Πολιτισμός

Το Λονδίνο θα αποκτήσει νέα αίθουσα συναυλιών

Το Λονδίνο θα αποκτήσει νέα αίθουσα συναυλιών
Η νέα αυτή αίθουσα θα οικοδομηθεί εκεί όπου βρίσκεται το Μουσείο του Λονδίνου, το οποίο θα μετακομίσει λίγο πιο μακριά, και θα υποδεχθεί τη Συμφωνική Ορχήστρα του Λονδίνου.

Ένας από τους πιο γνωστούς διευθυντές ορχήστρας στον κόσμο, ο Σάιμον Ρατλ, υπερασπίστηκε σήμερα το σχέδιο για τη δημιουργία μιας νέας αίθουσας συναυλιών στο Λονδίνο, οι υποστηρικτές του οποίου δηλώνουν ότι θα επιτρέψει στη βρετανική πρωτεύουσα να παραμείνει ανταγωνιστική στη διεθνή σκηνή της μουσικής.

Το σχέδιο αυτό ύψους περίπου 280 εκατομμυρίων στερλινών (323 εκατομμύρια ευρώ) αποβλέπει στη δημιουργία ενός “Κέντρου για τη Μουσική”, το οποίο θα διαθέτει αίθουσα συναυλιών διεθνών προδιαγραφών για την εκμετάλλευση των ψηφιακών εργαλείων που υπάρχουν σήμερα στη διάθεσή μας.

Οι υπερασπιστές του φιλόδοξου αυτού σχεδίου επιχειρηματολογούν ότι θα επιτρέψει στο Λονδίνο να παραμείνει ανταγωνιστικό ανάμεσα στις παγκόσμιες πρωτεύουσες της μουσικής την ώρα που άλλες μεγάλες πόλεις έχουν εξοπλιστεί με φιλόδοξες υποδομές, όπως το Αμβούργο και το Παρίσι, με τις αντίστοιχες Φιλαρμονικές τους.

Η νέα αυτή αίθουσα θα οικοδομηθεί εκεί όπου βρίσκεται το Μουσείο του Λονδίνου, το οποίο θα μετακομίσει λίγο πιο μακριά, και θα υποδεχθεί τη Συμφωνική Ορχήστρα του Λονδίνου (LSO), τη διεύθυνση της οποίας θα αναλάβει ο 61χρονος Σάιμον Ρατλ τον Σεπτέμβριο.

Ο Βρετανός διευθυντής ορχήστρας δήλωσε πρόσφατα ότι η αίθουσα συναυλιών του Barbican Centre, που φιλοξενεί την Συμφωνική Ορχήστρα του Λονδίνου, επιτρέπει την παρουσίαση μόνον το 80% των έργων από αυτά που φιλοδοξεί να διευθύνει.

Η “σκηνή αυτή είναι εξαιρετική για μια ορχήστρα ενός ορισμένου μεγέθους, όχι για μια πολύ μεγάλη ορχήστρα. Και βεβαίως φτιάχτηκε χωρίς να υπάρχει η σκέψη για χορωδία”, πρόσθεσε κατά την παρουσίαση του προγράμματος της Συμφωνικής Ορχήστρας του Λονδίνου για τη νέα σεζόν. “Μερικές φορές χρειάζεται χώρος για να μπορέσει να μεταφερθεί ο ήχος και να εξελιχθεί”, τόνισε.

Τα σχέδια για τη δημιουργία αυτής της νέας αίθουσας συναυλιών πέρασαν από διάφορες περιπέτειες τους τελευταίους μήνες, χάνοντας αρχικά την οικονομική στήριξη της κυβέρνησης προτού κερδίσουν αυτή του City of London Corporation, οργανισμού που υπερασπίζεται τα συμφέροντα του οικονομικού κέντρου του Λονδίνου.

Ο γνωστός μαέστρος θα αναλάβει τη διεύθυνση της LSO με ένα πρόγραμμα που θα δίδει έμφαση στη βρετανική μουσική και παράλληλα θα ολοκληρώσει την τελευταία του σεζόν ως διευθυντής της Φιλαρμονικής του Βερολίνου, όπου αναμένεται να παραμείνει ως το καλοκαίρι του 2018.

“Θα κάνω αυτό το απολύτως τρελό πράγμα που είχα πει ότι δεν θα κάνω: θα διευθύνω ταυτοχρόνως δύο ορχήστρες!”, αστειεύτηκε ο Σάιμον Ρατλ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments