Διεθνή

Ισπανία: Το μέλλον των Podemos περνάει μέσα από την κόντρα Ιγκλέσιας – Ερεχόν

Ισπανία: Το μέλλον των Podemos περνάει μέσα από την κόντρα Ιγκλέσιας – Ερεχόν
Το Σαββατοκύριακο δεν κρίνεται μόνο η τύχη των Podemos, καθώς θα καθοριστεί σε σημαντικό βαθμό και το αν το πολιτικό σκηνικό της Ισπανίας θα πρέπει να προετοιμάζεται για μια ακόμα εκλογική διαδικασία, ακόμα και εντός του 2017.

Του Αλέξανδρου Βέλμαχου

Παράγοντα εξελίξεων για την ευρύτερη πολιτική σκηνή της Ισπανίας αναμένεται να αποτελέσει το τακτικό συνέδριο του κόμματος Podemos, κατά το οποίο θα διεκδικήσουν την ηγεσία του κόμματος ο τωρινός επικεφαλής του, Πάμπλο Ιγκλέσιας και ο μέχρι σήμερα ο. 2 του κόμματος Ινιίγκο Ερεχόν.

Έχοντας οδηγήσει το κόμμα που αναδείχθηκε από το κίνημα των «Αγανακτισμένων» στην τρίτη θέση της πολιτικής σφαίρας, οι δύο άντρες διεκδικούν την κυριαρχία του κόμματος, με διαφορικές προοπτικές: Από τη μια ο Ιγκλέσιας επιθυμεί να διατηρήσει και να ενισχύσει τον «κινηματικό» του ρόλο, καλώντας σε επιθέσεις κατά του παραδοσιακού πολιτικού συστήματος της χώρας. Πίσω από αυτή τη ρητορική, ο Ιγκλέσιας αναμένει να υποσκάψει περαιτέρω τα ποσοστά των σοσιαλδημοκρατών του PSOE και να συνεχίσει να βρίσκεται στη δεύτερη θέση των δημοσκοπήσεων, ξεπερνώντας το υπό κρίση PSOE.

Από την άλλη, ο Ερεχόν επιθυμεί το «χτίσιμο» επαφών με το PSOE και τονίζει πως οι Podemos πρέπει να κάνουν στροφή προς πολιτικές θέσεις λιγότερο ακραίες, οι οποίες θα είναι μπορούν να συμβαδίσουν περισσότερο με αυτές της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας.

Οι προβλέψεις δείχνουν πως ο Ιγκλέσιας είναι το φαβορί για να διατηρήσει την ηγεσία του κόμματος ενώ ο ίδιος έχει δηλώσει πως αν χάσει τη μάχη του Σαββατοκύριακου θα αποσυρθεί από την πρώτη γραμμή, μένοντας απλά μέλος του κόμματος.

Η εσωκομματική διαδικασία έχει φέρει έντονη πόλωση στο εσωτερικό των Podemos, με πολλά στελέχη να εκφράζουν τις έντονες διαφωνίες τους για την προσωπική κόντρα μεταξύ των δύο υποψηφίων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η μέχρι πρόσφατα τρίτη στην ηγεσία των Podemos, Καρολίνα Μπεσκάνσα που εξέφρασε προ ημερών την έντονη δυσαρέσκεια της για τους υψηλούς τόνους που έχουν επιλέξει να δώσουν εν όψει του συνεδρίου ο Ιγκλέσιας και ο Ερεχόν.

Σε αναμονή οι σοσιαλδημοκράτες

Τις εξελίξεις στους Podemos θα παρακολουθούν από κοντά τα στελέχη του PSOE, με τους σοσιαλδημοκράτες να είναι στη σειρά για τη διεξαγωγή του δικού τους συνεδρίου και την εκλογή της νέας ηγεσίας.

Ήδη, από την προηγούμενη εβδομάδα ο τέως πρόεδρος του κόμματος, Πέδρο Σάντσεθ, που αναγκάστηκε σε παραίτηση τον περασμένο Οκτώβριο, ανακοίνωσε πως θα είναι εκ νέου υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος, με τους αναλυτές να σημειώνουν πως είναι το μεγαλύτερο φαβορί για την ηγεσία του PSOE.

Μια εκλογή του Ερεχόν στην ηγεσία των Podemos μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για μια συνεργασία με τους σοσιαλδημοκράτες και να σχηματίσει μια συμμαχία που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αμφισβήτηση του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι και σε μια αποσταθεροποίηση της σημερινής κυβέρνησης μειοψηφίας.

Εάν συνέβαινε κάτι τέτοιο, η Ισπανία θα μπορούσε να περιληφθεί στον κατάλογο των χωρών που αναμένεται να στήσουν κάλπες εντός του 2017…

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments