγούμενη περίοδο. Δεν έχουμε τον χρόνο, αλλά δεν έχουμε και την πολυτέλεια να περιμένουμε” τόνισε ο υπουργός.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments