Διεθνή

Αυστριακό “βέτο” κατά της πολιτικής της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία

Αυστριακό “βέτο” κατά της πολιτικής της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία
Δεν θα υπάρξει πλέον κοινό ανακοινωθέν του διήμερου Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών.

Βέτο άσκησε ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, Σεμπάστιαν Κουρτς, στο κείμενο των συμπερασμάτων του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφορικά με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας.

Κατόπιν τούτου, δεν επιτεύχθηκε η απαραίτητη ομοφωνία σε σχέση με την διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ και δεν θα υπάρξει πλέον κοινό ανακοινωθέν του διήμερου Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών, αλλά μόνον μία ανακοίνωση της σλοβακικής Προεδρίας.

Σύμφωνα με το Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ), ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε μετά τις σημερινές διαβουλεύσεις, πως συμφωνία εντός της ΕΕ επικρατεί μόνον στο ό, τι δεν θα ανοίξουν άλλα κεφάλαια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, καθώς απαιτείται ομοφωνία και για το άνοιγμα περαιτέρω κεφαλαίων, κάτι στο οποίο όμως αντιτίθεται η Αυστρία.

Ο ίδιος αναμένει πως θα υπάρξουν τώρα περαιτέρω συζητήσεις για την Τουρκία, ίσως ήδη στο μεθαυριανό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στη Σύνοδο Κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, ενώ θεωρεί πως το χάσμα δεν λύθηκε και πως η ΕΕ ακόμη δεν έχει μία σαφή τοποθέτηση ως προς την Τουρκία.

Ήδη χθες, ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, παραπέμποντας στα ψηφίσματα, τόσο της αυστριακής Βουλής, όσο και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στα οποία υποστηρίζεται σαφώς ένα πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, είχε τονίσει πως δεν μπορεί να υιοθετήσει ένα κείμενο, στο οποίο δεν διατυπώνεται σαφώς ο στόχος για αντίδραση σε όσα συνέβησαν στην Τουρκία.

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς επισήμανε, πως ένα μπλοκάρισμα των συμπερασμάτων θα ήταν “ένα σαφές πολιτικό μήνυμα, ότι χρειάζεται μία αλλαγή” και θα έδειχνε επίσης πως δεν είναι ασήμαντο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως ισχυρίζεται ο Ερντογάν.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments