Οικονομία

Γιάννης Στουρνάρας: Η οικονομία ανακάμπτει, αλλά οι επενδύσεις παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα

Γιάννης Στουρνάρας: Η οικονομία ανακάμπτει, αλλά οι επενδύσεις παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, εμφανίστηκε αισιόδοξος για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, ωστόσο σημείωσε ότι δεν δικαιολογείται επανάπαυση και τόνισε ότι οι επενδύσεις παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε σταθερή ανοδική τροχιά, ωστόσο, παρά τις θετικές ενδείξεις λόγω της αύξησης του ΑΕΠ το πρώτο εξάμηνο του 2017, σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογείται επανάπαυση και χαλάρωση των προσπαθειών, δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) Γιάννης Στουρνάρας, σημειώνοντας ότι «έχουμε ακόμη δρόμο να διανύσουμε για να επαληθευθούν οι θετικές προοπτικές για την περίοδο 2017-2019 και για να κερδίσει η Ελλάδα την πλήρη εμπιστοσύνη των αγορών μετά το τέλος του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018».

Ο κ. Στουρνάρας μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης σε εκδήλωση του Ελληνοβρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου ανέφερε ότι το 2017 η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 1,7% περίπου. Για το 2018 και το 2019 -συνέχισε ο διοικητής της ΤτΕ- προβλέπεται ισχυροποίηση και επιτάχυνση της ανάπτυξης σε 2,4% και 2,7% αντίστοιχα, η οποία εκτιμάται ότι θα βασιστεί στην άνοδο των επενδύσεων, της κατανάλωσης και των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών

Οι προβλέψεις της Τράπεζας της Ελλάδος, διευκρίνισε ο κ. Στουρνάρας, βασίζονται στην παραδοχή ότι το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και αποκρατικοποιήσεων θα υλοποιηθεί ομαλά και σύμφωνα με το καθορισμένο χρονοδιάγραμμα.

Ο ίδιος σημείωσε ωστόσο ότι, παρά τις θετικές ενδείξεις που καταγράφονται σήμερα και την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, εξακολουθούν να υπάρχουν κίνδυνοι για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, υπάρχουν και ορισμένες μέσο-μακροπρόθεσμες προκλήσεις, που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν, προκειμένου να ισχυροποιηθούν οι θετικές προοπτικές.

Ειδικότερα:

-Η ανεργία παραμένει πολύ υψηλή-Παρά την έως τώρα πρόοδο, οι τράπεζες συνεχίζουν να επιβαρύνονται με τη διαχείριση του μεγάλου αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων-Οι επενδύσεις παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα-Το δημόσιο χρέος παραμένει πολύ υψηλό-Η ανεπάρκεια επενδύσεων και η απώλεια ανθρώπινου κεφαλαίου δρουν ανασχετικά στην αύξηση της συνολικής παραγωγικότητας και του δυνητικού ρυθμού ανάπτυξης.

Ο  κεντρικός τραπεζίτης υπογράμμισε τις προϋποθέσεις για την βιώσιμη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές τον Αύγουστο του 2018, λέγοντας ότι σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογείται επανάπαυση και χαλάρωση των προσπαθειών, αφού, για να βγει η χώρα από το πρόγραμμα πρέπει να αποκτήσει πιστοληπτική διαβάθμιση, τέτοια που να μπορεί να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της με επιτόκια συμβατά με τη βιωσιμότητά του, και οι τράπεζες να έχουν επαρκείς εξασφαλίσεις, ώστε να μπορούν να αναχρηματοδοτηθούν πλήρως από τον μηχανισμό αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ και όχι μόνο από τον έκτακτο, και ακριβότερο, μηχανισμό (ELA).

Η έξοδος στις αγορές με βιώσιμους όρους προϋποθέτει:

– Πρώτον, προσήλωση στους στόχους του προγράμματος και επιτάχυνση στο ρυθμό εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων, τόσο αυτών που έχουν αποφασισθεί στο πλαίσιο του προγράμματος, όσο και άλλων που ενδεχομένως επιλεγούν, προκειμένου να ενισχυθεί ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης. Απολύτως αναγκαία είναι η ταχεία ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης του προγράμματος.

– Δεύτερον, επαρκή και έγκαιρη εξειδίκευση των μεσοπρόθεσμων μέτρων αναδιάρθρωσης του χρέους, στο πλαίσιο των αποφάσεων που έχουν ληφθεί στο Eurogroup.

– Τρίτον, εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών για το είδος και τις προϋποθέσεις της στήριξης της ελληνικής οικονομίας μετά τη λήξη του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018, προκειμένου να διασφαλιστεί η επιστροφή της στην χρηματοπιστωτική κανονικότητα μετά από επτά χρόνια σημαντικών θυσιών του ελληνικού λαού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments