Ελλάδα

Σεισμός τώρα: Τι λένε οι σεισμολόγοι για τα 5 Ρίχτερ στις Σποράδες που ταρακούνησαν και την Αθήνα

Σεισμός τώρα: Τι λένε οι σεισμολόγοι για τα 5 Ρίχτερ στις Σποράδες που ταρακούνησαν και την Αθήνα
Σεισμός τώρα: Ο σεισμός των 5 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ που συγκλόνισε τα ξημερώματα τις Σποράδες δεν προκαλεί ανησυχία στους σεισμολόγους που ωστόσο, δεν μπορούν να πουν με σιγουριά αν ήταν ο κύριος. Αισθητός και στην Αθήνα.

Σεισμός 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 1:49 τα ξημερώματα στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ της Σκύρου και της Αλοννήσου και έγινε αισθητός μέχρι και στην Αθήνα

Αρχικά έγινε λόγος για σεισμική δόνηση 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ωστόσο σύμφωνα με τις τελευταίες του εκτιμήσεις το μέγεθος του σεισμού άγγιξε τα 4,8 Ρίχτερ.

Σύμφωνα με το Γεωδιαναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, η σεισμική δόνηση ήταν της τάξης των 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Το επίκεντρο ορίζεται στα 31 χιλιόμετρα ανατολικά από το Πατητήρι Αλοννήσου, το εστιακό βάθος 2 χιλιόμετρα ενώ ο σεισμός σημειώθηκε σε απόσταση 134 χιλιομέτρων βόρεια-βορειοανατολικά της Αθήνας.

Ο Δήμαρχος Σκύρου, Μιχάλης Χατζηγιαννάκης μιλώντας στο ΣΚΑΪ εμφανίστηκε καθυσηχαστικός επισημαίνοντας ότι «δεν έχουν καταγραφεί και δεν αναμένεται να καταγραφούν προβλήματα από τον σεισμό».

«Ταρακουνηθήκαμε αλλά ο σεισμός κράτησε λίγα δευτερόλεπτα», είπε περιγράφοντας τη στιγμή της δόνησης. «Ευτυχώς που συμβαίνουν τέτοιου μεγέθους σεισμοί γιατί βρισκόμαστε στο ρήγμα της Ανατολίας», δήλωσε επίσης.

«Δεν γνωρίζουμε αν ήταν ο κύριος σεισμός»

Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι σεισμολόγοι που παρακολουθούν, ωστόσο, την εξέλιξη του φαινομένου.

Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα ο Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας – Καθηγητής Γεωλογίας, Ευθύμιος Λέκκας. Μιλώντας στον Realfm, συμπλήρωσε ότι «ο σεισμός είχε βάθος της τάξεως των 8 χλμ. Δεν υπήρχαν ζημιές ούτε στις Σποράδες, ούτε στη Σκύρο. Αλλά, έγινε αντιληπτός στη μισή Ελλάδα».

Μιλώντας σε εκπομπή του ΣΚΑΪ η σεισμολόγος Γεωργία Πανοπούλου διευκρίνισε ότι ακόμα δεν μπορούμε να γνωρίζουμε με βεβαιότητα αν ήταν η κύρια δόνηση, ωστόσο όπως τόνισε το φαινόμενο δεν εμπνέει προς το παρόν ανησυχία.

To Ευρωπαϊκό – Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC) κατέγραψε τη δόνηση στα 4,8 Ρίχτερ, με εστιακό βάθος τα 10χλμ. Από την πλευρά του, το Αμερικάνικο Κέντρο Γεωλογικής Έρευνας (USGS) κατέγραψε τη σεισμική δόνηση στα 5,1 Ρίχτερ, με εστιακό βάθος τα 6χλμ. Το ακριβές επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 135χλμ. βόρεια της Αθήνας, 93χλμ. βορειοανατολικά της Χαλκίδας και 35χλμ. βορειοδυτικά της Λυναριάς Σκύρου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments