Ελλάδα

Beat: Αντιδράσεις από τους Θεσμούς για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Μεταφορών

Beat: Αντιδράσεις από τους Θεσμούς για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Μεταφορών
Beat: Αντιδράσεις από τους Θεσμούς στο σχέδιο νόμου που προωθεί το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, το οποίο έχει σκοπό να μετατρέψει την ηλεκτρονική πλατφόρμα διαμεσολάβησης σε εταιρεία παροχής μεταφορικού έργου.

Το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Μεταφορών και Δικτύων για τα ταξί, το οποίο θέλει να μετατρέψει την ηλεκτρονική πλατφόρμα διαμεσολάβησης Beat (πρώην Taxibeat) σε εταιρεία παροχής μεταφορικού έργου βρίσκεται στον "αέρα", καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει δώσει ακόμη το "πράσινο φως".

Το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις, όχι μόνο από την αντιπολίτευση, αλλά και από χιλιάδες πολίτες που συμμετέχουν σε διαδικτυακή καμπάνια συλλογής υπογραφών, για την απόσυρσή του.

Η Κομισιόν δηλώνει ενήμερη και έτοιμη να εξετάσει κατά πόσο το υπό εξέταση νομοσχέδιο είναι συμβατό με το μνημόνιο και σε σχετική ερώτηση από την ανταποκρίτρια της "Καθημερινής" στις Βρυξέλλες, Ελένη Βαρβιτσιώτη,  για το κατά πόσο το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου βρίσκει την Επιτροπή σύμφωνη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απάντησε ότι «οι θεσμοί θα εξετάσουν τα μέτρα και θα συζητήσουν με την ελληνική κυβέρνηση, για να αξιολογήσουν κατά πόσο είναι συμβατό με τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί στο πλαίσιο του μνημονίου και συγκεκριμένα με εκείνες που συνδέονται με τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την άρση των φραγμών στον ανταγωνισμό».

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο ΣΚΑΪ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων, οι θεσμοί ζητούν να μην κατατεθεί στη Βουλή το επίμαχο σχέδιο νόμου, μολονότι νωρίτερα, σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο, «φωτογραφίζοντας» πλέον την Uber, έκανε λόγο για «παραπληροφόρηση που σκοπίμως διακινείται, για να καλύψει τη δράση και τις δραστηριότητες όσων παρανομούν. Όσων δραστηριοποιούνται στη χώρα μας και δεν έχουν καν έδρα σε αυτή».

Σπίρτζης: Να εφαρμοστούν τα προβλεπόμενα από την ευρωπαϊκή νομοθεσία

«Και εγώ στηρίζω την «beat» αλλά πρέπει να υπάρχουν κανόνες», δήλωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης αναφορικά με τις αντιδράσεις της εταιρείας που λειτουργεί την συγκεκριμένη ηλεκτρονική πλατφόρμα διαμεσολάβησης για την εύρεση ταξί.

Ο κ Σπίρτζης τόνισε ότι με την προωθούμενη ρύθμιση δεν πάει να δημιουργήσει προβλήματα αλλά να εφαρμοστούν και στη χώρα μας αυτά που προβλέπονται από την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία και να μην συνεχίζουν να υπάρχουν οι σκιές που άφησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Ο υπουργός έθεσε πάντως το θέμα που δημιουργείται με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα – και θα πρέπει η Αρχή να ερωτηθεί σχετικά- καθώς η συγκεκριμένη πλατφόρμα δημοσιεύει φωτογραφία του οδηγού ταξί ενώ επιτρέπει και την δημοσίευση αξιολογήσεών του.

Είπε επίσης ότι στόχος της νομοθετικής ρύθμισης δεν είναι να προωθήσει συνδικαλιστικά συμφέροντα και διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξει ουσιαστικός διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Σφοδρές αντιδράσεις για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Μεταφορών

Μητσοτάκης: Ο Τσίπρας να σταματήσει κάθε σχέδιο που ακυρώνει την καινοτόμα πλατφόρμα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση την οποία κατηγόρησε ότι συμπλέει με συμφέροντα, με αφορμή τη νομοθετική ρύθμιση που στην ουσία καταργεί την πλατφόρμα taxi beat. Σε δήλωσή του ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε πως οι πολίτες έχουν ανάγκη από ποιοτικές υπηρεσίες μεταφοράς που θα παρέχουν άνεση και ασφάλεια, κάτι που όπως είπε, η κυβέρνηση τούς το αρνείται.

«Επιχειρεί να καταργήσει επί της ουσίας το taxi beat, μια πλατφόρμα που έχει αγκαλιαστεί από τους πολίτες και με την οποία συνεργάζονται οι μισοί οδηγοί ταξί. Η κυβέρνηση απεχθάνεται την αξιολόγηση, τις ελεύθερες επιλογές, ταυτίζεται με στενά συντεχνιακά συμφέροντα μιας μειοψηφίας συνδικαλιστών που μας γυρνούν στο χθες. Και ο κύριος Τσίπρας παριστάνει τώρα ότι στηρίζει την υγιή επιχειρηματικότητα και την καινοτομία, θα πρέπει, αν έχει ίχνος αξιοπιστίας, να σταματήσει κάθε σχέδιο που ακυρώνει στην πράξη αυτή την καινοτόμα πλατφόρμα» δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, προσθέτοντας πως στηρίζει το δικαίωμα των πολιτών να επιλέγουν και να αξιολογούν τις παρεχόμενες προς αυτούς υπηρεσίες. «Ο,τιδήποτε άλλο συνιστά επιστροφή στο παρελθόν. Είμαστε με το δικαίωμα των πολλών στην ασφάλεια και την ποιότητα. Γιατί οι Έλληνες αξίζουμε καλύτερα» είπε χαρακτηριστικά.

Σκληρή ανακοίνωση των ελληνικών startups κατά της κυβέρνησης

Η Ένωση Νεοφυών Επιχειρήσεων (startups) εξέδωσε σκληρή ανακοίνωση εναντίον της κυβέρνησης, για το θέμα που έχει προκύψει με την εφαρμογή. Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση, πρόθεση της κυβέρνησης μέσω του νομοσχεδίου που προωθεί το υπουργείο Μεταφορών, είναι να τερματίσει την εφαρμογή beat (πρώην Taxibeat) στην Ελλάδα, η οποία όπως λέει είναι μαι παγκόσμια καταξιωμένη πλατφόρμα για κλήση ταξί.

«Η Eλληνική Ένωση Νεοφυών Επιχειρήσεων δηλώνει ότι θα σταθεί απέναντι σε κάθε απόπειρα κατάργησης ή περιορισμού της επιχειρηματικής δημιουργικότητας και των σύγχρονων μοντέλων ανάπτυξης, σε κάθε προσπάθεια παρέμβασης στον υγιή ανταγωνισμό, σε κάθε προσπάθεια δαιμονοποίησης της τεχνολογίας» επισημαίνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την Ένωση, το νομοθετικό πλαίσιο που εισηγείται το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών είναι μία ενέργεια αντιμεταρρυθμιστική, η οποία δεν καταδικάζει μόνο το The BEAT App αλλά κάθε επιχείρηση της νέας οικονομίας.

«Αναρωτιόμαστε, ποια ελληνική ή ξένη νεοφυής επιχείρηση, θα εκδηλώσει το οποιοδήποτε ενδιαφέρον να επενδύσει και να αναπτύξει δραστηριότητες σε μία χώρα, η οποία ‘’διώκει’’ την καινοτομία και, ανά πάσα στιγμή, μπορεί να ακυρώσει τη λειτουργία της;» διερωτάται η ΕΕΝΕ.

«Ευχόμαστε, η Ελλάδα να γίνει κάποτε μία κανονική χώρα, όπου οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην καινοτομία, θα ενισχύονται, θα ενθαρρύνονται, όπως σε όλα τα ανεπτυγμένα μέρη αυτού του πλανήτη και δεν θα χρειάζεται να καταφεύγουν σε τέτοιες δηλώσεις» καταλήγει η ΕΕΝΕ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments