Πολιτική

Ανασχηματισμός… στην τρόικα – Ποιοι αποχωρούν από τους θεσμούς

Ανασχηματισμός… στην τρόικα – Ποιοι αποχωρούν από τους θεσμούς

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του pagenews.gr στην Google
Κοστέλο, Βίζερ και Ντάισελμπλουμ υπ' ατμόν.

Με αλλαγές στη σύνθεσή της από το φθινόπωρο αναμένεται η τρόικα. Tο τελευταίο – τύποις – μνημονιακό έτος θα επέλθει αλλαγή φρουράς σε βασικούς "παίκτες" των θεσμών. 

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η ανταποκρίτρια της Καθημερινής στις Βρυξέλλες το φθινόπωρο συζητείται να αποχωρήσει ο επικεφαλής του ελληνικού προγράμματος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ντέκλαν Κοστέλο.

Η αποχώρηση δεν είναι επιβεβαιωμένη, αλλά κυκλοφορεί στους κύκλους των Βρυξελλών.

Για αντικαταστάτης του κ. Κοστέλο, ακούγεται το όνομα του Πορτογάλου Ζοάο Νογκουέιρα Μαρτίνς, ο οποίος ήταν νούμερο δύο στο πρώτο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα.

Ο έτερος "παίκτης" που θααποχωρήσει στο τέλος του έτους, είναι ο επικεφαλής του Euroworking Group Τόμας Βίζερ, ο οποίος από τις 31 Ιανουαρίου συνταξιοδοτείται και θα αποχωρήσει από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Προηγουμένος όμως μεσολαβούν οι πολιτικές ανακατατάξεις στην Ολλανδία. Είναι πολύ πιθανό τέλος Αυγούστου να έχει σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση στην Ολλανδία, με αποτέλεσμα ο επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ να μην είναι πλέον υπουργός Οικονομικών και να αποχωρήσει από τη θέση του προέδρου του Eurogroup. Σε κάθε περίπτωση, ο Ολλανδός πολιτικός θα πρέπει να αντικατασταθεί στις αρχές της επόμενης χρονιάς, καθώς λήγει η θητεία του.