Οικονομία

Τελεσίγραφο Σόιμπλε: Ή μέτρα ή Grexit, δεν υπάρχει άλλος δρόμος!

Τελεσίγραφο Σόιμπλε: Ή μέτρα ή Grexit, δεν υπάρχει άλλος δρόμος!
Αφού η Αθήνα επέλεξε την παραμονή της στο ευρώ, τα νέα μέτρα είναι μονόδρομος, ξεκαθάρισε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ στο περιθώριο του Ecofin, "δείχνοντας" πως το "πακέτο" των 4.2 δισ. ευρώ "κλειδώνει" για την κυβέρνηση Τσίπρα. "Κεραυνούς" κατά Τσακαλώτου και "μπηχτή" κατά του Μαξίμου για "μπαλάκι" ευθυνών στους εταίρους.

Της Βούλας Μαλαίνου

Το σαφέστατο μήνυμα “ή παίρνετε μέτρα ή βγαίνετε από το ευρώ”, που έστειλε ο Βόλφανγκ Σόιμπλε από το Ecofin στην Αθήνα, επιβεβαιώνει πλήρως σχετικά δημοσιεύματα του www.pagenews.gr, σύμφωνα με τα οποία πρώτον, στο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας “πέρασε” η “γραμμή” του Γερμανού ΥΠΟΙΚ, δεύτερον η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα φοβάται το “μαύρο σενάριο” που θέλει το Βερολίνο να δίνει χρέος και μετέπειτα εντολή για Grexit και τρίτον, ότι ο “σκληροπυρηνικός” υπουργός παίζει ξεκάθαρα το χαρτί της καθυστέρησης της δεύτερης αξιολόγησης, ώστε μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους να μην ληφθούν ουσιαστικές αποφάσεις επί του χρέους.

Για τον Σόιμπλε η λήψη και νέων μέτρων αποτελεί μονόδρομο, εφόσον η Αθήνα έχει επιλέξει την παραμονή της στο ευρώ, γεγονός που σχεδόν “κλειδώνει” το τέταρτο μνημόνιο, άρα και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, την ώρα που ΕΕ και Ταμείο εμφανίζονται να τα έχουν “τσουγκρίσει” για το ελληνικό ζήτημα.

Οι μεν επιμένουν πως δεν τίθεται τώρα ζήτημα βιωσιμότητας, οι δε τονίζουν πως τα βραχυπρόθεσμα μέτρα είναι ανεπαρκή. Η Αθήνα βρίσκεται στη μέση και δέχεται τα “σκάγια” αυτού του “πολέμου”. Προς το παρόν, όμως. Διότι είναι γνωστό πως πρωτίστως το Βερολίνο επιθυμεί διακαώς τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Σε διαφορετική περίπτωση, ο κ. Σόιμπλε θα βρεθεί στην πολύ δυσχερή θέση να πείσει τους Γερμανούς φορολογουμένους ότι η Ελλάδα δεν είναι ένα βαρέλι χωρίς πάτο. Επομένως, ακόμα και οι πιο αισιόδοξοι παράγοντες, οι οποίοι λένε πως πιθανόν οι Ευρωπαίοι να παραγκωνίσουν το Ταμείο και να κάνουν συμφωνία με την Αθήνα, χωρίς το ΔΝΤ, το πιθανότερο είναι να διαψευστούν. 

Ο ρόλος του ΔΝΤ είναι χρηματοδοτικός. Η Ευρώπη “κλονίζεται” από πολιτικές ταραχές, ενώ οι σημαντικότερες εκλογικές αναμετρήσεις είναι μπροστά. Εξάλλου, το ότι στο χθεσινό Eurogroup δεν ξεκαθάρισαν πολλά, δεν οφείλεται μόνο στη “γραμμή” του Γερμανού ΥΠΟΙΚ, αλλά και στο “μούδιασμα” των εταίρων απέναντι στο “όχι” των Ιταλών ψηφοφόρων, το οποίο συντελεί ένα ακόμη μεγάλο “μέτωπο” για την Ευρώπη.

“Η λήψη σκληρών μέτρων αποτελεί μονόδορομο, από τη στιγμή που η Ελλάδα αποφάσισε να παραμείνει στην Ευρωζώνη”, διεμήνυσε ο Σόιμπλε, μετά το πέρας της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (ECOFIN), που διεξήχθη στις Βρυξέλλες.

Και συνέχισε: “Η αποστολή να φέρουμε την Ελλάδα σε μια βιώσιμη, ανταγωνιστική πορεία, υπό τον όρο της συμμετοχής στη νομισματική ένωση το παραδέχομαι- είναι μακράς διαρκείας και πολιτικά φιλόδοξη. Όσο όμως οι υπεύθυνοι στην Ελλάδα το επιθυμούν, γιατί συζητήσαμε και εναλλακτικές προτάσεις, τρίτος δρόμος δεν υπάρχει”.

Αναφερόμενος μάλιστα στη μαραθώνια συνεδρίαση του Eurogroup, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ “κάρφωσε” και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, τονίζοντας ότι ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ “μου είπε πως αισθάνεται ότι έχει κολλήσει μεταξύ δύο ελεφάντων. Μάλλον βλέπει το ΔΝΤ σαν ελέφαντα, δεν ξέρω ποιος θα μπορούσε να είναι ο δεύτερος”.

Ο ίδιος άσκησε δε και σκληρή κριτική ενάντια της κυβέρνησης, επισημαίνοντας πως “οι Έλληνες ηγέτες καλό είναι να σταματήσουν να λένε στους Έλληνες πολίτες ότι “κάποιοι ξένοι” φταίνε για τα ελληνικά προβλήματα. Θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος”.

Οι δηλώσεις αυτές του Γερμανού ΥΠΟΙΚ εκπέμπουν αρνητικά μηνύματα και φέρνουν την Αθήνα ενώπιον διλημμάτων. Στο Μαξίμου ωστόσο οι εκδηλώσεις χαράς για το “πακέτο” των βραχυπρόθεσμων μέτρων δίνουν και παίρνουν. Για πόσο όμως; Ήδη το ορόσημο του Δεκεμβρίου χάθηκε. Η κυβέρνηση ελπίζει σε συνολική συμφωνία σε ένα έκτακτο Eurogroup πριν τα Χριστούγεννα. Πώς; Ο χρόνος είναι περιορισμένος, αλλά οι εκκρεμότητες πολύ σημαντικές και το χάσμα ανάμεσα στις δύο πλευρές, που διαπραγματεύονται, μεγάλο. Εργασιακά, δημοσιονομικά του 2018 και μεσοπρόθεσμο, είναι τα “καυτά” ζητήματα, που πάνε πίσω την αξιολόγηση. Εκεί λοιπόν που ο πρωθυπουργός ανέμιζε το “αφήγημα” της αξιολόγησης, τώρα χωρίς να έχει αυτή κλείσει, ανεμίζει το “αφήγημα” του χρέους. 

Αν υποθέσουμε ότι το τοπίο θα ξεκαθαρίσει τον ερχόμενο Ιανουάριο, τότε θα έχει χαθεί και το ορόσημο του QE. Την Πέμπτη η ΕΚΤ συνεδριάζει. Ο Μάριο Ντράγκι θα δώσει τα φώτα του για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης… γενικά, όχι όμως και για την Ελλάδα, καθώς δεν έχουμε ουσιαστική συμφωνία για το χρέος, η αξιολόγηση είναι ανοιχτή και το ΔΝΤ δεν έχει ακόμη προσδιορίσει τη στάση του. Όλα τα παραπάνω καταλήγουν στο εξής συμπέρασμα: η ανάπτυξη που μας τάζει η κυβέρνηση από του χρόνου, δεν διαφαίνεται ούτε με κυάλια, “μπάζει” από παντού.

Οσονούπω, το κουαρτέτο των θεσμών επιστρέφει στην Αθήνα, για να κλείσει τις εκκρεμότητες. Η “ψαλίδα”, όποτε και αν αυτή κλείσει, θα κλείσει με σημαντικούς συμβιβασμούς από την πλευρά της Αθήνας. Η κυβέρνηση επιμένει πως δεν πρόκειται να βάλει υπογραφή σε νέα μέτρα. Η στιγμή για να κάνει ο κ. Τσίπρας εκλογές, είναι η καταλληλότερη, αναφέρουν πολιτικοί αναλυτές, επισημαίνοντας πως εάν ο ίδιος χάσει και το τελευταίο του επικοινωνιακό “χαρτί”, το οποίο είναι η διευθέτηση του χρέους, δεν είναι καθόλου απίθανο να θελήσει να “δραπετεύσει” από την εξουσία, επικαλούμενος τις “τρικλοποδιές”, που έβαλαν οι εταίροι σε χώρα και κυβέρνηση, ώστε να μην ορθοποδήσουν. Μάλιστα, θα παρουσιάσει και τον κ. Μητσοτάκη, ως “σύμμαχό” τους, τονίζοντας πως ο αντίπαλός του θέλει το τέταρτο μνημόνιο, υιοθετώντας πλήρως τις θέσεις του ΔΝΤ.

Με βάση όλα τα παραπάνω, γίνεται αντιληπτό ότι αν τελικά ΕΕ και ΔΝΤ συμφωνήσουν, τότε ο κ. Τσίπρας καλείται να δείξει την αξιοπιστία του. Αν θα ενδώσει στον εκβιασμό για νέο μνημόνιο ή όχι. Οι δοκιμασίες για την κυβέρνηση της Αριστεράς είναι πολλές μέχρι το τέλος του χρόνου, με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments