Πολιτισμός

“60 χρόνια – 60 εικόνες: σύντομη ιστορία της documenta”

“60 χρόνια – 60 εικόνες: σύντομη ιστορία της documenta”
Διάλεξη του Dr. Harald Kimpel, ιστορικού Τέχνης.

Το 2016 η documenta –η σημαντικότερη παγκοσμίως σειρά εκθέσεων για τη σύγχρονη τέχνη– γιόρτασε την 60ή της επέτειο. Με αφετηρία το 1955, το έτος ίδρυσής της στο Κάσελ, εξελίχθηκε μέσα από τους 13 ως τώρα σταθμούς της από μια αναδρομική έκθεση της μοντέρνας τέχνης του 20ού αιώνα, σε έναν θεσμό που είχε σκοπό να δώσει έναν ορισμό του «σύγχρονου» και στη συνέχεια σε μια πλατφόρμα διαλόγου για προβλήματα παγκόσμιας σημασίας, με πολιτιστικά δρώμενα ποικίλων μορφών. Τον Απρίλιο του 2017 ανοίγει τις πύλες της η documenta 14, η οποία θα πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα στο Κάσελ και στην Αθήνα.

Στη διάλεξη θα παρουσιαστεί αυτή η 60χρονη ιστορία επιτυχίας. Μέσα από 60 φωτογραφίες (σκηνοθεσίες χώρων, εκθεσιακοί χώροι, εκθέματα), αντιπροσωπευτικές για το εκάστοτε πολιτιστικό γεγονός της documenta, θα παρακολουθήσουμε τη διαδρομή που ξεκίνησε από την ιδέα του ιδρυτή της Arnold Bode και έφτασε ως το σημερινό mega event – τη διαδρομή εκείνη που οδήγησε τελικά την documenta στην Αθήνα.

Dr. Harald KimpelΟ Δρ Harald Kimpel γεννήθηκε το 1950 στο Κάσελ. Σπούδασε Εικαστική Αγωγή, Ιστορία της Τέχνης, Ευρωπαϊκή Εθνολογία και Κλασική Αρχαιολογία στο Κάσελ και στο Μάρμπουργκ. Η διατριβή του όπως και πολυάριθμες εργασίες του είχαν ως θέμα την ιστορία της documenta. Από το 1981 ως το 2015 θήτευσε, με την ιδιότητα του θεωρητικού της τέχνης, στο Γραφείο Πολιτισμού της πόλης του Κάσελ όπου ανέλαβε διάφορες αρμοδιότητες (μεταξύ άλλων, υπήρξε διευθυντής του Τμήματος Εκθέσεων, εργάστηκε στη διεύθυνση του αρχείου της documenta, στο Τμήμα Προώθησης του Πολιτισμού, αλλά και ως σύμβουλος για θέματα πολιτισμού). Ο Harald Kimpel επιμελείται θεματικές εκθέσεις και είναι συγγραφέας με κύρια ερευνητικά ενδιαφέροντα την ιστορία της documenta, τη σύγχρονη τέχνη, καθώς και την ιστορία της καθημερινής ζωής και του πολιτισμού.

infoΔιάλεξη του Dr. Harald Kimpel, ιστορικού Τέχνης με θέμα «60 χρόνια – 60 εικόνες: σύντομη ιστορία της documenta»

Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2016, 20:00Goethe-Institut Athen,Ομήρου 14-16, Αθήνα, Tηλ. 210 3661000

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments