Κόσμος
pagenews.gr / Κόσμος / Πρόεδρος Καταλονίας: Ανεξαρτησία ναι, αλλά θα το δουλέψουμε κι άλλο – Πρέπει να αποκλιμακώσουμε την κατάσταση
Πρόεδρος Καταλονίας: Ανεξαρτησία ναι, αλλά θα το δουλέψουμε κι άλλο – Πρέπει να αποκλιμακώσουμε την κατάσταση | Pagenews.gr
Pagenews Team 10 Οκτωβρίου 2017, 17:54 10 Οκτωβρίου 2017, 17:54

Η ομιλία του Κάρλες Πουτζδεμόντ, η οποία ξεκίνησε με καθυστέρηση μιας ώρας. «Μην περιμένετε από μένα απειλές ή εκβιασμούς ή προσβολές. Σήμερα μας παρακολουθεί όλος ο λαός της Καταλονίας», είπε ξεκινόντας την ομιλία του ο αναφερόμενος στην ανεξαρτησία της Καταλονίας. «Ζούμε στιγμές εξαιρετικές. Δεν θα συμφωνήσουμε ποτέ με όλα, αλλά καταλαβαίνουμε ότι ο δρόμος μπροστά δεν μπορεί να είναι άλλος από τη δημοκρατία και την ειρήνη». 

Αναφερόμενος στην πρωτοφανούς αγριότητας καταστολή, ο Πουτζντεμόν είπε ότι «πρώτη φορά που ημέρα εκλογών εξελίσσεται σε επιθέσεις της αστυνομίας κατά αυτών που περιμένουν να ρίξουν την ψήφο τους στην κάλπη». «Έχει γίνει φανερό ότι δεν πρόκειται για εσωτερικό ζήτημα, η Καταλονία είναι πλέον ευρωπαϊκό θέμα».

Ως πρόεδρος θα ενεργήσω με υπευθυνότητα και λαμβάνοντας υπόψη μου όλο τον κόσμο. Από τον θάνατο του Φράνκο η Καταλονία έχει συμβάλει όπως όλοι στη στην εμπέδωση της δημοκρατίας. Πίστεψε στο ισπανικό Σύνταγμα, πίστεψε ότι μπορεί να είναι παράγοντας δημοκρατίας.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Κάρλες Πουτζδεμόντεπιτέθηκε στη Μαδρίτη, που όπως είπε έχει στόχο να δημιουργήσει πανικό και φόβο, αλλά δεν το κατάφεραν γιατί πάνω από 2 εκατ. άνθρωποι αψήφησαν τον φόβο και πήγαν να ψηφίσουν.

Ο πρωθυπουργός της Καταλονίας ανέφερε επίσης ότι οι αρχές της αυτόνομης περιφέρειας ζήτησαν τη διεξαγωγή διαλόγου με κάθε μέσο ώστε να διεξαχθεί το δημοψήφισμα όπως ακριβώς είχε γίνει το δημοψήφισμα στη Σκωτία. Ωστόσο η άρνηση ήταν κατηγορηματική και ακολούθησαν αστυνομική βία και δικαστικές διώξεις εναντίον των καταλανικών θεσμών.

Πρότεινε αναστολή της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας

Τελικά πρότεινε «με πλήρη συναίσθηση το Κοινοβούλιο να αναστείλει απόψε την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας, ώστε να προσπαθήσουμε, ώστε μέσω διαλόγου να αποκλιμακωθεί η ένταση και να φτάσουμε σε μία λύση.

Αμέσως πριν ο ίδιος είχε πει το εξής: «Δεν είμαστε εγκληματίες, δεν είμαστε τρελοί, είμαστε φυσιολογικοί άνθρωποι και το μόνο που θέλουμε είναι να ψηφίσουμε. Δεν έχουμε τίποτα κατά της Ισπανίας, θέλουμε μία καλύτερη κατανόηση από την Ισπανία. Η σχέση δεν είναι αποδοτική για πολλά χρόνια και τώρα είναι μη βιώσιμη». Στη συνέχεια χειροκροτήθηκε από βουλευτές.

Η κυβέρνηση της Καταλονίας σε συνεδρίαση του συμβουλίου της θα ανακηρύξει την ανεξαρτησία και θα εκκινήσει τη συνταγματική διαδικασία. Τα ψηφοδέλτια είπαν «ναι» στην ανεξαρτησία και με αυτή τη βούληση θέλω να συνεχίσω.

Αποδέχομαι την εντολή του καταλανικού λαού για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου κράτους. Προτείνω την αναστολή της διακήρυξης της ανεξαρτησίας για μερικές εβδομάδες ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τον διάλογο. Καλώ την κυβέρνηση της Ισπανίας να αποδεχθεί την πρόταση για διαμεσολάβηση.

«Αυτό είναι το χρονικό ενός προαναγγελθέντος πραξικοπήματος»


Η Ινές Αριμάδας, βουλευτής των Πολιτών επετέθη στον πρόεδρο της Καταλονίας αναφέροντας ότι «αυτό είναι το χρονικό ενός προαναγγελθέντος πραξικοπήματος». «Είστε οι χειρότεροι εθνικιστές στην Ευρώπη. Κύριε Πουτζντεμόν είστε μόνο σας κανείς δεν σας υποστηρίζει στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ισπανική κυβέρνηση: Εκβιασμός, δεν θα τον επιτρέψουμε

Η πρώτη αντίδραση της ισπανικής κυβέρνησης ήρθε λίγα λεπτά μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του Πουτζδεμόντ και η Μαδρίτη ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να δεχθεί τον εκβιασμό.

«Ηταν ένας εκβιασμός προς το κράτος σε ζωντανή μετάδοση. Η κυβέρνηση δεν θα υποκύψει σε κανέναν εκβιασμό, δεν θα τον επιτρέψουμε», ανέφεραν κυβερνητικές πηγές σύμφωνα με την ABC, ενώ έκαναν λόγο για «σιωπηρή ανακήρυξη ανεξαρτησίας» από τον Πουτζδεμόντ.

«Δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο ότι οι Καταλανοί τάχθηκαν υπέρ της ανεξαρτησίας. Ούτε είναι επιτρεπτό να γίνεται μία σιωπηρή ανακήρυξη ανεξαρτησίας και μετά να μείνει σιωπηρά σε εκκρεμότητα», τόνισαν οι ίδιες πηγές.


Καταλονία: Η Μαδρίτη εξετάζει ακόμη και τη σύλληψη Πουτζντεμόν

Η αντίδραση της Μαδρίτης απέναντι σε ενδεχόμενη κήρυξη ανεξαρτησίας της Καταλονίας από τον Κάρλες Πουτζντεμόν θα είναι άμεση, υποστηρίζουν στο Bloomberg δύο πηγές που φέρονται να γνωρίζουν τους σχεδιασμούς της ισπανικής κυβέρνησης. Το Bloomberg υπογραμμίζει ωστόσο ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ακόμη ανοιχτά και δεν έχει ληφθεί η τελική απόφαση. Αυτό που είναι βέβαιο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, είναι ότι η Μαδρίτη έχει στείλει ήδη δυνάμεις στην περιοχή, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την αστυνομία της Καταλονίας στην περίπτωση που επιχειρήσει να προφυλάξει τον Πουτζντεμόν.

Αίσθηση προκάλεσε ωστόσο η καθυστέρηση κατά μία ώρα της ομιλίας του Πουτζντεμόν που αναμενόταν να πάρει τον λόγο στις 18:00 τοπική ώρα (19:00 ώρα Ελλάδας) ενώπιον του κοινοβουλίου. Η καθυστέρηση πυροδότησε όργιο φημών για πρόωρες εκλογές, ενδοκυβερνητικούς τριγμούς, ακόμη και ενδεχόμενη διαμεσολάβηση της τελευταίας στιγμής.

Σημειώνεται ότι οι αυτονομιστές διαθέτουν την απόλυτη πλειοψηφία, για να αναφερθεί στις συνέπειες του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία που διεξήχθη την 1η Οκτωβρίου, κατά το οποίο, σύμφωνα με την περιφερειακή κυβέρνηση, το "Ναι" κέρδισε με ποσοστό μεγαλύτερο του 90% των ψήφων και όπου το ποσοστό συμμετοχής έφθασε το 43%.Απέκλεισσαν ήδη το κοινοβούλιο

Η αστυνομία έκλεισε ήδη, "για λόγους ασφαλείας", την πρόσβαση στο πάρκο που περιβάλλει το καταλανικό κοινοβούλιο στη Βαρκελόνη, απ΄όπου ο Πουτζντεμόν ενδέχεται να κηρύξει απόψε μονομερώς την ανεξαρτησία της Καταλονίας.

"Για λόγους ασφαλείας, το πάρκο Θιουταδέλα [όπου βρίσκεται το κοινοβούλιο] θα κλείσει για το κοινό σήμερα», ανακοίνωσαν οι Mossos d’ Esquadra, η καταλανική αστυνομία, στον λογαριασμό τους στο Twitter.

Οι δυνάμεις της τάξης θέλουν να "αποτρέψουν οποιαδήποτε κατάσταση στην οποία θα ασκείτο πίεση στην κοινοβουλευτική δραστηριότητα", διευκρίνισε ένας εκπρόσωπος, υπενθυμίζοντας πως την Κυριακή, στη διάρκεια μιας διαδήλωσης κατά της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, "μια ομάδα εισήλθε διa της βίας στο πάρκο και εκσφενδόνισε αντικείμενα κατά του κοινοβουλίου".

"Προσπαθούμε να αποτρέψουμε αυτού του είδους τις καταστάσεις, που προκαλούνται τόσο από ενωτικούς διαδηλωτές όσο και από ριζοσπαστικές αυτονομιστικές ομάδες", υπογράμμισε.

Οι κυριότερες αυτονομιστικές οργανώσεις στην Καταλονία έχουν καλέσει σε διαδήλωση μπροστά από το κοινοβούλιο "σε υποστήριξη και προάσπιση της κήρυξης της ανεξαρτησίας", όμως, μετά το κλείσιμο του πάρκου, τα μέλη τους θα πρέπει να συγκεντρωθούν έξω από αυτή την περίμετρο.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι Καταλανοί τάσσονται με μεγάλη πλειοψηφία υπέρ της διενέργειας ενός επίσημου δημοψηφίσματος, αλλά η πλειονότητα τάσσεται κατά της ανεξαρτησίας της περιοχής.

Την Κυριακή 350.000 έως 950.000 άνθρωποι συμμετείχαν σε μια τεράστια διαδήλωση στη Βαρκελόνη κατά της ανεξαρτησίας. Είναι άγνωστο αν ο Κάρλες Πουτζντεμόν υπολογίζει πράγματι να κηρύξει την ανεξαρτησία της Καταλονίας απόψε, αν σκέπτεται να κάνει μια κήρυξη ανεξαρτησίας που θα ισχύσει αργότερα ή αν θα περιοριστεί σε μια συμβολική κήρυξη, υπογραμμίζοντας ότι επείγει να γίνει διάλογος και προκαλώντας έτσι το ξεκίνημα μιας διαδικασίας σε στάδια.

Στη Μαδρίτη, ο συντηρητικός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι προειδοποίησε πως σε περίπτωση μονομερούς κήρυξης ανεξαρτησίας, με όποια μορφή, ίσως προσπαθήσει να αναστείλει την αυτονομία της περιοχής, ένα μέτρο που δεν έχει εφαρμοστεί στην Ισπανία μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας το 1977.

‘Εκκληση Τουσκ: Μην κάνετε αδύνατο το διάλογο

Να μην προβεί σήμερα σε κάποια ανακοίνωση που θα κάνει αδύνατο το διάλογο στην Ισπανία κάλεσε τον Πουτζντεμόν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ από το βήμα της Ολομέλειας της Επιτροπής των Περιφερειών της ΕΕ.

«Σε αυτή τη σημαντική στιγμή για την Καταλωνία και την Ισπανία, θέλω να απευθυνθώ στον πρόεδρο Πουτζντεμόν, πριν τη σημερινή του ομιλία, όχι μόνο ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αλλά και ως ισχυρός υποστηρικτής του μότο της ΕΕ "ενωμένοι στη διαφορετικότητα", ως μέλος μιας εθνικής μειονότητας και τοπικιστής, ως ένας άνθρωπος που ξέρει τι σημαίνει να σε χτυπάει ένα αστυνομικό γκλοπ» δήλωσε ο πρόεδρος Τουσκ, προσθέτοντας ότι ζήτησε πρόσφατα από τον πρωθυπουργό της Ισπανίας να αναζητήσει λύση στο διάλογο, μακριά από τη χρήση βίας.

«Γιατί πιστεύω ότι η δύναμη του επιχειρήματος είναι προτιμότερη από το επιχείρημα της βίας» είπε ο Ντ. Τουσκ και πρόσθεσε ότι σήμερα θέλει να απευθύνει έκκληση στον πρόεδρο της κυβέρνησης της Καταλονίας να «σεβαστεί» τη συνταγματική τάξη και να μην ανακοινώσει μια απόφαση που θα κάνει το διάλογο «αδύνατο». «Ας αναζητήσουμε αυτά που μας ενώνουν και όχι αυτά που μας διχάζουν», κατέληξε ο Ντ. Τουσκ.

Διαβάστε επίσης: Καταλονία: Η ώρα της αλήθειας για την ανεξαρτησία

Ετικέτες: 


2017