Πολιτισμός

“Αλέξης Ζορμπάς”: Η επιτυχημένη παράσταση επιστρέφει στο θέατρο Βέμπο

“Αλέξης Ζορμπάς”: Η επιτυχημένη παράσταση επιστρέφει στο θέατρο Βέμπο
Ο "Αλέξης Ζορμπάς" σε σκηνοθεσία του Σταμάτη Φασουλή επανέρχεται από 12 Οκτωβρίου στο Θέατρο Βέμπο.

Αλέξης Ζορμπάς: Η επιτυχημένη παράσταση επιστρέφει στο Θέατρο Βέμπο από τις 12 Οκτωβρίου.

Εκεί που η σκέψη του ανθρώπου αδυνατεί να δώσει απαντήσεις, ο άνθρωπος καταφεύγει στην ποιητική έκφραση, στη δημιουργική δύναμη του ποιητικού λόγου. Τι ‘ναι πέρα από τον ιερό τρόμο; Ο νους του ανθρώπου που δεν μπορεί να προχωρέσει….

Της: Έπη Τρίμη

Είχα δει το καλοκαίρι την παράσταση Αλέξης Ζορμπάς και με διαπέρασαν ρίγη συγκίνησης που μ’ ακολουθούν ως σήμερα που γράφω γι’ αυτήν. Διήρκεσε σχεδόν δυόμιση ώρες και ήταν από τις παραστάσεις που στιγμάτισαν τη ψυχή μου για τα μηνύματά της. Μέσα από τη θεατρική προσαρμογή του εκπληκτικού διδύμου Μιχάλη Ρέππα και Θανάση Παπαθανασίου αναβίωσε αριστοτεχνικά όλη η εποχή του Ζορμπά και της σκληρής Κρητικής κοινωνίας που σέβεται απόλυτα το βιβλίο και τους χαρακτήρες του Καζαντζάκη.

Μετά το πέρας της επιτυχούς περιοδείας ανά την Ελλάδα από τις 12 Οκτωβρίου -τιμώντας το Έτος Καζαντζάκη2017, που σηματοδοτεί τα 60 χρόνια από το θάνατο του μεγαλύτερου Έλληνα και πασίγνωστου ανά την υφήλιο συγγραφέα- θα απολαύσουμε τους ακούραστους ηθοποιούς σε μια σειρά παραστάσεων στο θέατρο Βέμπο. Η παρορμητική φυσιογνωμία του Αλέξη Ζορμπά «μιλάει» στην καρδιά του θεατή και του μεταφέρει συγκίνηση και τροφή για σκέψη. Η μουσική του Μίκη Θεοδωράκη προκαλεί μοναδικά συναισθήματα συγκίνησης και ψυχικής ανάτασης για μια Ελλάδα που είναι ακόμα ζωντανή ακόμη και σήμερα που βρίσκεται σε δυσμενή θέση.

Ο συγγραφέας μπροστά στην άρνηση του Ζορμπά να αποδεχτεί το θάνατο, σκέφτεται πως ο μόνος δρόμος προς τη λύτρωση είναι να μετουσιώνουν οι άνθρωποι το αναπόφευκτο σε δική τους ελεύθερη βούληση. Με τη σκέψη αυτή ο Καζαντζάκης εννοεί πως τις μεγάλες αλήθειες της ύπαρξης που ο άνθρωπος δεν μπορεί με κανένα τρόπο να τις αποτρέψει, όπως και κυρίως το θάνατο, θα πρέπει ο άνθρωπος να τις αντιμετωπίζει με θάρρος και να τις εκλαμβάνει εν τέλει ως δικές του επιλογές, ως αποτέλεσμα προσωπικής τους θέλησης.

Τα υπέροχα όπως πάντα σκηνικά του Μανόλη Παντελιδάκη, καταφέρνουν νοητά να μεταφέρουν το φιλοθεάμων κοινό στο Κρητικό ψαροχώρι του μεσοπολέμου. Οι εξαιρετικές χορογραφίες του Δημήτρη Παπάζογλου έρχονται και συμπληρώνουν την σκηνική παρουσία των ηθοποιών.

Η παραγωγή είναι μεγάλη ( 23 άτομα θίασος), και διαθέτει και κάποιες κωμικές πινελιές. Τα σκηνικά είναι πλούσια, η σκηνοθεσία είναι του Φασουλή και πρωταγωνιστεί μια πλειάδα ταλαντούχων και αγαπητών ηθοποιών.

Όπως δήλωσε ο Σταμάτης Φασουλής, δε συνδέει την εικόνα του Ζορμπά μ’ έναν ιδιαίτερο τύπο Έλληνα, αλλά με κάτι άγριο και διονυσιακό. Ο Ζορμπάς, είναι η απεικόνιση της ψυχής του Έλληνα απέναντι στο διανοούμενο Έλληνα.

Ο Γρηγόρης Βαλτινός, έχει φοβερή θετική ενέργεια είναι εξαιρετικός ηθοποιός και έχει ένα βλέμμα που θέλεις να ακουμπάς πάνω του. Είναι ο καταλληλότερος για το ρόλο του καθώς ενσαρκώνει εξαιρετικά τον Αλέξη Ζορμπά.

Η Ταμίλα Κουλίεβα υποδύεται συγκινητικά τη Γαλλίδα πόρνη μαντάμ Ορτάνς. Η Αδελίνα Γκιτάρ, γνωστότερη ως Μαντάμ Ορτάνς έγινε γνωστή στην Ελλάδα στις αρχές του εικοστού αιώνα, όταν εγκαταστάθηκε στην Κρήτη. Στο πέρας της ζωής της προσέφερε της υπηρεσίες της στους άνδρες των Μεγάλων Δυνάμεων που υπηρετούσαν στους στόλους.

Η Ναταλία Δραγούμη ενσαρκώνει το ρόλο της ελκυστικής και επιθετικής χήρας του χωριού. Είναι ο ρόλος που έπαιζε στην ταινία η Ειρήνη Παππά. Σχετίζεται με το Μέμο Μπεγνή που κάνει το συγγραφέα. Όπως δήλωσε είναι απόλυτα απαιτητικός ρόλος και δραματικός. Έχει γοητευτεί με τον Σταμάτη Φασουλή γιατί είναι κοντά στους ηθοποιούς και μπορεί και είναι κοντά στη ψυχολογία του ηθοποιού.

Ο μοναδικός Τάκης Παματθαίου υποδύεται ένα χιουμοριστικό ρόλο του Μιμυθού που είναι ο πιο σοφός απ’ όλους. Ο περίεργος και πιο τρελός που λέει πάντα την αλήθεια, είναι ρόλος καταλυτικός και είναι σαν εξάγγελος . Όπως δήλωσε και ο ίδιος, η παράσταση έχει και γέλιο και δάκρυ.

Ο Μέμος Μπεγνής, έχει έναν αφηγηματικό και οργανικά συνεκτικό ρόλο του συγγραφέα (Νίκου Καζαντζάκη), του Νίκου Βερλέκη στο ρόλο του αυστηρού κρητικού πατέρα και πολλών ακόμα ηθοποιών που αναφέρονται στους συντελεστές της παράστασης. Απέδωσε με σεβασμό το ρόλο του αφεντικού, κρατώντας τη σοβαρότητα και την ευγένεια του χαρακτήρα.

Ο Ρένος Ρώτας αποτελεί καλή επιλογή για τον ρόλο του Παυλή, λόγω του νεαρού της ηλικίας του και της αγάπης του κόσμου λόγω της τηλεοπτικής του παρουσίας.

Τέλος, ο Νίκος Βερλέκης στο ρόλο του Μαυραντώνη, είναι επιβλητικός, όπως αρμόζει στην περίπτωση.

Υπόθεση:

Καταρχάς να ξεκαθαρίσουμε πως ο Γεώργιος Ζορμπάς στο μυθιστόρημα του Καζαντζάκη μετονομάζεται σε Αλέξης Ζορμπάς. Η αφήγηση, ξεκινά από τη στιγμή που συναντιούνται στον Πειραιά οι δύο βασικοί ήρωες του βιβλίου.

Στην Κρήτη, εγκαθίστανται στο ξενοδοχείο της Μαντάμ Ορτάνς, μιας ξεπεσμένης τραγουδίστριας, που δεν αργεί να γίνει η ερωμένη του Ζορμπά, μια από τις πολλές γυναίκες της πολυτάραχης ζωής του. Σημαντικός κορμός του μυθιστορήματος είναι οι συζητήσεις των δύο φίλων κατά τη διάρκεια της συνεργασίας τους στο λιγνιτωρυχείο το οποίο αποδεικνύεται ένα προσχηματικό συγγραφικό κατασκεύασμα.

Ο αφηγητής, αναζητεί απαντήσεις στα φιλοσοφικά ερωτήματα που τον τυραννούν. Με την απλή λογική του και την πείρα του πολυτάραχου βίου του, ο Ζορμπάς του δείχνει ότι οι απαντήσεις υπάρχουν μέσα στην ίδια τη ζωή, αρκεί να τη ζεις με πάθος χωρίς ελπίδες και φρούδες προσδοκίες.

Ένας άγγλος συγγραφέας, ο Μπάζιλ, φτάνει στην Κρήτη με απώτερο σκοπό να ξαναλειτουργήσει τα εγκαταλειμμένα ορυχεία λιγνίτη που κληρονόμησε από τον Έλληνα πατέρα του. Σαλπάροντας από τον Πειραιά για την Κρήτη, γνωρίζεται πάνω στο πλοίο με έναν ζωηρό και πληθωρικό τύπο, τον Αλέξη Ζορμπά, τον οποίον προσλαμβάνει ως οδηγό αλλά και ως επιστάτη για τα ορυχεία. Οι εργασίες ξεκινούν κάτω από δύσκολες συνθήκες και οδηγούν στην πλήρη αποτυχία και την καταστροφή, ενώ ο δεσμός του Μπάζιλ με μια όμορφη χήρα καταλήγει σε τραγωδία –με τη σφαγή της χήρας απ’ τους χωριάτες για λόγους τιμής. Παρά ταύτα, ο Μπάζιλ ανακαλύπτει, μέσω του Αλέξη Ζορμπά, το βαθύτερο νόημα της ζωής καθώς και τη μοναδική συμπεριφορά των νεοελλήνων.

Συντελεστές:

Συγγραφέας: Νίκος ΚαζαντζάκηςΜουσική: Μίκης ΘεοδωράκηςΔιασκευή: Θανάσης Παπαθανασίουκαι Μιχάλης ΡέππαςΣκηνοθεσία: Σταμάτης ΦασουλήςΧορογραφίες:Δημήτρης ΠαπάζογλουΣκηνικά: Μανόλης ΠαντελιδάκηςΚοστούμια: Ντένη ΒαχλιώτηΕνορχήστρωση: Αλέξιος ΠρίφτηςΦωτισμοί: Λευτέρης ΠαυλόπουλοςΦωτογραφίες: Γιώργος ΚαβαλλιεράκηςArtwork:Κάρολος ΠορφύρηςΒοηθός Σκηνοθέτη: Παύλος ΣαχπεκίδηςΕπιμέλεια μακιγιάζ φωτογράφισης: Βίνα Ευστρατιάδου.

Πρωταγωνιστούν: Γρηγόρης Βαλτινός, Ταμίλα Κουλίεβα,Μέμος Μπεγνή,Ναταλία Δραγούμη, Ρένος Ρώτας,Τάκης Παπαματθαίου,Νίκος Βερλέκης.

Συμμετέχουν οι: Κωνσταντίνος Γιουρνάς, Βασίλης Ζαϊφίδης, Βασίλης Λέμπερος, Αλεξία Μουστάκα, Αρετή Πασχάλη, Δέσποινα Πολυκανδρίτου, Μαριαλένα Ροζάκη, Αλέξανδρος Σιάτρας, Γιώργος Τσούρμας, Νικορέστης Χανιωτάκης, Χριστίνα Ψάλτη.

ΒΕΜΠΟ: Καρόλου 18, Στάση μετρό Μεταξουργείο , Τηλ.: 210 5221767, 210 5229519

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments