Υγεία

Π.Ο.Υ.: Μειωμένη ακουστική ικανότητα θα έχουν πάνω από 700 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως

Π.Ο.Υ.:  Μειωμένη ακουστική ικανότητα θα έχουν πάνω από 700 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως
Ένας στους οκτώ νέους στα αστικά κέντρα του δυτικού κόσμου χάνει την ακοή του από τη δυνατή μουσική.

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, πάνω από 275 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν σοβαρό προβλήματα ακοής ή είναι κωφοί, με το μεγαλύτερο -δυστυχώς- ποσοστό απ’ αυτούς να είναι νέα σε ηλικία άτομα.

Υπολογίζεται ότι σε όλη την Ευρώπη 73 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πρόβλημα μειωμένη ακοής, μεγαλύτερη του επιπέδου 25bd, ενώ στα κράτη μέλη πρόβλημα βαρηκοΐας έχουν 55 εκατομμύρια άνθρωποι. Στην Ελλάδα υπολογίζονται στις 900.00 άνθρωποι, ενώ φτάνουν τις 65.000 τα παιδιά μέχρι 18 χρόνων.

Στην Ελλάδα οι βαρήκοοι υπολογίζονται στις 900.000 και τα παιδιά μέχρι 18 χρόνων στις 65.000.

Όπως αναφέρεται στα στοιχεία που παρέθεσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός, εκτιμάται ότι τα επόμενα χρόνια μειωμένη ακουστική ικανότητα θα έχουν πάνω από 700 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες που έχουν ασχοληθεί εκτενώς με το θέμα, οι σημαντικότερες αιτίες απώλειας της ακοής είναι ο θόρυβος στον περιβάλλοντα χώρο εργασίας ή διασκέδασης. Όπως λένε, 1 στους 8 νέους στα αστικά κέντρα του δυτικού κόσμου χάνει την ακοή του από τη δυνατή μουσική, από χρόνιες μολύνσεις του αυτιού, ασθένειες όπως (Ερυθρά, Ιλαρά, Μηνιγγίτιδα, Παρωτίτιδα), από λήψη φαρμάκων (στρεπτομυκίνη και η γενταμυκίνη), από καρκινικούς όγκους και από τραυματισμό του αυτιού.

Σε αυτά προστίθεται η γεροντική ηλικία, με το πέρας των ετών, ενώ απώλεια ακοής μπορεί να προκύψει και σε ένα ελλιποβαρές νεογνό (κάτω από 2,5 κιλά), όταν υπάρχει νεογνικός ίκτερος και έλλειψη οξυγόνου του νεογνού.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι τα προβλήματα ακοής μπορούν να αντιμετωπισθούν επαρκώς αν οι κυβερνήσεις λάβουν μέτρα πρόληψης της Δημόσιας Υγείας, όπως η ανοσοποίηση, η βελτίωση της μητρικής και παιδικής υγείας και οι ασφαλείς συνθήκες στους χώρους εργασίας.

Αναλύοντας τα στοιχεία αυτά, ο χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος Μηνάς Ν. Αρτόπουλος σημειώνει ότι η απώλεια ακοής οφείλεται σε πολλές αιτίες. Ωστόσο, στους νέους που ζουν στις ανεπτυγμένες δυτικές κοινωνίες η βασική αιτία είναι ο θόρυβος.

Σύμφωνα με τον γιατρό, η απώλεια ακοής συνεπάγεται σοβαρά προβλήματα στην ποιότητα ζωής ενός ατόμου. Το άγχος και η νευρικότητα είναι τα πρώτα από αυτά, η δυσκολία στην επικοινωνία επίσης, η απομόνωση και τα εργασιακά προβλήματα, καθώς και οι συχνοί πονοκέφαλοι και η αυξημένη αρτηριακή πίεση.

Αναφερόμενος στα επίσημα στατιστικά στοιχεία για τη βαρηκοϊα, ο κ. Αρτόπουλος τόνισε ότι:

2-3 στα 1000 παιδιά γεννιούνται με ανιχνεύσιμη βαρηκοΐα στο ένα ή και στα δύο αυτιά.

Πάνω από το 90% των βαρήκοων παιδιών προέρχονται από φυσιολογικούς γονείς.

Περίπου το 15% των ενηλίκων (άνω των 18 ετών) θα παρουσιάσει βαρηκοΐα κάποια στιγμή της ζωής τους.

Στους ενήλικες (18-69 ετών), οι άνδρες έχουν τις διπλάσιες πιθανότητες για βαρηκοΐα σε σχέση με τις γυναίκες,

Ο ένας στους οκτώ (13%), από 12 ετών και πάνω, θα αποκτήσει βαρηκοΐα και στα δύο αυτιά.

Το 10% των ενηλίκων θα βιώσει εμβοές (θόρυβο στα αυτιά) που θα κρατήσει τουλάχιστον 5 λεπτά τον τελευταίο χρόνο.

Περίπου το 12% των ενηλίκων θα επωφεληθούν από τη χρήση του ακουστικού βαρηκοΐας τον τελευταίο χρόνο.

Τα 5 στα 6 παιδιά θα αρρωστήσουν από οξεία μέση (πυώδη) ωτίτιδα στην ηλικία των τριών χρόνων.

Σύμφωνα με τον γιατρό, η σωστή αντιμετώπιση της απώλειας ακοής είναι η έγκυρη διάγνωση κι ανάλογα με την αιτία η αποκατάσταση γίνεται με φαρμακευτική αγωγή ή εγχείρηση. Στην έσχατη περίπτωση, γίνεται μέσω εφαρμογής ακουστικών βοηθημάτων. Ενώ, όπως συμπληρώνει, σήμερα η εξέλιξη της τεχνολογίας δίνει τη δυνατότητα οι χειρουργικές επεμβάσεις να γίνονται αμιγώς ενδοσκοπικά και ελάχιστα επεμβατικά, με άριστα αποτελέσματα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments