Οικονομία

Από πού θα βγουν τα λεφτά που “κάηκαν” με το ναυάγιο του ΔΕΣΦΑ;

Από πού θα βγουν τα λεφτά που “κάηκαν” με το ναυάγιο του ΔΕΣΦΑ;
Σημειώνεται πως το τίμημα, που είχε συμφωνηθεί λίγο πριν τα Χριστούγεννα του 2013 μεταξύ της αζέρικης Socar, των ΕΛΠΕ και του ΤΑΙΠΕΔ για το 66% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ, ήταν 400 εκατ. ευρώ.

Της Βούλας Μαλαίνου

Για ακόμη μία φορά η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα έδωσε “γήπεδο” στη διεθνή κοινότητα να ισχυρίζεται ότι η Αριστερά στην Ελλάδα εχθρεύευται τις επενδύσεις. Και μάλιστα σε μία από τις κρισιμότερες οικονομικά και πολιτικά συγκυρίες, με μία από τις βασικότερες αποκρατικοποιήσεις, η οποία συν τοις άλλοις αποτελεί και προαπαιτούμενο.

Οι Αζέροι… “την έκαναν” από το διαγωνισμό, αφήνοντας την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τώρα, εν μέσω πολύ σκληρής διαπραγμάτευσης για το χρέος με τους δανειστές, τον εξής σκόπελο: να βρει το αντίβαρο στη “χασούρα” των 188 εκατ. ευρώ, η οποία προκύπτει από τα “ναυάγιο” στην πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ.

Σημειώνεται πως το τίμημα, που είχε συμφωνηθεί λίγο πριν τα Χριστούγεννα του 2013 μεταξύ της αζέρικης Socar, των ΕΛΠΕ και του ΤΑΙΠΕΔ για το 66% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ, ήταν 400 εκατ. ευρώ.

Η μία εναλλακτική είναι το Μαξίμου να “σπρώξει” τις εξαγορές των ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΠΑ και ΔΕΗ, παρόλο που η Αθήνα εκπέμπει αρνητικά μηνύματα στο εξωτερικό, την ώρα που απαιτείται ανάκτηση της επενδυτικής εμπιστοσύνης. 

Η άλλη είναι να κηρύξει εκ νέου διαγωνισμό για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ και μάλιστα άμεσα, καθώς τα έσοδα από το deal έχουν συνυπολογιστεί στον προϋπολογισμό του 2017. 

Η συμφωνία δεν “κλείδωσε”, η αξιολόγηση εκ των πραγμάτων “πάει” πίσω χρονικά, αν και υπήρχε μία αχτίδα φωτός τα ενεργειακά να κλείσουν σε τεχνικό επίπεδο έως αύριο, ο Γιώργος Σταθάκης μένει με ένα χαρτοφυλάκιο, στο οποίο οι εκκρεμότητες σχηματίζουν “βουνό” και τέλος, σύσσωμη η κυβέρνηση και κυρίως ο κ. Τσίπρας βγαίνει απίστευτα εκτεθειμένη. 

Λέμε κυρίως ο πρωθυπουργός, καθώς ο ίδιος είχε τάξει εγγυήσεις στην αζέρικη Socar προ ολίγων ημερών, τις οποίες φέρεται να μην τήρησε ο υπουργός Οικονομίας. Συνεπώς, φαίνεται σαν άλλη να είναι η πρωθυπουργική “γραμμή” και άλλη αυτή, που ακολουθείται. 

Για την ιστορία, οι πληροφορίες λένε πως ο κ.Σταθάκης δεν έκανε αποδεκτές τις προτάσεις αρμόδιας Επιτροπής Θεραπείας της τροπολογίας του κ. Σκουρλέτη ως προς τις τελικές τιμές χρήσης του φυσικού αερίου, με αποτέλεσμα τη δυσφορία των Αζέρων και τελικά την αποχώρησή τους από τη διαγωνιστική διαδικασία.

Οι ευθύνες αναζητούνται στη νέα ηγεσία, στην παλιά ηγεσία, στην κυβέρνηση ολόκληρη, με τους εκπροσώπους της Socar μάλιστα να τονίζουν πως το “ναυάγιο” ήταν καθαρά κυβερνητική επιλογή.

Το χαρτοφυλάκιο της Ενέργειας εξακολουθεί να ανάβει φωτιές στην κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι έφυγε από τα χέρια του “συγκρουσιακού” κ. Σκουρλέτη και μάλιστα καθ΄υπόδειξη της τρόικας. Να σημειώσουμε εδώ ότι οι Αζέροι επί εποχής Σκουρλέτη είχαν προαναγγείλει την πρόθεσή τους για αποχώρηση από το διαγωνισμό, “καρφώνοντας” την Αθήνα για σοβαρές καθυστερήσεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments